home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Felfegyverzett automata robotok a kertben
Apró József
2023.04.29.
LXXVIII. évf. 17. szám
Felfegyverzett automata robotok a kertben

A mezőgazdasági termelés egyre inkább a precíziós mezőgazdaság, az automatizálás és a gépekre bízott munkafolyamatok felé veszi az irányt, ahol az adatgyűjtésnek és a feladatok kivitelezésének a pontossága kulcsfontosságú szerepet tölt be, s ez a precíz gépek nélkül aligha működne. Amerikában elkezdték tesztelni a precíziós mezőgazdaság újabb eszközeit, a felfegyverzett robotokat a gyomok és a kártevők ellen (természetesen nem a Terminator-filmek T—1000-ére kell gondolni, inkább a Doctor Whoból ismert dalekokra).

Ennek a precíziós gazdálkodásnak az egyik eszköze egy gyomokat detektáló gép, melynek különlegessége, hogy nemcsak észreveszi, feljegyzi és elemzi a gyomot, hanem még ki is irtja. Az amerikai Solinftec vállalat gépe automata üzemmódban dolgozik akár megállás nélkül a nap 24 órájában, legalábbis ha eléggé napos idő van, mivel az energiaellátásáról a tetején lévő napelemek gondoskodnak. A robot a cég által mezőgazdasági célokra kifejlesztett ALICE AI rendszerrel működik, és érzékelők, kamerák segítségével méri fel egyenként az összes növényt, mely felett elhalad, majd azonosítja közülük a nemkívánatos gyomokat, és közvetlenül a kiválasztott célpontra fecskendezi a gyomirtót, ezzel elkerülve, hogy a hasznos növényekre több jusson a vegyszerből, mint kellene. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nagyon jól hangzik, de a valóságban inkább úgy működik, mintha két embert felültetnénk a traktorra, és amikor az első észrevesz egy parét, az szól a másiknak, hogy bekapcsolhatja a permetezést. Persze kemény munka van mögötte, azért ez mégsem csak egy automatizált parézógép, e feladatán kívül figyeli az esetleges betegségek megjelenését, a káros rovarok jelenlétét, a tápanyagok szintjét, a növények fejlődését, állapotát, és térképet is készít az ellenőrzött területről. Segítségével a gazdák sokkal könnyebben nyomon tudják követni a termőföldjeiket. Igaz, hogy a precíziós módszer, a gépesítés, a fejlett technológiai eszközök alkalmazása nagy kiadásokkal jár, de hosszú távon kifizetődővé válhat ez a beruházás, hiszen jobb lesz a terméshozam, és mivel kevesebb vegyszert használnak, a növények is egészségesebbek lesznek.

Egy másik ilyen gép az InsightTRAC rover, mely az idén februárban elnyerte az év mezőgazdasági robotja címet. Ez sokkal látványosabb, a lánctalpas kukacvadász robot egy előre beprogramozott útvonalon járőrözik, és ha észrevesz egy kártevőt, a tetejére elhelyezett, airsofthoz hasonló fegyvere egyikével egy biológiailag lebomló lövedéket kilőve semmisíti meg. Ezt a gépet egyelőre sajnos csak a mandulaültetvényeken használják, mivel itt hatalmas pusztítást okoznak azok a kártevők, amelyek az úgynevezett mandulamúmiákban telelnek át. Ezek a kiszáradt gyümölcsmaradványok még a hidegebb hónapokban is az ágakon maradnak, ez a moly pedig ezekbe a múmiákba rakja le a petéit, ahol azok hernyóvá fejlődnek, majd később az egészséges termést is károsítják. A robotot gyártó cégtől a kaliforniai és az ausztrál mandulaültetvények tulajdonosai nemcsak megvehetik, hanem bérelhetik is a gépet. Ez egy újabb példája lehetne annak, hogy a gépesítés elveszi az emberek munkáját, viszont a cég alapítója elmondta, hogy a múmiák manuális leszedése a fákról fáradságos munka, melyet senki sem végez szívesen, különösen, hogy csak ködös időben vagy eső után lehet leütni a gyümölcsmúmiát az ágról, ám mégis nélkülözhetetlen feladat a fák egészségének megőrzéséhez és a megfelelő terméshozam eléréséhez.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Robotzsaru bevetésen
2023.10.28.
LXXVIII. évf. 43. szám
Nemrégiben New York városa és a New York-i rendőrség bejelentette, járőröző robotot állít szolgálatba. A…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..