home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A politikusok és az értelmiség szerepe a politikában
Dr. ÖRDÖGH Tibor politológus, egyetemi oktató
2015.08.17.
LXX. évf. 32. szám
A politikusok és az értelmiség szerepe a politikában

Az elmúlt hetekben a Hét Nap hasábjain az értelmiség és a politika viszonyáról egy tartalmas, színvonalas diskurzus alakult ki, melyben dr. Mészáros Zoltán, dr. Korhecz Tamás és dr. Námesztovszki Zsolt fejtette ki véleményét. Saját meglátásaimra alapozott jegyzetemben egy politikatudományi keretet kívánok adni a vitának, és néhány olyan összefüggésre szeretnék rávilágítani, amelyre eddig nem tértek ki.

A pártok és a politikusok szerepéről

A döntéshozatal megértése érdekében lett kidolgozva a politikai rendszer elmélete, melyben fontos szerepet kaptak a pártok. A társadalom felől igények és követelések fogalmazódnak meg, melyeket a pártok közvetítenek az intézmények felé, majd a döntés meghozatala után ezek szankciók és jutalmak formájában öltenek testet. A vita szempontjából, ha magukat a kisebbségi pártokat vesszük alapul, tényként kezelendő, hogy a vajdasági magyarság képviseletét ma egyetlen párt tudja ellátni mind tartományi, mind pedig országos szinten. A Vajdasági Magyar Szövetség húszéves munkája során sikeresen növelte szavazótáborát (még ha ez abszolút számban csökkenő tendenciát mutat is), mellyel hegemón státuszt vívott ki a vajdasági pártpalettán a magyarság képviseletére. Véleményem szerint a jelenleg folyó politikai csatározások hátterében az áll, hogy hosszú idő óta egyetlen párt hoz döntéseket a magyar közösséget érintő erőforrásokról (a Magyar Nemzeti Tanács forrásai, a tartományi szint döntései, az országos parlamenti képviselet vagy a médiában való megjelenések lehetőségei). Dr. Mészáros Zoltán jegyezte meg a plurális demokrácia fontos követelményét, mely látszólag a vajdasági magyar közösség számára is megadatik, hiszen öt-hat kisebbségi párt is van, melyek viszont nem tudnak kihívóként megjelenni a hegemónnal szemben, mivel tartósan el vannak zárva az erőforrásoktól. Eme helyzet pedig automatikusan életre hívja bennük az elégedetlenséget, melyet leghatásosabban a médián keresztül tudnak közvetíteni a potenciális választóik felé.

Az aktuális helyzetben viszont már a hegemón VMSZ-en belül is elhangzottak bírálatok, melyek összekapcsolódtak az értelmiség körében megjelenő hangokkal. Egy demokratikusan működő pártban természetes, hogy különböző érdekcsoportok vesznek részt a munkában, és az elképzeléseik eltérőek. A párton belüli erőviszonyok határozzák meg, hogy melyik csoport erősödik meg, és képes befolyásolni a párt irányvonalát. A probléma akkor válik nyilvános diskurzussá, ha a párt belső csatornáin ez lehetetlenné válik. Ha egy párton belül a döntés egyetlen személy kezébe kerül, vagy egy szűk csoport hozza meg bármiféle párton belüli egyeztetés nélkül, akkor a másként gondolkodók kénytelenek a nyilvánosság elé tárni nézeteiket, és nyomást gyakorolni a pártvezetőségre. Fontos megjegyezni, hogy a mai politikai viszonyok között a centralizált irányítás teszi leginkább lehetővé a gyors döntések meghozatalát, valamint ehhez nagymértékben hozzájárult a politika perszonalizálódása, vagyis adott esetben a pártelnökök szerepének felértékelődése. Ez a pártelnöki attitűd elitista szemléletet tükröz, tehát egy felülről irányított szervezetre van szükség, ahol a vezető dönti el, hogy mely témában kikkel konzultál, és egyszemélyi döntést hoz. Ha egy alulról építkező, a tagszervezetekben felmerülő gondokat összegyűjtő bázisdemokratikus szervezetről van szó, akkor a párt hatékonysága kerül veszélybe.

Az értelmiség szerepe a döntéshozatalban

Minden sikeres politikai párt mögött kialakul egy értelmiségiekből álló holdudvar, mely segíti a párt munkáját. A VMSZ esetében sem történt ez másként, az elmúlt időszakban igen sokan részesei voltak ennek a körnek. A korábban vázolt pártvezetési stílus következtében azonban sokan értelmetlennek látták a részvételüket, és hangot is adtak csalódottságuknak. Ne feledjük azonban, hogy a hegemón magyar párt olyan pozíciók „adományozása” felett rendelkezik, amelyek az értelmiség egzisztenciális fennmaradását is lehetővé teszik. Nem véletlen, hogy azok adnak hangot elégedetlenségüknek, akik vagy kikerültek ezekből a pozíciókból, vagy a politikai ráhatástól elzárt közegben tevékenykednek, és már nincsenek függési viszonyban. Térjünk vissza az értelmiség szerepére a döntéshozatalban, itt ugyanis a vitában egy szürke zóna található.

Dr. Korhecz Tamás hívta fel a figyelmet arra a fontos különbségre, hogy „a szakemberek nem tudós értelmiségiek, hanem olyan képzett emberek, akik tisztviselőként dolgoznak a közszférában, és egy-egy szakterületen naprakész, alkalmazható szaktudásuk van, ismerik a szakma szabályait, érvényes protokolljait, vívmányait, és hatékonyan alkalmazzák őket”.
Hogy valaki köztisztviselővé váljon, ahhoz esetünkben még valamilyen pártkötődése is kell hogy legyen. A szerbiai politikai gyakorlat ugyanis az amerikai zsákmányrendszert részesíti előnyben, melyben minden köztisztviselői pozíció a választási zsákmány része. A VMSZ esetében ez hatványozottan megfigyelhető, mára ugyanis az értelmiség kiszolgáltatottá vált, és a párt vagy az MNT jóvoltából olyan pozíciókat kaphat meg, amelyeket pártkötődés nélkül lehetetlen lenne megszerezni.

Az eltérő véleményen levő értelmiségi kiszorul a döntés-előkészítési szférából, mivel a pártok a nézeteikhez közelebb álló alternatívák közül fognak választani. Ebben a szakaszban értékelődne fel a civil szférával való egyeztetés, mely Szerbia esetében nagyon gyenge, továbbá hiányoznak azok az érdekérvényesítő és lobbicsoportok is, amelyek még tudnának hatni a kormányzatra. A vajdasági magyar értelmiség éppen a kiszolgáltatottsága miatt nem tud egységesen fellépni a közösséget érintő javaslatok ellen, így a nyilvánosság által próbál nyomást gyakorolni.

Námesztovszki Zsolt értekezett a tudatos értelmiségi választóról és a választásokról. Ha a klasszikus demokrácia jellemzőiről beszélünk, akkor a szavazó valóban teljes körűen tájékozott, és a választásokon mandátumot ad a politikusnak egy-egy ügyben való döntésre. A mai politikai életben azonban a tömegtájékoztatási eszközök és a témák sokszínűsége miatt a választók a világban mindenhol racionálisan tájékozatlanok — az értelmiség is, hiszen képtelenség minden egyes témáról tudatos véleményt kialakítani az oktatásügytől a biztonságpolitikán át a költségvetésig, vagyis racionális tájékozatlanság alakul ki, mely párosul a vezérdemokráciával, így a választásokon a politikusok felhatalmazást kapnak, hogy a média által befolyásolt szavazók bizalmát megszerezzék.

Hivatástudat és a jövő értelmisége

Az értelmiség és a szakmaiság témakörénél véleményem szerint fontos volna a hivatástudat fogalmának beemelése is. Erre azért van szükség, mert szerbiai viszonylatban a szakmaiság igen katasztrofális képet fest, csakúgy mint az objektivitás. Námesztovszki Zsolt utalt a magánegyetemekről kikerülő szakemberek szakmai színvonalára. Valljuk be, ha valaki megszerzi az egyetemi diplomáját, és sikerül is elhelyezkednie a közszférában, viszont hiányzik belőle a szakmai tisztelet, akkor egyszerű pártkatona lesz szakmai maszk mögött, nem pedig objektív szakember, akire a professzionális döntések előkészítéséhez és végrehajtásához van szükség. Jelenleg a pártvezetőség által „megrendelt” eredmények születnek meg „szakmai” kompetenciával, de szubjektív módon.

Tegyünk fel egy egyszerű kérdést arról, hogy hol is kaphatnak megfelelő tudást ezek a leendő értelmiségiek. A magyarság körében tapasztalt elvándorlási hullám vajon mennyi fiatalt fog hagyni a későbbi generációk számára? Lesz még magyar értelmiség Vajdaságban? Ha igen, akkor milyen képzést fog kapni? A Szabadkai Egyetem „elhallgatása” következtében érzékelhető, hogy a vajdasági hallgatók a magyarországi felsőoktatásban megüresedő helyeket töltik be. Jobb-e számunkra, hogy külföldön szerzik meg szakmai ismereteiket, majd egy kis részük visszatér, és megkezdi küzdelmes harcát a létfenntartásért? Vagy fiataljaink úgyis dönthetnek, hogy Szerbiában tanulnak tovább, és vállalják a korszerűtlen tudással járó munkanélkülisorsot. A magyar közösségnek és értelmiségnek ezzel a témával is sürgősen foglalkoznia kell. Hiába van vajdasági magyar pártunk, hiába élhetünk a kulturális autonómia lehetőségével, ha lassan elfogy a magyar nemzetiségű szavazótábor.

A VMSZ politikai vezetősége elzárkózik bármiféle párbeszéd elől, és elkezdte szankcionálni a párttagjait, illetve a holdudvarát. A konfliktus egyetlen megoldása a párbeszéd lehet, melyre a csalódott értelmiség részéről volna akarat, a pártvezetőség viszont nyerő pozícióban érzi magát. Ennek következtében jelent meg a Magyarországról másolt balliberális értelmiségi szófordulat a barát-ellenség kategóriapáros értelmében. Korábban azokat zárták ki a „jó magyar közösségből”, akik más országos pártban politizáltak magyarként, jelenleg viszont az értelmiség kezd az ellenség szerepkörébe szorulni, és tudjuk, hogy ez milyen következményekkel járt a múltban. Remélem, hogy a mi közösségünkben nem következik be a többség zsarnoksága.


Olvassa el az értelmiségi-eszmecseréhez kapcsolódó írásainkat is:

Dr. Mészáros Zoltán:
Az értelmiség és a politika
Dr. Korhecz Tamás:
Értelmiség — a szakmaiság és a politika
Dr. Námesztovszki Zsolt:
A gondolat ébredése
Dr. Takács Zoltán:
Értelmiség — politika — kontra(és civil-)szelekció
Dr. Dévavári Zoltán:
A forradalom felfalja gyermekeit (Válasz és hozzászólás)
Dr. Novák Anikó:
Nekem is van egy álmom

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..