home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Járőröző robotkutyák
Apró József
2022.08.29.
LXXVII. évf. 34. szám
Járőröző robotkutyák

Lassan tizennyolc éve, hogy a Boston Dynamics a DARPA-val (az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektumok Ügynöksége) karöltve létrehozta az első robotkutyát, melyet BigDognak neveztek el, és melyhez nagy reményeket fűztek.

Elsődleges felhasználási területe természetesen a harctér lett volna, ahogy azt sejteni is lehetett, de mostanra bárki számára elérhetővé tették.

A robotkutyától már a bemutatása után rettegni kezdett a világ, de ezt meg is lehet érteni, hiszen elég furcsa, sci-fi-filmekbe illő látványt nyújtott a hatalmas, négy lábon járó gép, az emberekben pedig valószínűleg genetikailag kódolva van, hogy óvakodjunk a nagy, négylábú lényektől. Annak ellenére, hogy elég szaggatott és gépies volt a mozgása, már akkor is mindenkinek egy állat jutott róla az eszébe. A csaknem két évtizedig tartó fejlesztéseknek hála mára valóban úgy mozog, mint egy állat, tökéletesen utánozza egy kutya sétálását, a gepárd futását vagy a nagymacska lopakodását, amikor az éppen az áldozatát cserkészi be, és kúszik a fűben. Az első generációs, nagy robotot szinte fel sem lehetett lökni, mert hiába rúgták meg jó erősen, magától visszanyerte az egyensúlyát, a második generáció sebessége pedig elérte az 50 km/h órát. Valószínűleg érthető, hogy egy kicsit az is tartott tőle, aki egyébként szereti a robotokat.


Fotó forrása: Youtube

A robotkutyák megítélésén nyilván nem sokat segített például a BlackMirror sorozat Metalhead című része, melyben ilyen robotőrkutyák fordultak az emberiség ellen. A fejlesztések az emberek nemtetszése ellenére sem álltak meg, és ma a „kutya”, melyet egyébként Spot névre kereszteltek, odáig jutott, hogy képes kinyitni magának az ajtókat, lépcsőn fel- és lemenni, a zene ritmusára táncolni, vagy akár több ilyen robotkutya együttes erővel egy kamiont is el tud vontatni, bár nem erre tervezték. Nem kell megijedni, a robotkutyák nem teljesen önállóan végzik a feladatokat, és attól sem kell félni, hogy egyik napról a másikra öntudatra ébrednek, elszabadulnak, és hívnunk kell a robotkutyasintéreket. Először is a sebességét lekorlátozták, és egy lassabb kocogással is le lehet hagyni. Másodszor Spotot operátor irányítja egy tablet segítségével: megmondja, hová szeretné, ha eljutna, és a gép magától választja ki a számára optimális útvonalat, ha pedig egy személy belép elé, akkor önállóan kikerüli. Természetesen előre beprogramozott feladatokat is el tud végezni, például egy meghatározott útvonalon járőrözni. Vagy akár automatizálhatjuk is, hogy folyamatosan járjon a házban, és szedje össze a széthagyott szennyest, vagy minden szerda reggel menjen ki a postaládához, és hozza be nekünk a Hét Napot. Ha viszont valaki erre szeretné használni, tudnia kell, hogy az alapmodell 74 500 dollárba kerül.

Mivel viszonylag olcsó, nem meglepő, hogy a legtöbb hadsereg próbálkozik katonai célokra felhasználni és fegyverré alakítani, ezért mindent felerősítenek a hátára a speciális géppuskától a páncéltörő rakétáig. Amerikában pedig azon gondolkodnak, hogy a katonai repterek őrzését is ezekre a robotokra bízzák.

Spot népszerűsége lassan ível felfelé, több cég is elkezdte használni épületek feltérképezésére, felszerelték különböző szenzorokkal, melyek képesek a mérgező gázok érzékelésére. Szingapúr egyik parkjában járőrözésre fogták, ahol a járvány alatt figyelmeztette az embereket, hogy tartsák be az 1 méteres távolságot. New Yorkban pedig a rendőrség vetett be robotkutyát Manhattan városrészben olyan helyzetekben, ahol a rendőrök potenciálisan veszélyben lehettek volna. Az emberek azonban ellenezték, és egy közelgő disztópiát láttak az utcán mászkáló robotkutyákban, ezért a rendőrség a szerződés lejárta előtt abbahagyta a használatukat.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Robotzsaru bevetésen
2023.10.28.
LXXVIII. évf. 43. szám
Nemrégiben New York városa és a New York-i rendőrség bejelentette, járőröző robotot állít szolgálatba. A…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..