home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Tüsszögő madár
Németh István
2006.09.13.
LXI. évf. 37. szám

Sok mindennel vádolhatnak bennünket, magyarokat szlovák, román, cseh stb. barátaink, de azt még egyikük se állította, senki se fogta ránk, hogy a Vereckei-szoroson belépve a Kárpát-medencébe, mi cipeltük volna ide a parlagfüvet. Ilyen tudós, irodalomtörténész, néprajzkutató, hegedűművész sincs még k...

Sok mindennel vádolhatnak bennünket, magyarokat szlovák, román, cseh stb. barátaink, de azt még egyikük se állította, senki se fogta ránk, hogy a Vereckei-szoroson belépve a Kárpát-medencébe, mi cipeltük volna ide a parlagfüvet. Ilyen tudós, irodalomtörténész, néprajzkutató, hegedűművész sincs még közöttünk se, aki eredendő és tipikusan magyar bűneink között e káros, kártékony gyomnövény magjának becsempészésének vétkét a Duna-Tisza közé a nyakunkba varrná. A legújabb kutatások is rácáfolnak erre: a parlagfű nem Keletről, Ázsiából tört be hozzánk, hanem a művelt Nyugatról, egyes állítások szerint éppen Amerikából. És ezt az állítást nem a Kádár-rendszer ideje alatt a rezsim apostolai terjesztették, amikor Amerikát Piripócstól Szatmárnémetig csak gyalázni illett, hanem mostanában a mostaniak kezdik terjeszteni.
Árpádék Ázsiából a szürke marhát hozták be. Ezt szemmel láthatóan bizonyítja a Feszti körkép is, ami Ópusztaszeren tekinthető meg. Igaz, Feszti nem Árpádékkal érkezett Ópusztaszerre, de szürke marhát még a saját szemével láthatott Hortobágyon és igen élethűen leföstötte azt. Illetve azokat. Ahogy vonszolják a fáradt szekereket a Vereckei-szoroson át az úttalan-utakon. A szürke marhán kívül - mára már csak mutatóban maradt belőlük néhány! - maguk előtt tereltek jóféle sertéseket és juhokat is, mangolicákat és cigájákat, mert hát még Etelközben kitapasztalták és a táltosaik előre látták, hogy jó pénzt lehet majd ezekért kapni az Európai Unióban, csak abban tévedtek a sámánok, hogy mire az utódaik bejutnak oda, előbb át kell vészelniük egy másik Unió áldásait, amikor a nehéziparba csorgattak minden verejtéket, a rackajuh-tenyésztésről s egyéb ázsiai hagyományok ápolásáról viszont, ha az nem volt internacionalizmussal átitatva, megfeledkeztek.
Szóval több mint ezer esztendő előtt fölbukkantunk a Kárpát-medencében, magunk előtt terelve a bégető juhnyájat és a röfögő kondát, ahogyan azt az akkori világ a nomádoktól megszokta. Éppen maroknyinak nem mondható seregünket fentről turulmadarak követték. Ezekről még szót ejtünk.
Visszatérve a parlagfűre, köztudomásúvá vált róla, hogy gyomnövény. Mindenekelőtt a parlagon hagyott parcellákon tenyészik. Talán innen is kapta a nevét! Virágpora allergiát okoz. Tüsszögünk tőle. Szinte már az egész Kárpát-medence.
Minthogy közellenséggé vált, fölvették ellene a harcot. Irtják, ahol és ahogy csak tudják. Nem valami nagy eredménnyel, mert a parlagfű magja rendkívül életrevaló, harminc-negyven évig is megőrzi csiraképességét.
Külön áldás ránk nézve, Árpád ivadékaira, hogy erre az egész emberiségre veszedelmes gyomnövénynek a magját nem mi hoztuk be a nagy magyar Alföldre, mert most még emiatt is orrolnának ránk a tüsszögő szomszédjaink.
Mint a madarunkra, a turulra. Ami nem is biztos, hogy annyira a miénk, ahogyan ezt egyes vakbuzgók állítják. Talán nem is madár, miként a kétfejű sas se az, mégis ott röpköd a fejünk felett. A népies hagyománykutatók majd eldöntik. Annyi azonban máris bizonyosra vehető, hogy nem magyar madár. Hiszen a madaraknak nincs nemzetiségük.
Tehát mind többen és többet tüsszögünk. Ezt a kellemetlen, orrfacsaró nyavalyái már nem csupán a parlagfű virágpora okozza, hanem, igaz, egyelőre jóval kisebb mértékben, de annál dühösebb formában, a turulmadár is. Legtöbben a magyarok fővárosában tüsszögnek - ellene. Még azt a keveset is, ami eddig megmaradt, le kell bontani, el kell távolítani. Ám már (dél)vidéken is hallani egy-egy tüsszentést. Ellene. Pedig errefelé, itt a déli végeken, nincs is ilyen madár. Volt ugyan, de már nincs. És mégis irtani kell, mint a parlagfüvet. S mert nincs, nem a szárnyát kell szegni, az emlékét kell kiirtani bizonyos fejekből. Így békés szomszédjainkat is megkímélve a tüsszögéstől.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..