home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Átverés felső szinten
ANDRÓCZKY Csaba (Civil Mozgalom)
2006.09.20.
LXI. évf. 38. szám

Túl nyilvánvaló a párhuzam a délvidéki és a felvidéki események között. Ami leginkább figyelemre méltó: az nem az agresszió, nem a brutalitás, sokkal inkább a rendőrség és az igazságszolgáltatás magatartása, továbbá ahogyan a média és a civil társadalom megpróbálja ezt a hozzáállást legitimálni, sza...

Túl nyilvánvaló a párhuzam a délvidéki és a felvidéki események között. Ami leginkább figyelemre méltó: az nem az agresszió, nem a brutalitás, sokkal inkább a rendőrség és az igazságszolgáltatás magatartása, továbbá ahogyan a média és a civil társadalom megpróbálja ezt a hozzáállást legitimálni, szalonképessé tenni. Ravasz mesterkedés folyik a legfelsőbb szint támogatásával, egyetlenegy okból kifolyólag, amire legtöbbször nem lehet következtetni. Érdekesmód a Felvidéken történt néhány eset viszonylag hamar felkeltette a nemzetközi közvélemény figyelmét a Délvidéken dokumentált több száz esethez viszonyítva. A kettős mércének politikai háttere (is) lehet. Tudvalevő ugyanis, hogy a szlovák kormányzó koalíciónak a szélsőségesként definiált párt az egyik tagja, ezzel ellentétben a szerbiai kormányt demokratikusnak mondott pártok alakították meg. A szlovák kormány machinál, csúsztat, hazudik, de semmi esélye a megbocsátásra, bezzeg a szerbiai legfelső szint a legbrutálisabb igazságtalanságokat is simán keresztülviheti. Miért is? A legkézenfekvőbb példa erre az öt temerini fiú esete. Őket 61 év börtönbüntetésre ítélték, a magyarkanizsai gyilkosra (középkorú szerb férfi) pedig, aki előre megfontolt szándékkal agyonlőtte (5 golyóval) a magyarkanizsai Sarnyai Józsefet, 5 év 8 hónap szabadságvesztést róttak ki.
Szórakoztató magyarországi újságírókat hallgatni, amikor rendőri jelentésekről (a szlovák esetnél maradva) megmagyarázhatatlan komolysággal nyilatkoznak. Lehetséges, hogy még mindig nem tudatosodott bennük, hogy pozícionálhatatlan az ellenérdek, és hogy ezt a gépezetet ravasz mesterkedők működtetik? Ebben a kérdésben a forma mindig is másodlagos kérdés volt, a tartalom viszont sosem változik. Jogállamiság ide vagy oda, a rendőr ma sem jár el szakszerűbben, mint például a miloševiæi időben tette, nincs új a nap alatt. Ezeknek az újságíróknak is meg kell tanulniuk a sorok között olvasni, különben paprikajancsinak nézik őket. Szerintem érdemes hosszú távra berendezkedni. A Civil Mozgalom több tagja is ezt tette, amikor a Délvidéken létrehozta az Emberi Jogi Központot, amely elsősorban a magyarellenes atrocitásokkal és a diszkrimináció egyéb formáival foglalkozik. (Ezt a tevékenységet a Kárpát-medence egész területére kiterjesztjük. Honlapunk a következő címen érhető el: www.humarightscenter.net) Ennek a gépezetnek egyszer végre megálljt kell parancsolni, de ahhoz, hogy ez megtörténjen, határozott érdekképviseletre és következetes magyar diplomáciára van szükség, enélkül még egy ilyen fölállású szlovák kormány is véghez viszi akaratát.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..