home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Trombiták
(o. i.)
2006.09.06.
LXI. évf. 36. szám

TAKARODÓ. Montenegróban takarodót fújt a hadsereg. Utolsó takarodót jelzett a trombita. A frissen függetlenedett állam eltörölte a kötelező katonai szolgálatot. Hazaküldte az éppen szolgálatukat teljesítő kiskatonákat és ,,öreg' bakákat. Azzal a biztatással: töltsék hasznosabban azokat a hónapokat,...

TAKARODÓ. Montenegróban takarodót fújt a hadsereg. Utolsó takarodót jelzett a trombita. A frissen függetlenedett állam eltörölte a kötelező katonai szolgálatot. Hazaküldte az éppen szolgálatukat teljesítő kiskatonákat és ,,öreg' bakákat. Azzal a biztatással: töltsék hasznosabban azokat a hónapokat, amelyeket a katonai szolgálat vett volna el tőlük. Tanuljanak, dolgozzanak, találjanak maguknak valami okosabb elfoglaltságot. A montenegrói állam, persze, azoknak sem akar csalódást okozni, akik úgy tartják: az egyenruhát az isten is Crna Gora büszke népének teremtette. Azok a fiatalok tehát, akik sorkatonai szolgálatukat töltik, szeptember 5-éig jelentkezhettek Montenegró hivatásos katonaságába. Nos, mi itt, a tenger nélkül maradt Szerbiában még csak ott tartunk, hogy fohászainkba foglalhatjuk a sorkatonai kötelezettség eltörlését. Ha Belgrád egy ugyanilyen lépésre szánta volna el magát, akkor most családok ezreiben lenne örömünnep a szeptember. A szélrózsa minden irányából jönnének haza a gyerekeink. Ám így, amnesztiatörvény ide vagy oda, nemigen sietnek hazajönni. Börtön már nem fenyegeti őket, csak az egyenruha - vagy a szintén keserű kilenc hónapos civil szolgálat. Egyre megy: a kötelező katonai szolgálat intézményét örök időkre megutáltatta velük Miloševiæ rezsimje. Az egész korszakot csak ennek eltörlésével tekintik végleg lezártnak.
SZERBIAI KORMÁNYFŐ A TROMBITÁSOK FESZTIVÁLJÁN. Guèa, a trombitások dragaèevói szábora egy angol internetes weboldal tanúsága szerint az első számú zenei rendezvénynek számít a szigetországban - második helyen az újvidéki Exit áll. Nos, az idei népünnepély fináléját - a legjobb fúvószenekarok versenyét - maga Vojislav Koštunica, szerbiai kormányfő nyitotta meg. A következőket mondta: ,,A dragaèevói szábor azt jelenti, hogy a nép visszatért önmagához, visszatért az örömhöz és az élet értelméhez. Akik nem tudják megérteni és szeretni Guèát, azok nem is érthetik meg Szerbiát. A trombitások szábora a bátorságunk jelképe, s bizonyítéka jókedvünknek jóban és rosszban...'
Különös egy beszéd, az biztos. Nemcsak Szabadkán vagy Újvidéken, de Belgrádban és Šumadija nem egy városában sokan vannak, akik nem is értik, nem is szeretik Guèát. Ami azért nem azt jelenti eleve, hogy nem értik Szerbiát. Ők viszont láthattak egy egészen másmilyen, ismeretlen, a tömegtől megittasodott Koštunicát - s ez rossz emlékeket ébresztett. Más helyszínen, más főszereplővel, igaz, de már láttunk ilyet: a tömeg skandálásától megmámorosodott Slobodan Miloševiæet, amint kimondja a varázsmondatot: ,,Senki sem verhet benneteket!'
Guèán a nagy népünnepélyre egyébként már az első napon egy tragédia nyomta rá a bélyegét. Péntekről szombatra virradó éjjel tömegverekedés tört ki, melyben késsel agyonszúrtak egy 26 esztendős fiatalembert.
AHTISAARINAK ÜZENT? Megeshet, hogy Koštunica Guèáról Martti Ahtisaari ENSZ különmegbízottnak is üzent? A kosovói státustárgyalásokon részt vevő szerbiai tárgyalócsoport ugyanis nem akarja többé a tárgyalásokon látni nevezett ENSZ-különmegbízottat. Mert azt nyilatkozta: ,,a szerbek mint nép bűnösek'. A diplomata szóvivője stúdióról stúdióra járva nem győzte magyarázni, hogy Ahtisaari úr nem úgy értette. Azóta a szerb diplomácia már a nevezett úr újabb kijelentései miatt forgatja az oxfordi angol szótárt, mert a különmegbízott fegyvercsörgető, kardot rántó hozzáállással jellemzi Szerbia hozzáállását Kosovo státusrendezésének ügyében.
A REGIONALIZÁCIÓ NEM SZEPARATIZMUS. Ezt üzente Újvidékről az a kétnapos nemzetközi konferencia, amelyet A határ menti régiók szerepe az európai integráció folyamatában címmel rendeztek meg. ,,Sajnos, a Miloševiæ-rezsim megdöntését követő időszak nem hozott akkora előrelépést, mint reméltük. Szerbiára még mindig a múlt terhe nehezedik... erőteljes az idegengyűlölet és a félelem az Európa felé való nyitástól... Vajdaság éppen ezért óriási erőfeszítéseket tesz annak érekében, hogy hidat képezzen Szerbia és az Európai Unió között' - mondta egyebek között Bojan Kostreš, a vajdasági parlament elnöke a tanácskozás megnyitóján. Reményét fejezte ki, hogy az új alkotmánnyal elkezdődik Szerbia decentralizálása, s Vajdaság visszakapja jogalkotási, végrehajtási és részben az igazságszolgáltatási funkcióit, s nem utolsósorban a saját bevételhez való jogát. A tanácskozáson részt vett Doris Pack, az EP délkelet-európai országokkal együttműködő különbizottság elnöke is, aki a tanácskozás szünetében találkozott dr. Korhecz Tamás tartományi kisebbségügyi titkárral, és Egeresi Sándorral, a tartományi kormány alelnökével.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..