home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Zengett a népzene a tóparton
Szerda Zsófia
2024.05.26.
LXXIX. évf. 21. szám
Zengett a népzene a tóparton

Az idén 10. alkalommal szervezték meg a Folk Music Festet Palicson, a Vigadó teraszán. Kicsik és nagyok falták a kürtőskalácsot, nézegették a kirakodók portékáját, hallgatták a koncerteket.

A fesztivál második napján Juhász Gábor üdvözölte a közönséget, és kifejezte örömét, hogy minden korosztály képviselteti magát.

— A magyar népzene mindenkinek szól, gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. 10 éves a Folk Music fesztivál, amelyet anno azért találtam ki, hogy ebbe a turisztikai övezetbe, ebbe a szép környezetbe helyezzük a népzenét, és tegyük ezzel mindenki számára elérhetővé, fogyaszthatóvá és élvezhetővé. Mert a magyar népzene mindig jó kedvet hoz elő mindenkiből. Azért jó ez a fesztivál, mert itt van mindenki: az is, aki nagyon szereti és sokat hallgatja, és az is, aki ritkábban hallgatja a népzenét. Egyre többen vagyunk, többen tudnak a rendezvényről, s egyre komolyabb rendezvényeket tudunk tartani — mondta Juhász Gábor, majd átadta a szót dr. Pásztor Bálintnak, a Szabadkai Városi Képviselő-testület elnökének, hozzátéve, hogy Szabadka Önkormányzata az elejétől kezdve támogatja, segíti a fesztivált.

— A Juhász zenekarral az elmúlt időszakban több helyen felléptünk közösen, két nappal ezelőtt például Budapesten a Stefánián, ahol az Európa Kollégium kapott egy jelentős magyarországi kitüntetést. Kövér László házelnök méltatta őket, Gulyás Gergely miniszter úr is jelen volt, és a Juhász zenekar lépett fel. Most itthon vagyunk, itt Palicson, és a Folk Music Fest 10 éve bizonyítja, hogy mennyire fontos szerepet tölt be. Amikor ezt az épületet 112 évvel ezelőtt felépítették, ezt azzal a céllal tették, hogy ilyen és ehhez hasonló művelődési rendezvényeket szervezzenek itt. S azért hívják Vigadónak, mert ez a vigasság helye, itt szórakozni, barátkozni kell, s a Folk Music Fest erről szól immáron 10 éve. S arról, hogy megmutassuk a mi magyar népzenénket, kultúránkat, és befogadjunk más kultúrákat is, hiszen az elmúlt években más nemzetek népzenészei is felléptek a rendezvényen, de a hangsúly mindig a magyar népzenén volt. Idén egy nagy halat is sikerült becserkészniük Gáboréknak, hiszen a Folk Music Fest keretein belül Zvonko Bogdan is koncertezik a Nyári Színpadon, aki a mi szabadkaiságunkat testesíti meg. Az előző Folk Music Festen is volt szerencsém itt állni a színpadon, akkor arról beszéltem, hogy az utolsó fázisában tart az akvapark kiépítése, és fel fogjuk újítani a víztornyot. Most, egy évvel később tisztelettel jelentem, hogy az akvapark elkészült, sőt, pár nap múlva, amikor a nyári turistaszezon megindul, a kültéri medencei egységek is megnyitásra kerülnek, így minden tartalma rendelkezésre fog állni. S ami a víztornyot illeti, már láthatták, hogy felsejlik a torony s a tetején lévő napkorong, teljes pompájában. Néhány nap múlva pedig az állványok is eltűnnek, s a víztorony, Palics jelképe, olyan állapotában fog tündökölni, mint amilyen legutóbb 1912. szeptember 15-én volt, amikor Bíró Károly átadta rendeltetésének — mondta dr. Pásztor Bálint, majd kiemelte, hogy a Folk Music Fest a turisztikai kínálat egyik legfontosabb eleme, s emellett a nyár folyamán további színvonalas művelődési és sporteseményeket szerveznek Palicson. Ezután még háláját fejezte ki a Palicsi Park Kft.-nek és a Palics—Ludas Közvállalatnak, illetve azok alkalmazottainak. — Nagyon régen nem volt Palics ilyen gyönyörű, mint most — zárta sorait Pásztor Bálint. 

A Folk Music Fest második napján a Juhász zenekar Tudom én már… című könyvbemutató koncertjével indult a zenei program, majd fellépett a Bodros és a Mendicus tamburazenekar, a hab a tortán pedig a Fokos zenekar koncertje volt a Vigadó teraszán. 

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..