home 2024. június 27., László napja
Online előfizetés
Új lovagok avatása Visegrádon
2007.05.03.
LXII. évf. 18. szám
Új lovagok avatása Visegrádon

Ünnepélyes keretek között lovaggá ütöttek öt délvidékit Visgerádon szombaton, április 21-én. Európa első királyi lovagrendje, az 1326-ban Károly Róbert királyunk alapította Szent György Lovagrend huszonhat új lovagot fogadott testvéri közösségébe, akik között az anyaországiak és délvidékiek...

Ünnepélyes keretek között lovaggá ütöttek öt délvidékit Visgerádon szombaton, április 21-én. Európa első királyi lovagrendje, az 1326-ban Károly Róbert királyunk alapította Szent György Lovagrend huszonhat új lovagot fogadott testvéri közösségébe, akik között az anyaországiak és délvidékiek mellett felvidéki, észtországi és ausztriai közéleti személyeket érdemesítettek a megkülönböztető tiszteletadásra. Az eredeti középkori hagyományok szerint a visegrádi királyi palotában, a rend megalakulásának helyén, a Szent György-naphoz legközelebb eső szombaton tartandó ünnepség szentmisével kezdődött, amelynek immár harmadszor volt délvidéki a főcelebránsa, ft. Utasi Jenő tóthalui plébános személyében.
Az eddig tizenegy lovagot számláló délvidéki nagypriorátus öt új tagja: ft. Utasi Jenő, Németh Ferenc újvidéki újságíró, publicista, a Létünk című folyóirat főszerkesztője, Konrád Emma elismert és közismert nagybecskereki zenepedagógus, karvezető, Dulka Andor pedagógusi elhivatottságáért nagyra becsült ürményházi tanár és dr. Miklenovics Tibor, az emberszeretetét sokszorosan bizonyított szabadkai orvos.
A délvidéki lovagok az avató után a visegrádi temetőben tisztelegtek a nemesmiliticsi születésű Kanyurszki György teológus doktor, orientalista tudós sírjánál. Mátyus András, a Szent György Lovagrend nemesmiliticsi származású, Németországban élő lovagja, európai nagyprior-helyettes fölidézte az 1853. III. 10-én született tudós életét, ft. Fuderer László óbecsei plébános, délvidéki prior imát mondott, F. Cirkl Zsuzsa, a Délvidék nagypriorja felolvasta Mátyus Éva nemesmiliticsi versíró ebből az alkalomból papírra vetett gondolatait, dr. Szöllősy Vágó László lovag és Szöllősy Veronika alkalomhoz illő éneket énekelt, majd a síron elhelyezték az otthonról hozott földet tartalmazó urnát és a nemesmiliticsiek küldte koszorút.
(-)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..