home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bádogember kapja az agyat
Apró József
2023.06.03.
LXXVIII. évf. 22. szám
Bádogember kapja az agyat

A humanoid robotok ötlete egyáltalán nem új keletű, sok kultúrában egészen az ókorig visszavezethető, hogy ilyesmikről álmodoztak, vagy próbálták is megépíteni. A görög legendákban jóval időszámításunk előtt találkozhatunk Talósszal, egy önműködő bronzóriással, mely Kréta szigetét védelmezte a támadóktól. A kínai vallási és filozófiai szövegekben az i. e. IV. században találhatóak utalások az ember formájú automata ötletére.

Később az emberek valódi önjáró prototípusokat is készítettek, mint Leonardo da Vinci mechanikus oroszlánja. Ám a modern robotika és az igazi, funkcionális humanoid robotok kifejlesztése csak a XX. században vált lehetővé.

Napjainkban a humanoid robotok különféle célokra használhatóak, például az emberi eszközökkel és környezettel való interakcióra, a kétlábú járás tanulmányozására, de számos iparágban már alkalmazzák is, például a logisztikában, a gyártásban, az egészségügyben és a vendéglátásban.

A Tesla pedig úgy gondolta, mivel úgyis a mesterséges intelligencia fejlesztésére fókuszál az önvezető autók kapcsán, akkor miért ne kerülhetne be ez az intelligencia egy emberszabású robotba is. A cég terveit még másfél évvel ezelőtt mutatták be. Elon Musk elmondta, az önvezető autó nem más, mint egy négykerekű robot, szóval mivel ez már megvan, semmi akadálya, hogy kétlábú robotot is készítsenek. A Tesla robot egy lehetséges lépés a nem túl távoli jövő felé, mivel a mélyűrbe tervezett missziók során nagy hasznuk lehetne ilyen önműködő űreszközöknek.


Fotó: You Tube/Tesla

A NASA már el is kezdett lépéseket tenni ebbe az irányba az Astrobee nevű robotokkal, melyekből három már a Nemzetközi Űrállomáson teljesít szolgálatot. Ezek a robotok képesek önállóan navigálni az űrállomás bonyolult környezetében, kommunikálni az emberekkel és más robotokkal, valamint elvégezni különféle feladatokat, például tárgyak mozgatását vagy ellenőrzését. Illetve távirányítással is működhetnek az asztronauták, a földi irányítók vagy a kutatók által.

Egy másik cég, a Phoenix, szintén egy humanoid robotot mutatott be e hónapban, és valóban emberszerű képességekkel ruházta fel. Precíz, az emberihez hasonló robotkezei vannak, melyek nagy fokú mozgékonyságot és finommotorikát tesznek lehetővé számára. A robot emberszerű formát kapott, hogy könnyen alkalmazkodjon az emberi munkavégzéshez. A Carbon nevű szoftver az alapja, mely egy mesterséges intelligencia, mélytanulási rendszerrel, megerősítésen alapuló tanulási módszerrel, és természetes nyelvi modellel segíti a gépet a fejlődésben. A cég célja, hogy olyan univerzális robotokat hozzon létre, amelyek több munkakörben helyettesíthetik az embereket.

A humanoid robotok nagy potenciált rejtő technológiák, számos területen segíthetnek az emberiségnek. Fontos azonban figyelembe venni az etikai és a társadalmi kérdéseket is, melyeket ezeknek a gépeknek a létrehozása és használata felvet. Főleg majd a nem túl távoli jövőben, amikor emberszerű androidok, vagyis olyan humanoid robotok készülnek, amelyek külsőleg hasonlítanak az emberekre, nemcsak az emberi megjelenést utánozzák, hanem emberi jellemzőkkel is bírnak, például arccal és szájjal, illetve képesek lesznek beszédre vagy érzelmek kimutatására.

Az ilyen robotok fejlődése jó néhány etikai kérdést is felvet. Tegyük fel, hogy egy robot emberi jellegzetességekkel bír, és interakcióba lép az emberekkel. Hogyan kell kezelnie a magánélet és a bizalmas információk kérdéseit? Tudja-e majd, hogy mikor kell titokban tartania valamit, mert bizalmasan, „négyszemközt” hangzott le, vagy mikor kell jelentenie? Ki a felelős, ha hibát követ el, vagy nem megfelelő döntéseket hoz? Milyen jogokat és védelmet kell adni a robotoknak, ha olyan emberi tulajdonságokkal bírnak, mint például az érzelmek vagy az önálló gondolkodás?

Ez csak néhány a felmerülő kérdések közül. Fontos, hogy a technológia fejlődése során megfelelő etikai, jogi és biztonsági kereteket hozzunk létre annak szavatolása érdekében, hogy a robotok előnyös módon szolgálják társadalom javát.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Robotzsaru bevetésen
2023.10.28.
LXXVIII. évf. 43. szám
Nemrégiben New York városa és a New York-i rendőrség bejelentette, járőröző robotot állít szolgálatba. A…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..