home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Gazdaságilag is erős nemzet vagyunk
Kartali Róbert
2024.09.19.
LXXIX. évf. 38. szám
Gazdaságilag is erős nemzet vagyunk

A Connect & Grow üzleti konferenciát második alkalommal rendezték meg Palicson, a Vigadó épületében. A kétnapos rendezvényen közel 300 vajdasági magyar vállalkozó vesz részt azzal a céllal, hogy megerősítsék a helyi vállalkozói szférát, ösztönözzék az együttműködéseket, és új lehetőségeket teremtsenek a gazdasági fejlődéshez. A konferencia a Vajdasági Magyar Szövetség kezdeményezésére, Magyarország Kormánya támogatásával, a Prosperitati Alapítvány és a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének szervezésében valósult meg és a Vajdasági Mentorprogram által felépített vállalkozói közösséget is erősíti.

Együtt folytatjuk az üzleti jövőbe vezető utat! – ezzel a jelmondattal szervezték meg az idei Connect & Grow üzleti konferenciát, amelyen sikeres vállalkozók, cégvezetők, trénerek, befektetők és startupperek osztják meg tapasztalataikat és szakmai tudásukat a résztvevőkkel.

A megnyitón Juhász Bálint, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Prosperitati Alapítvány korábbi ügyvezetője, a rendezvény egyik szervezője, Tóth Tamás, a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének elnöke, valamint a konferencia két fővédnöke, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszöntötték a résztvevőket.

A konferenciát tavaly azzal a céllal indítottuk el, hogy Vajdaság leginnovatívabb üzleti eseményét hozzuk létre – emelte ki Juhász Bálint. Mint mondta, már a tavalyi előadók is hangsúlyozták, hogy ez a Palicson megrendezett konferencia akár Budapesten is megállná a helyét. Kijelenthetjük, hogy célunk valóra vált, hasonló színvonalú események legközelebb Újvidéken vagy Belgrádban érhetők el, de kizárólag itt, Szabadkán, egy széles összefogás révén érhető el magyar nyelven.

A közösség hosszú távú fejlődéséhez elengedhetetlen az erős vállalkozói szféra – mutatott rá Tóth Tamás. A VMVE elnöke szerint a vállalkozók kitartása és folyamatos tanulása alapvető a közösség sikeréhez, és a tudás, valamint tapasztalat megosztása erősíti a Vajdaságban működő vállalkozói közösséget.

A magyar identitás megőrzése és a közös nyelv, kultúra erősítése gazdasági előnyöket is jelenthet. Ha ezt jól kihasználjuk, a magyarságunk előnnyé válhat, és így gazdaságilag is erős nemzetté válhatunk – mondta Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy mindannyian Kárpát-medencei szinten gondolkodunk. – Az a hátrány, amely az elmúlt 100 évben sokszor jellemzett minket, most előnyünkre válhat. Ez az előny nem más, mint a magyar identitásnak a megőrzése, a magyar nyelv, a magyar kultúrának az ápolása, megőrzése, erősítése, és ezáltal nemcsak egy nemzeti kulturális közösségnek vagyunk a tagjai, hanem tagjai vagyunk egy olyan közösségnek is, amely a gazdaságunkat tudja erősíteni, hiszen ez az összekötő kapocs közöttünk a magyar nyelv. És hogyha már így gondolkozunk, akkor látjuk azt, hogy milyen helyzeti előnyünk van a többiekkel szemben. Hiszen legalább nyolc országban van előnyünk a többi nemzetiséggel szemben, mert bennünket összeköt a közös nyelvünk, a közös kultúránk, a közös identitásunk. Ezt kell kihasználnunk, és mindent úgy alakítanunk, hogy ez minket erősítsen. Úgy gondolom, hogy mind a vállalkozói közösségek, mind a különböző szervezetek és politikai pártok azon dolgoznak, hogy ezt az erősítést szolgálják – Vajdaságban, Erdélyben, Felvidéken és Kárpátalján egyaránt. Az a cél, hogy mi, magyarok, összekapcsolódjunk és gazdaságilag is erős nemzet legyünk.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a közösség továbbra is erős, politikai értelemben tényezőnek számít és aktív vállalkozói szférával rendelkezik, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a vajdasági magyarok helyben boldoguljanak.

– Az elmúlt évek pozitív változásai között kiemelkedő, hogy a vállalkozói réteg tagjai egymásra találtak, együtt növekedtek, és a vállalkozói szféra közelebb került a politikai élethez is. 15-20 évvel ezelőtt a vajdasági magyar politikum és a vállalkozói szféra két külön utat járt, most pedig közösen dolgoznak a fejlődésért. Ez jelentős előrelépés, amelyben nagy szerepe van a vajdasági gazdaságfejlesztési tervnek és annak, hogy Pásztor István ötlete alapján Magyarország kormánya támogatta ezt a programot. Ennek egyik konkrét eredménye a Prosperitati Alapítvány, amely az elmúlt nyolc évben mintegy 15 ezer vállalkozás fejlesztését tette lehetővé. Az együttműködés töretlen, függetlenül attól, hogy éppen vannak pályázatok vagy nincsenek. A vajdasági vállalkozók nemcsak saját hasznukat nézik, hanem támogatják a helyi közösségeket, rendezvényeket is, amelyek sok esetben a helyi élet mozgatórugói. Ezért szeretnék köszönetet mondani a vajdasági magyar vállalkozóknak, akik együtt gondolkodnak a politikai vezetőkkel és a helyi közösségekkel annak érdekében, hogy szülőföldünkön fejlődni tudjunk – tette hozzá a VMSZ elnöke, az üzleti fórum egyik fővédnöke.

A rendezvény előadói Balogh Petya és Tomán Szabina, a Cápák között című televíziós műsor állandó szereplői és mentorai, de előadást tart Bíró Bence Péter pszichológus, Steigervald Krisztián, generáció kutató, Forray Niki, az Ünnepek Áruháza alapítója, Rátgéber László, mesteredző, Koza Andor, cégcsoportvezető, Vicsápi Natália, önismereti tanító, Máthé Albert Eduárd, B2B sales trainer és Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője is. Ezen felül további számos érdekes előadással és panelbeszélgetéssel készültek a szervezők: termékbemutatók, interaktív tartalmak, egyéni konzultációk, könyvvásárlási lehetőség és izgalmas ízek is várták a vajdasági magyar vállalkozókat.

A rendezvényről szóló részletes beszámolónkat a jövő héti, szeptember 25-ei lapszámunkban olvashatják.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..