home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Tisztség átadása a Szabadkai Zsinagóga Alapítványban
(Szerkesztőség összefoglaló)
2024.07.24.
LXXIX. évf. 30. szám
Tisztség átadása a Szabadkai Zsinagóga Alapítványban

A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány statútuma szerint az intézmény igazgatóbizottsága elnökének tisztségét a szabadkai városi képviselő-testület mindenkori elnöke tölti be. Mint ismeretes, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának az elnöke az elmúlt négy évben dr. Pásztor Bálint volt, a választásokat követően a július 10-én megalakult új összetételű szabadkai városi képviselő-testület elnökévé Gyivánovity Dánielt választották. Dr. Pásztor Bálint a Zsinagóga Alapítvány vezetését ma ünnepélyes keretek között a Zsinagógában adta át Gyivánovity Dánielnek.

A rendezvény elején Illés Hajnalka, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátora számolt be az elmúlt négy évben végzett munkáról. Az általános karbantartási feladatok és működtetés mellett az elmúlt időszakban számos beruházás valósult meg, amik közül az egyik legjelentősebb a Zsinagóga orgonájának felújítása volt. Az elmúlt négy évben sok koncertet tartottak az épületben, ami számos más programnak is helyszínt adott.  

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, az elmúlt négy évben nagyot léptek előre, a Zsinagóga szempontjából fontos eredményeket mutathatnak fel, és aminek a leginkább örül, hogy fantasztikus volt az együttműködés a Zsidó Hitközséggel.  

–Örülök annak, hogy a Zsinagóga továbbra is egy szakrális hely, emellett pedig nemcsak a város, nemcsak a régió, hanem szélesebb kitekintésben is az idegenforgalmi és a kulturális kínálat egyik gyöngyszeme. Egyetlen olyan esemény megszervezésére sem került sor a Zsinagógában, amely nem lenne méltó ennek az épületnek az alapvető rendeltetéséhez, és azokhoz, akik ezt az épületet építették. Biztos vagyok benne, hogy ez így lesz a jövőben is, hiszen Gyivánovity Dániel személyében nemcsak a városi képviselő-testületnek, hanem a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának is olyan elnöke lesz, aki érti, érzi és rajongásig szereti ezt a várost, és ez elegendő garancia arra, hogy minden úgy fog működni, ahogy az előző esztendőkben is.

Az újságíróknak adott nyilatkozatában elmondta a Zsinagóga mindhárom szerepét betölti: szakrális objektum, az idegenforgalomban fontos szerepe van és olyan hangversenyeknek ad otthont, amelyek méltóak ehhez az épülethez. 

Gyivánovity Dániel szavai szerint a Zsinagóga egy kiemelt jelentőségű épület a helybeliek szemében.

– Szabadkán születtem és Szabadkán élek. Nekünk, szabadkaiaknak ez az épület a városháza mellett a másik meghatározó épület, ami a lelkünkben, a szívünkben és a vérünkben van. Sajnos évtizedeken keresztül azt kellett látnunk, hogy az épület nem kapta meg a kellő figyelmet, de 2018-ban nekem is volt szerencsém jelen lenni, amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke jelenlétében átadták a felújított Zsinagógát.

Nagyon nagy megtiszteltetés és nagyon nagy feladat az igazgatóbizottság elnöki tisztségét betölteni. Mindenképpen követni szeretném dr. Pásztor Bálint csapásvonalait, és természetesen a Zsidó Hitközséggel való együttműködést is folytatni szeretném – fogalmazott a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának új elnöke, aki azt kívánta, hogy a következő négy évben is olyan tartalmas programok legyenek, mint az előző időszakban.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..