home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Megszállt területté nyilvánítják Kosovót?
(o. i.)
2006.02.15.
LXI. évf. 7. szám

Slobodan Milošević uralmának árát a demokratikus Szerbiának kell megfizetnie. Ennek az ára: Kosovo elvesztése. Mint ahogyan Németországnak is nagy árat kellett fizetnie Hitler miatt. Ezt Doris Pack, az Európai Parlament délkelet-európai küldöttségének a vezetője nyilatkozta a Novosti napil...

Slobodan Milošević uralmának árát a demokratikus Szerbiának kell megfizetnie. Ennek az ára: Kosovo elvesztése. Mint ahogyan Németországnak is nagy árat kellett fizetnie Hitler miatt. Ezt Doris Pack, az Európai Parlament délkelet-európai küldöttségének a vezetője nyilatkozta a Novosti napilapnak. A január derekán adott interjúban kifejtette: reálisan nézve Kosovo már teljesen független Szerbiától, jogi, adminisztratív és gazdasági szempontból egyaránt. Ugyanakkor a független Kosovo sem gazdaságilag, sem jogilag nem működhet önállóan, nem garantálhatja az emberi jogokat, és nem tudja megvédeni a szerbeket, ezért az egyetlen megoldás a feltételes függetlenség: azaz hogy Kosovo az EU ellenőrzése alatt legyen. A szókimondó német politikus asszony nyilatkozatára akkor, egy hónappal ezelőtt, Szerbiában a politikai csúcs férfitagjai hallgatásba burkolództak, a választ egy nőre bízták. Sanda Rašković Ivić, a Kosovo és Metohijai Koordinációs Központ elnöke reagálásában elmondta: Doris Pack állításai rossz szándékúak és nagyon veszélyesek, a rossz szándék pedig Pack asszony közismert szerbellenességéből fakad. ,,Tévedés, hogy szerbellenes vagyok. Szeretem ezt a népet, és a szívemet-lelkemet adom Szerbiának, de a kötelezettségeket teljesíteni kell - nyilatkozta a múlt kedden Doris Pack, mondván: ha Szerbia rövid időn belül nem szolgáltatja ki Karadžićot és Mladićot, akkor sok mindennek búcsút inthet, Kosovo esetében pedig a függetlenség a megoldás.
Legújabb kijelentésével sem Doris Pack kavart Szerbiára-szóló politikai vihart. Hanem John Sawers, Nagy-Britannia külügyminisztériumának politikai igazgatója, aki a múlt hétfőn Prištinában kijelentette: a nemzetközi összekötőcsoport már döntést hozott arról, hogy Kosovónak függetlennek kell lennie. Vojislav Koštunica szerbiai kormányfő közleményben reagált Sawers kijelentésére, nehezményezve, hogy a brit diplomata preudikálja a tartomány jövendő státusát. Eldöntött kérdésként beszél a tartomány függetlenségéről, holott a Kosovo státusáról tervezett tárgyalások még el sem kezdődtek. A szerbiai kormányfő Belgrádban személyesen is találkozott a brit politikussal, és a tudomására adta: ,,elfogadhatatlan és a világrend alapelveivel összeegyeztethetetlen az, hogy egy demokratikus országra kívülről kényszerítsenek rá politikai megoldásokat. A belgrádi tárgyalás után John Sawers pontosította a Prištinában elmondottakat: fontos, hogy Kosovo jövendő jogállása az ott élők többségének az óhaját tükrözze. ,,Mivel természetes, hogy a nagy többség független Kosovót szeretne, ezt is opcióként kell kezelni. Egyesek szerint ez az egyetlen lehetséges megoldás.
Sawers próbaballonjára nehéztüzérségi válasz érkezett. Tomislav Nikolić, a Szerb Radikális Párt elnökhelyettese pénteken találkozott Vojislav Koštunica szerbiai kormányfővel, s a találkozó után azt nyilatkozta: ha a nemzetközi közösség függetlenné nyilvánítja a tartományt, akkor a szerbiai parlament megszállt területté nyilvánítja Kosovót. A hadüzenettel felérő nyilatkozatra a kormány szombaton egy szóval sem reagált. Vasárnap a kormány sajtószóvivője diplomatikus kijelentést adott: Szerbia szuverenitása és területi integritása nem kérdőjelezhető meg, ezért mindenki tartózkodjon az olyan ijesztgetésektől, hogy Kosovo elveszíthető. Újabb nyilatkozatában Nikolić azt mondta, hogy maga Koštunica is megszállt területté nyilvánítaná a tartományt, de ezt nem meri kimondani ,,a kormányában ülő árulók miatt. Azt is elmondta, hogy a tartomány megszállt területté nyilvánítása még nem jelent hadüzenetet, azt ő is tudja, hogy nem lehet háborúzni az egész világgal - erre való a diplomácia.
A hírügynökségek arról számoltak be, hogy Brüsszelben aggódva, Belgrádban megütközéssel fogadták a radikális pártvezető kijelentését. Mérvadó hazai politikai elemzők szerint tragikomikus a radikálisok fenyegetőzése, amely a nemzetközi közösség szemében ,,gúnyt és nevetést vált ki, de károsan befolyásolja Szerbia megítélését a Kosovóval kapcsolatos tárgyalások kezdete előtt'.
Egyébként: észrevették? Észrevették, hogy ,,a szerbség bölcsője-ként emlegetett Kosovo már jó ideje kikopott a szerbiai politikai szóhasználatból. Bombasztikus pénteki bejelentésérében erre a bölcsőre a radikálisok honi főnöke sem hivatkozott.
A kosovói parlament képviselői szombaton megválasztották az elhunyt Ibrahim Rugova utódját. Kosovo új elnöke Fatmir Sejdiu (1951) egyetemi tanár lett, a néhai elnök alapította párt, a Kosovói Demokratikus Szövetség jelöltje. Boris Tadić, Szerbia elnöke gratulált a kosovói albánoknak és az újonnan megválasztott elnöknek, akit dialógusra szólított fel. ,,Sejdiu úr, az ajtóm nyitva áll Ön előtt, hogy megkezdjük a közvetlen tárgyalásokat. Mielőbb hozzá kell fognunk Kosovo és Metohija polgárai konkrét, létfontosságú problémájának a megoldásához' - üzeni Szerbia elnöke.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..