home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Színek által megigézve
Szerda Zsófia
2024.05.15.
LXXIX. évf. 20. szám
Színek által megigézve

A neves nagybányai festőiskola egyedülálló alkotásaiból összeállított Nagybányai remekművek magángyűjteményekből című kiállítás Nagybánya és Marosvásárhely után a Szabadkai Városi Múzeumba érkezett. A június 30-áig látogatható tárlat a nagybányai festőiskola alkotóinak igazán ritkán vagy eddig sohasem látott festményeit mutatja be a szabadkai művészetkedvelő közönségnek. Egy színekben tobzódó, csodálatos összeállítás érkezett Szabadkára.

A tárlat újabb állomása a Közép-európai Örökség Program részeként megvalósuló vándorkiállításnak, s a Közép-európai Építettörökség-megőrző Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szabadkai Városi Múzeum együttműködésében valósult meg.

A megnyitón elsőként Ninkov Kovacsev Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze és megbízott vezetője üdvözölte a jelenlévőket. Kiemelte: jó helyen vannak a festmények a historicizmus és a szecesszió városában, ráadásul a múzeum épülete abban az időben épült, amikor a Nagybányai Művésztelep létrejött, itt működött a két világháború között a Bácsmegyei Napló, ahol Kosztolányi és Csáth is megjelentették az írásaikat, valamint itt lakott a város első alkalmazott iparművésznője, Geréb Klára.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének és a VMSZ-nek az elnöke hangsúlyozta, a kiállításon olyan művészek és alkotások szerepelnek, amelyek Európa művészettörténetének egy jelentős korszakát határozták meg.

Talán a nagybányai festők művei kapcsán is elmondható, hogy valami újat hoztak, s a magyar művészettörténetet nemcsak a Kárpát-medencében, hanem Európában is meghatározták. De az újat, amit hoztak, a hagyományokra építették. Mi így élünk Szabadkán azóta is, féltve őrizve kincseiket, ugyanakkor nyitottan a fejlődés iránt is. Ez az, ami a szabadkaiságot kifejezi. Kívánom mindannyiunknak, hogy tudjuk megőrizni kincseinket, ragaszkodjunk hagyományainkhoz, s legyünk nyitottak és befogadók. Itt magángyűjteményekből származó képeket csodálhatunk meg, ami azt jelenti, hogy ezeket nem láthatnánk, esetleg csak akkor, ha a tulajdonosaik meghívnak minket vendégségbe — mondta a többi közt Pásztor Bálint.

Az egybegyűltekhez szólt dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Közép-európai Építettörökség-megőrző Alapítvány főigazgatója és dr. Víg Annamária, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria általános főigazgató-helyettese, aki főként a Nagybányai Művésztelep történelméről mesélt a megnyitó közönségének. Korani Eleni, a kiállítás kurátora, az Ernst Galéria tulajdonosa kiemelte, más a jelenlegi tárlat, mint amit a közönség Nagybányán és Marosvásárhelyen már láthatott, mert fontos volt, hogy Vajdasághoz igazítsák. Itt teljesen más művek láthatóak, s elsődleges céljuk volt Pechán József művészetét bemutatni.

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..