home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Robotzsaru bevetésen
Apró József
2023.10.28.
LXXVIII. évf. 43. szám
Robotzsaru bevetésen

Nemrégiben New York városa és a New York-i rendőrség bejelentette, járőröző robotot állít szolgálatba. A Knightscope K5 biztonsági robot Manhattan metróállomásain és a Times Square környékén fog szolgálatot teljesíteni.

Ha csupán a robotzsaru képességeit nézzük, egész figyelemre méltó autonóm gép, már-már azt is rá lehetne mondani, hogy valóban visszatartó erővel bír, viszont kár, hogy ránézésre Tojás Tóbiás jut róla az emberek eszébe. A Knightscope K5 nevű modell olyan, mintha a Csillagok háborújából R2-D2 és a Doctor Who sorozatból a dalekok szerelemgyermeke volna. Nem túl magas, mindössze másfél méter, a súlya viszont 180 kg. Minden oldalról kamerákkal van felszerelve, vagyis 360 fokos a látása, nagy felbontású videómegosztásra is képes, hőkamerája, különféle érzékelői és hangszórói is vannak. A beépített rendszámtábla-leolvasója 1500 rendszámot tud lekérdezni percenként, emellett fel van szerelve mikrofonokkal, hogy felismerje a lövés hangját.

A „beszoktatási” idő két hét lesz, mely az autonóm robot navigálására szolgáló képzési, konfigurációs és beállítási protokollok betanításával telik majd. Ezt a kevésbé forgalmas éjjeli órákban, éjfél és reggel 6 óra között végzik, miközben egyszerű biztonsági ellenőrzéseket hajt majd végre. Valószínűleg nem szeretnének ezzel a Knightscope modellel is úgy járni, mint az elődjével néhány éve, amikor mindenki azzal viccelődött, hogy az egyik ilyen biztonsági robot elkövette az első robotöngyilkosságot: meghibásodott, ezért nem érzékelte a vizet, és belehajtott egy szökőkútba. Vagy szintén a Knightscope fejlesztése volt az a robot is, amelyik nem sok empátiát mutatva hajléktalanokat tessékelt ki az általa őrzött területről. Egyébként éppen ilyen K5 robotrendőrök járőröznek 2019 júniusa óta Kalifornia parkjaiban, több-kevesebb sikerrel. Szóval remélhetőleg kinőtte ezeket a gyerekbetegségeket.   

A robot célja, hogy járőrözés közben felügyelje a környezetét, megakadályozza a vandalizmust, valamint segítséget nyújtson az utasoknak a metróban és a rendőröknek. A roboton található gomb által bárki azonnal kapcsolatba léphet az operátorokkal, ha kérdése vagy problémája van. A robotnak nincs fegyvere, és arcfelismerésre sem képes. Az általa rögzített videókat csak akkor nézi meg a rendőrség, ha bűncselekmény gyanúja merül fel. Ám attól, hogy a robot helyben nem képes rá, a központban pillanatok alatt végigfuttatják az arcfelismerő rendszeren az elmúlt néhány hónap felvételeit, és azonnal kiszúrja az anomáliákat, megmondja, mely személyek nem szoktak azon a vonalon utazni, azon a környéken tartózkodni, vagy esetleg nem a megszokott időben járnak arra, gyanúsan viselkednek. A rendőrségnek megvan a személyleírás, az öltözék, már csak el kell kapni a gyanúsítottakat.

A projektumot Eric Adams polgármester jelentette be egy sajtótájékoztatón, melyen azt mondta, a robot segít növelni a biztonságérzetet és csökkenteni a bűnözést. A projektum vegyes fogadtatásra talált az emberek részéről. Egyesek szerint hasznos és innovatív megoldás, mások azt mondják, ijesztő és felesleges. Néhányan amiatt is aggódnak, hogy a gép megsérti az adatvédelmi jogokat vagy elveszi az emberek munkahelyét.

A Knightscope K5 nem az első robot, melyet New Yorkban használnak. Korábban már bevetették a Spot nevű robotkutyát is több helyszínen, például egy házkutatásnál vagy egy túszejtésnél. A Spotot is sokan bírálták, és tiltakoztak is ellene, mert Orwell disztópikus jövőjét látták kibontakozni, sőt, azzal is érveltek, hogy ez rasszizmus, mert szerintük a robotkutyákkal a színesbőrűeket fogják megfigyelni. Akkor egy rövidebb időre parkolópályára kerültek ezek az eszközök, az idén április óta azonban újra aktív szolgálatban állnak.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Felfegyverzett automata robotok a kertben
2023.04.29.
LXXVIII. évf. 17. szám
A mezőgazdasági termelés egyre inkább a precíziós mezőgazdaság, az automatizálás és a gépekre bízott munk…
Bővebben
Iránytű
Bádogember kapja az agyat
2023.06.03.
LXXVIII. évf. 22. szám
A humanoid robotok ötlete egyáltalán nem új keletű, sok kultúrában egészen az ókorig visszavezethető, hog…
Bővebben
Iránytű
Mesterséges intelligenciára cserélik az újságírókat
2023.07.02.
LXXVIII. évf. 26. szám
A digitális forradalom elérte az újságírást is. Az Axel Springer médiacsoport alá tartozó Bild, mely a le…
Bővebben
Iránytű
Járőröző robotkutyák
2022.08.29.
LXXVII. évf. 34. szám
Lassan tizennyolc éve, hogy a Boston Dynamics a DARPA-val (az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektum…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..