home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Téren és időn át
Apró József
2024.05.25.
LXXIX.. évf. 21. szám
Téren és időn át

Az évek során megszámlálhatatlan olyan dolog vált valósággá, amellyel a sci-fi-filmekben találkoztunk. Okosotthonok, táblagépek, okostelefonok, mesterségesintelligencia-alapú asszisztensek, 3D nyomtatás, virtuális és kiterjesztett valóság, önvezető járművek, humanoid robotok, és a lista még korántsem véges. Lassan még valami valósággá válik, amiről nem gondoltuk volna, ez pedig a térhajtómű (warp drive).

Szem előtt tartva, hogy az Albert Einstein által több mint száz éve kidolgozott általános relativitáselmélet szerint a tömeggel bíró testek nem képesek elérni vagy meghaladni a fénysebességet, a sci-fi-filmekben, mint amilyen például a Star Trek, olyan térhajtóművek jelennek meg, amelyek teljes összhangban vannak Einstein általános relativitáselméletével, és lehetővé teszik az űrhajók számára a csillagközi utazást. Például egy hatalmas energiakoncentráció jön létre, és az űrhajó meggörbíti maga körül a téridőt. Az elnevezés, a warp drive is erre utal. Itt létrejönne egy úgynevezett Einstein—Rosen-híd (vagyis féregjárat), ami lehetővé teszi az univerzum távoli pontjai közötti utazást, ha úgy tetszik, hipertéren (vagy szubtéren) keresztül. Persze ezeket a koncepciókat még nem érték be a jelenlegi fizikai ismereteink, de szórakoztatóan hozzájárulnak a sci-fi-világ építéséhez a népszerű sorozatokban. Azt az „apróságot” pedig ne is vegyük figyelembe, hogy ehhez egy bolygó tömegét kellene beszuszakolni egy 10 méter átmérőjű gömbbe.


A képet a DALL-E generálta

Az Applied Physics Laboratory (APL), mely a térmeghajtók kutatásában vezető szerepet tölt be, kifejlesztett egy ingyenes nyílt forráskódú szoftvert, a Warp Factoryt. Ez lehetővé teszi a kutatók számára az ilyen hajtóművel kapcsolatos ötleteik tesztelését. A Warp Factory célja, hogy új fizikai megoldásokat találjon a térmeghajtók terén, és hozzájáruljon az űrkutatás jövőjéhez. Emellett az APL, a Warp Grant ösztöndíjprogramja kutatókat keres a térhajtómű-technológia forradalmasítására. Célja a térhajtómű-mechanika területének előmozdítása ezzel a programmal. Az első fázisban 500 000 dollár ösztöndíjat adnak kutatók számára, akiknek olyan új ötleteket kell bemutatniuk a térhajtóművek kifejlesztésére, amelyek a klasszikus relativitáselmélet keretében működnek. Eszerint a hajtóművek működési metrikái (matematikai modelljei) nem tartalmazhatnak negatív energiát vagy fénysebességnél gyorsabb anyagot. Az APL elkötelezett a tudományosan megalapozott és megvalósítható űrhajtómű-technológiák kutatása mellett. A klasszikus relativitáselmélet a fizika jól bebetonozott elmélete, melyre támaszkodva megteremthető a kutatási programok szilárd tudományos alapja. Fontos megjegyezni, hogy az APL nem támogat olyan ötleteket, amelyek ellentmondanak a klasszikus relativitáselmélet alapelveinek. A pályázók azonban szabadon kihasználhatják a relativitáselmélet keretében adódó lehetőségeket új és innovatív űrhajtómű-koncepciók kidolgozásához. Fontos megjegyezni, hogy prioritást élveznek azok a munkák, amelyek PhD-fokozatot szerzett szakemberektől származnak, kapcsolódó tudományos területekről.

A térhajtóművek tervezése egy összetett és kihívással járó feladat, de a kutatók folyamatosan fejlesztenek ki új és innovatív technológiákat. Ahogy a tudomány és a technológia egyre nagyobb léptekkel halad előre, olyan lehetőségek nyílnak meg előttünk, amelyekről korábban csak álmodni mertünk. Persze a térhajtóművek és a csillagközi utazás még mindig a sci-fi birodalmába tartozik, de az olyan kezdeményezések, mint az APL Warp Factory és a Warp Grant-program, megmutatják, hogy a tudományos közösség komolyan veszi ezeket az elképzeléseket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..