home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Az MNT pénteken csaknem 120 napirendi pontról dönt
Kartali Róbert
2024.09.18.
LXXIX.. évf. 38. szám
Az MNT pénteken csaknem 120 napirendi pontról dönt

Pénteken tartja tizenegyedik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. 119 pont szerepel a napirenden. Az ülésre felterjesztett témákról Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke tartott ma előzetes sajtótájékoztatót.

Az egyik fontos napirendi pont a középiskolai ösztöndíjprogram lesz. Az oktatási stratégia elfogadása után szükséges lépéseket szeretnék megtenni ahhoz, hogy pályázatot írjanak ki a középiskolások számára — mutatott rá Fremond Árpád. Az MNT elnöke elmondta, azt tervezik, hogy azok a gyerekek, akik anyanyelvükön folytatják tanulmányaikat, és már beiratkoztak a középiskola első osztályába, egy egyszeri támogatásban részesüljenek még ebben a félévben.

— Október közepétől november közepéig lehet majd pályázni erre az egyszeri támogatásra, amely első alkalommal 5000 dinár lesz. Bár ez nem egy óriási összeg, inkább jelképes, mégis minden család számára szimbolikus odafigyelést jelent. Az a tervünk, hogy karácsony előtt a fiatalok megkaphassák ezt az összeget. Ez összhangban van oktatási stratégiánkkal. Az elkövetkezendő években megpróbáljuk bővíteni ezt a támogatást, odafigyelve azokra a középiskolás diákjainkra, akik anyanyelvükön tanulnak tovább.

Az MNT ülésén több intézmény munka- és pénzügyi terve is napirenden lesz. Ezek olyan intézmények, amelyekben a Magyar Nemzeti Tanács társalapító. Jelen lesznek az ülésen az érintett intézmények vezetői, akik beszámolnak majd a tervekről. Az iskolaprogramok véleményezése is napirendre került. Az előző ülésen ugyanis több iskola kiemelt jelentőségűvé vált, ezért ezeknek a programjait is véleményezik.

— Különös figyelmet kapnak a kis létszámú osztályok, amelyek 15 főnél kisebb létszámmal működnek. A végrehajtó bizottság az elmúlt időszakban minden ilyen osztályra pozitív véleményt adott. A törvény szerint 15 fővel nyílhat meg egy osztály, ha 15-nél kevesebb gyermek van, akkor kötelező kérvényezni az osztály nyitását. Az MNT minden esetben pozitív véleményezést adott. Negyven általános iskolai tagozat esetében érkezett kérelem a kisebb létszámú tagozatok megnyitására, és az MNT Végrehajtó Bizottsága minden esetben pozitív döntést hozott. 9 esetben az oktatási minisztérium utólagos jóváhagyást adott, így minden tagozat meg tudott nyílni. A középiskolák esetében 21 első éves középiskolai szak kapott pozitív döntést, és együttműködve a minisztériummal és a tartományi oktatási titkársággal, minden szak megnyílt és működhet.

Az MNT elnöke kitért az iskolaév kezdetére is, mint mondta, az iskolák rendben megnyíltak, és a Magyar Nemzeti Tanács központi tanévnyitó ünnepséget tartott. 1311 gyermek kezdte el az első osztályt, és minden család megkapta a beiskolázási csomagot meg az iskolatáskát. A 2024/25-ös tanévtől kezdődően a MNT minden osztályt támogatni fog valamivel, elsőtől nyolcadikig. Az első osztályosok beiskolázási csomagot és iskolatáskát kaptak. A másodikosok metallofont és Mézeskalács-előfizetést kapnak, a harmadikosok osztálykiránduláson vehetnek részt, a negyedikesek az év végén atlaszt, az ötödikesek pedig tornazsákot és apróbb ajándékokat kapnak. A hatodikosoknak Jó Pajtás-előfizetés jár, a hetedikesek osztálykiránduláson vehetnek részt, a nyolcadikosok számára pedig Suli Expót szerveznek Zentán, ami a pályaválasztásban fogja segíteni őket.

— Jövő héten tartjuk az Edu Expót és a Suli Expót, amelyek a Magyar Nemzeti Tanács fontos rendezvényei. Az Edu Expót az MTTK-val és a Karrierépítő Központtal közösen szervezzük, míg a Suli Expo saját kezdeményezés. A kiállítók és érdeklődők száma kielégítő, bemutatjuk azokat a felsőoktatási intézményeket, ahol magyar nyelven vagy részben magyar nyelven lehet továbbtanulni. A Suli Expóra a nyolcadikosokat várjuk, több mint ezer bejelentkezés érkezett. A középiskolák bemutatják a továbbtanulási lehetőségeket, a magyar nyelven elérhető szakokat, hogy a családok és gyermekek jobban informált döntéseket hozhassanak.

Az MNT ülésén a kultúra és a tájékoztatás területén működő intézmények személyi kérdései is napirenden szerepelnek. Kinevezik majd a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ megbízott igazgatóját, valamint a Magyar Szó megbízott főszerkesztőjét és a Hét Nap megbízott főszerkesztőjét és igazgatóját. Fremond Árpád kiemelte, hogy egyik médiumban sem lesznek személyi változások, hozzátéve, hogy a Pannon TV-ben is megbízott igazgató látja el a feladatokat. Mint mondta, ezeket a pályázatokat nem írták ki, de reményei szerint ez egységesen a következő év elején történik meg. A vajdasági magyar tájékoztatás helyzetéről szólva elmondta, hogy az elmúlt húsz év során, amióta a Magyar Nemzeti Tanács átvette a Magyar Szó és a Hét Nap alapítói jogát, sikerült megőrizni ezeket a médiumokat. Emellett a Pannon RTV létrehozásával elérték, hogy a délvidéki magyarok folyamatos tájékoztatást kapjanak anyanyelvükön. Hozzátette, óriási eredmény a Pannon RTV-nek is helyet adó Médiaház megépítése, valamint a Magyar Szó székházában megkezdett beruházások, melyekhez a tartomány és a Magyar Nemzeti Tanács a magyar kormány segítségével járul hozzá. Mindennek köszönhetően a vajdasági magyarok a továbbiakban is mindennap anyanyelven tájékozódhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..