home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mindannyiunk közös ügye
(re)
2006.11.08.
LXI. évf. 45. szám

Korunk mind ez idáig legyőzhetetlennek bizonyuló halálos betegsége a rák. Kíméletlenül szedi áldozatait mind a nők, mind a férfiak körében, és ami a legszörnyűbb: a daganatos betegségben szenvedő fiatalok és gyermekek száma is növekvőben van.Ki gondolná, hogy szervezetünkben nap mint nap keletkezhet...

Korunk mind ez idáig legyőzhetetlennek bizonyuló halálos betegsége a rák. Kíméletlenül szedi áldozatait mind a nők, mind a férfiak körében, és ami a legszörnyűbb: a daganatos betegségben szenvedő fiatalok és gyermekek száma is növekvőben van.
Ki gondolná, hogy szervezetünkben nap mint nap keletkezhetnek rendellenes sejtek? Egyáltalán mitől lesz rendellenes egy sejt, és hogyan tud szaporodni?
A daganatok kialakulása
Daganatképző sejtek bármely szöveti sejtből kialakulhatnak, és ha megtörténik a sejt DNS-ének változása, kialakul a daganat. Rendszerint több tényező és több, a genetikai anyagban bekövetkező változás szükséges a daganatok kialakulásához.
Szervezetünkben napról napra - egyes adatok szerint napi mintegy ezer alkalommal - keletkeznek rendellenes sejtek, mégis nagyon ritka, hogy ezekből rákos daganat fejlődik ki, mivel az immunrendszer sejtjei ezeket képesek felismerni és elpusztítani. Néha azonban a sejteknek sikerül kibújniuk a szervezet ellenőrzőrendszerének felügyelete alól.
Jóindulatú vagy rosszindulatú?
A rendellenes működésű sejteket három nagy csoportba soroljuk. A jóindulatú tumor soha nem ad áttétet, a helyén marad, és a környező sejtektől, szövetektől saját kötőszövetes tokban elhatárolódva növekszik. Eltávolítása után a beteg maradéktalanul gyógyultnak tekinthető. Leggyakoribb képviselői a méh simaizom tumorai, a miómák, egyes festékes bőrelváltozások, illetve a főleg a tarkón és a háton található zsírtumorok. A jóindulatúság relatív fogalom. A növekvő daganat - például az agyban - a környező szövetek nyomásával, működésük befolyásával szóródás nélkül is számos problémát okozhat. A daganat rosszindulatúvá válása sok esetben erősen függ a daganat méretétől. Mindebből következik, hogy valamennyi daganatra, így a jóindulatúakra is érvényes, hogy elengedhetetlen a minél korábbi diagnózis és kezelés.
Az átmeneti tumor szintén nem ad áttétet, de tokja sincs, így könnyen belenő a környező szövetekbe, azokban terjed és roncsol, elégtelen műtéti eltávolítás után kiújul. Egyik képviselője a Paget-kór, mely az emlőbimbót és a bimbóudvart érintő ekcémaszerű, hámló gyulladás formájában jelenik meg.
A rosszindulatú tumor sejtjei képesek arra, hogy a primer tumorról leszakadva a vér, nyirokrendszer és közvetlenül a szövetek útján újabb helyekre vándoroljanak a szervezetben. Az elszabadult sejtek útközben elpusztulhatnak, az immunrendszer megsemmisíti őket, vagy pedig megtelepszenek, és osztódni kezdenek. Ekkor beszélünk áttétről, vagyis metasztázisról.
Fehérvérűség - leukémia
A fehérvérűség külön kategóriát képez, amely vagy a nyirokcsomók vagy a csontvelő rosszindulatú megbetegedésének következménye. A rosszindulatúan elfajult sejtek nem csupán nyomják a környező szöveteket, hanem meg is támadják azokat, beléjük hatolnak - ezt nevezik a szakemberek beszűrődésnek. Mivel nem fejlődnek ki rendesen, nem képesek az eredeti sejttípusuknak megfelelő működésre, csupán a szaporodást tekintik feladatuknak. Így az egészséges sejtektől, a szervezet egészétől elvonják az oxigént és a tápanyagokat. Ez a vérképző-szervi tumor a leukémia vagy fehérvérűség, amely a gyermekek és az idősek körében a legelterjedtebb rákos megbetegedés.
A korai felismerés fontossága
Az elsődleges tumor mielőbbi felfedezése és eltávolítása azért fontos, mert minél tovább növekedik, annál valószínűbb, hogy valóban áttétet is képez. A teljes gyógyulás csak valamennyi tumoros góc felszámolásával érhető el, de amennyiben az elsődleges daganatot nem fedezik fel kellő időben, ez már nem mindig lehetséges. Ilyenkor a betegség halálos kimenetelű. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás - azaz környezeti tényezők -, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak, illetve felerősíthetik a külső hatást. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kimondottan fiatalkori rákos megbetegedések is.
Gyógyítható? Mennyiért?
Amerikai orvosprofesszorok ugyan feltalálták már a daganatok lézerrel való megsemmisítését, ám ez az eljárás még olyannyira kísérleti fázisban van, hogy akár évtizedek is elmúlhatnak, mire világszerte elterjed a rákos megbetegedések gyógyításában. Mindemellett máig igen magas, sokak számára megfizethetetlen a daganatos betegségek gyógyítása. A sugár- és kemoterápia, a szükséges gyógyszerek mind olyan anyagi terhet rónak a betegre és hozzátartozóira, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben akár az érintett család eladósodásához is vezethet.
,,Célzott gyógyszerek
A remény azonban megmarad. Az emberiség bízik abban, hogy erre a betegségre is hamarosan olyan hatékony gyógymódot találnak fel a kutatóprofesszorok, amely minden ember számára elfogadható és megfizethető lesz. Az utóbbi évek talán legfontosabb fejleménye, hogy egyre célzottabban ható gyógyszerek jelennek meg mind a kémiai, mind a biológiai rákterápiákban, amelyek hatékonyabb és kevesebb mellékhatással járó kezelést tesznek lehetővé. A célzott daganatterápiával új korszak kezdődött az onkológiában, amely nagy átalakuláson megy keresztül, mert az évtizedeken át bevált kemoterápia kezd kiegészülni olyan új gyógyszerekkel, amelyek sokkal inkább nevezhetők daganatellenes szereknek, mint a korábbiak. Szükségessé vált olyan gyógyszerek fejlesztése, amelyek sokkal szelektívebben hatnak a daganatra. Az első ilyen gyógyszer már 20 éve megjelent egyes emlőrákok kezelésére, ez egy úgynevezett ösztrogén-receptort módosító gyógyszer. Az ezt követő hosszú ,,tudományos csend" az ezredforduló táján tört meg, és azóta minden évben több új, ,,célzott gyógyszer kerül be a mindennapi kezelésbe. Ezeket a szereket intelligens gyógyszereknek - angolul smart drugnak - is nevezik.
Molekuláris diagnosztika
Az új és a régi rákgyógyszerek közötti alapvető különbség nem a hatékonyságban, hanem a szelektivitásban van. Ez azt jelenti, hogy ezek a gyógyszerek elsősorban a daganatsejteket pusztítják, ezért mellékhatásaik általában sokkal enyhébbek. Természetesen ezeket a gyógyszereket sem lehet mindenkinek és mindenféle daganat esetében alkalmazni. Minthogy ezek célzott szerek, a célpontot azonosítani kell az adott daganatban, és csak akkor szabad alkalmazni, ha az jelen van benne. Ezért nagyon fontos az úgynevezett molekuláris diagnosztika szerepe a kezelés megkezdése előtt, aminek alapján kiderül, hogy az adott beteg kaphatja-e az adott szert. Itt sokszor nehéz meghúzni a határvonalat, és a betegek természetesen nehezen értik meg, miért maradnak ki egy kezelésből. Figyelembe kell venni azonban azt is, hogy ezek az okos gyógyszerek nem mindig képesek a daganatsejtek teljes megsemmisítésére. Sok esetben inkább befagyasztják a daganatsejtek működését. Szükség van tehát mellettük még a hagyományos kemoterápiára, ami ,,elvégzi a piszkos munkát. Egyébként az új gyógyszerek között olyanok is megjelentek, amelyek már nem is magukat a daganatsejteket célozzák, hanem például a daganatot ellátó ereket. Ilyen esetekben az új gyógyszer hatását értelemszerűen ki kell egészíteni a daganatsejteket elpusztító kezeléssel, kemo- vagy sugárterápiával.
Mindannyiunk közös ügye
November 7-én van a Nemzetközi rákellenes világnap, mely a daganatos megbetegedések elleni küzdelem fontosságára kívánja a társadalom figyelmét irányítani. Ez a küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem mindannyiunk közös ügye. Az egyéni felelősségvállalás alól senki sem menthető fel. A daganatos betegségek még most, a III. évezred elején is a legpusztítóbb betegséget, az emberiség legnagyobb ellenségét jelentik. Bár a tudomány minden területe, így az orvostudomány is nagy lépésekkel fejlődik, a rák sajnos mind a mai napig nem előzhető meg. De ha mindenki tesz valamit, közös összefogással előbb-utóbb talán legyőzhetjük e szörnyű kórt.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..