home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Zenta ünnepe, 2024
(Összeállította: Tha)
2024.08.27.
LXXIX. évf. 34. szám
Zenta ünnepe, 2024

Zenta napja alkalmából az ünnepi rendezvénysorozat augusztus 31-én kezdődik és szeptember 11-éig tart.

Az első esemény a Zentai Városi Múzeum Templomdomb a középkorban című városnapi kiállítása lesz, melyet augusztus 31-én 18 órakor nyitnak meg. A tárlatot a Felsőhegynél felfedezett templomdomb régészeti feltárása során talált tárgyakból állítják össze, a kiállítás e fontos középkori lelőhely ötéves kutatási eredményének egyfajta keresztmetszetét — több intézmény közös munkájának részleteit — mutatja be. Az összeállításban a középkori élet különféle megnyilvánulásai jelennek meg: a település kinézete és funkcionálásának módja, a helybeli lakosság gazdasági tevékenysége, a több felújításon átesett templom kinézete, maga a vallásosság és a kísérő szertartások. A kiállítás szerzői dr. Perica Špehar és dr. Olga Špehar egyetemi tanárok. 

Szeptember 3-án 19 órai kezdettel a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központban irodalmi estet tartanak.

Szeptember 5-én és 6-án a magyarországi Giovani Artisti együttes lép fel a kis zsinagógában zenés, interaktív gyerekprogrammal — csütörtökön 15.30-kor —, illetve komolyzenei vonósnégyes-hangversennyel — pénteken 18.30-kor. 

Szeptember 6-án mutatkoznak be a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok a Sportcsarnok előtt felállított nagyszínpadon, majd az M Dance Studio látványos táncbemutatója következik. Az esti koncertek első fellépője a zentaiak körében jól ismert OldSkullz zenekar, melyet a Zana együttes követ. Végül DJ Csongor veszi át a színpadot, és Balkan partyval zárul a nap.

Szeptember 7-én délelőtt a Zentai Magyar Kamaraszínházban megrendezik a II. ZentArt könnyűzenei tehetségkutatót, melyet Zenta testvérvárosával, Pakssal közösen szerveznek, és ez lesz az Öröm a zene elnevezésű tehetséggondozó program vajdasági elődöntője.

A délutáni program 14 órától a Sportcsarnok előtti nagyszínpadon Mazsorettkavalkáddal, a Merkur — Midnight tánccsoport műsorával, majd az Ispiláng néptáncegyüttes fellépésével folytatódik.

A nagyszínpad előtti zöldfelületen 18.45-től bemutatót tart a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Zentai Tűzoltó Testület is.

19 órától a „Te rongyos élet” című operettgálának ad helyet a nagyszínpad, melynek sztárvendége Oszvald Marika. A kisszínpadon 20.30-tól Ágota és Endre szórakoztatja a közönséget. 22 órától tűzijáték, majd Freddie koncertje következik a nagyszínpadon. A nap retró partival zárul.

Az idén visszakerülnek a hőlégballonok is Zentára, a Tisza-parti városban tartják meg ugyanis szeptember 6-án és 7-én a XVII. Nemzetközi Hőlégballon-fesztivált és -versenyt. A ballonok a Népkertből repülnek majd fel.

Szeptember 9-én, vasárnap, 9 órától Tisza Kupa horgászverseny, valamint Nemzetközi Örömíjászverseny lesz, utóbbi a zentai Arcus Íjászszövetség szervezésében. 17 órakor parasztosz a Szent Mihály arkangyal templomban. 

Szeptember 10-én a kis zsinagóga épületében Történelmünk néma tanúi címmel megnyílik Recskó Béla festőművész kiállítása.

Szeptember 11-én, szerdán, 9.30-tól a Tisza-parti emlékhelyen megkongatják az emlékharangot, majd a jelenlévők koszorúkat helyeznek el a zentai csata emlékművénél. A városháza dísztermében 10.30-kor kezdődik a községi képviselő-testület városnapi díszülése, 14 órakor megkoszorúzzák Szeli István mellszobrát a Zentai Gimnázium előcsarnokában, 17 órától tedeum a Kis Szent Teréz-templomban.

Az idei városnapi rendezvénysorozat fő támogatói a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, a JTI Rt., a Pannon RTV és több helyi jogi személy.

 

Tiszakötő Gyermekfesztivál

Először kap helyet a városnapi ünnepségsorozatban a Tiszakötő nevet viselő gyermekfesztivál, melyet szeptember 7-én, szombaton, 15 órától 19 óráig rendeznek meg a zentai Népkertben. Ez egy ingyenes rendezvény lesz a legkisebbek számára, melynek tematikája a Tiszához kapcsolódik.

A gyerekek a civil szervezetek kiállítóhelyeinél a Tiszához kötődő feladatokat kapnak majd, valamint zenés és szórakoztató programok is várhatóak. Ezek közé tartozik Paár Julcsi magyarországi zeneterapeuta és előadóművész Kerekerdő címet viselő interaktív koncertje is. A legkisebbek bizonyára örömmel fogadják Karlo Veliki bűvész fellépését, a Kerekítő Mondókázó programot, a Fabatka Porta népi játszóházat, valamint a Mesesarkot, ahol Nagy Abonyi Szabolcs — Samu zentai mesemondó mond meséket.

A fesztiválra ellátogató gyermekek a jelen lévő 12 civil szervezetnél pecséteket gyűjthetnek az erre való füzetükbe, melyet a kijelölt helyen adhatnak le, és így részt vehetnek egy nyereményjátékon. Az ajándékok közül a fődíj háromfős hőlégballonozás szeptember 8-án, vasárnap, ha az időjárás engedi. Továbbá családi, tiszai hajókázást és sok más ajándékot is kisorsolnak.

Emellett lesz hőlégballon-függeszkedés, és bemutatják a Tisza foglalkoztató füzetet, melynek szerzői Raffai Judit és Resócki Vázsonyi Csilla.

A Tiszakötő Gyermekfesztivál szervezője Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, támogatója Zenta Község Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ.

A részletes program elérhető az idegenforgalmi szervezet Facebook-oldalán, illetve a www.sentainfo.org címen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..