home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Magyarország forrong
2006.10.11.
LXI. évf. 41. szám
Magyarország forrong

BIZALMI SZAVAZÁS. Múlt hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette a Parlament rendkívüli ülésének összehívását. A kormány programjával és saját személyével kapcsolatban kért bizalmi szavazást. ,,Az ellenzék legnagyobb frakciója megnyerte a választást, gratulálok nekik" - mondta a k...

BIZALMI SZAVAZÁS. Múlt hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette a Parlament rendkívüli ülésének összehívását. A kormány programjával és saját személyével kapcsolatban kért bizalmi szavazást. ,,Az ellenzék legnagyobb frakciója megnyerte a választást, gratulálok nekik" - mondta a kormányfő, majd hozzátette, látja, hogy a többség kritikusan viszonyul a kormány programjához, és ennek tanulságait le fogja vonni. A bizalmi szavazás közvetlen előzménye feltehetően a köztársági elnöknek a választások napján mondott beszéde volt. A miniszterelnök bejelentésével szinte egyidejűleg Orbán Viktor, a Fidesz elnöke felszólította a koalíciós pártokat, hogy mozdítsák el a kormány éléről Gyurcsány Ferencet. ,,Minél tovább marad a miniszterelnök, annál nagyobb lesz a baj” - fogalmazott. A parlamenti bizalmi szavazást ócska trükknek minősítette, és a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtására szólította fel a koalíciót. A Fidesz bejelentette, hogy nem vesz részt a pénteki bizalmi szavazáson, helyette a Kossuth téren demonstrálnak. Szerdán azonban a legnagyobb ellenzéki párt - miután a köztársasági elnök ismét véleményt mondott az országban uralkodó állapotokról - megváltoztatta álláspontját, mégis részt vett a pénteki rendkívüli ülésen.
ORBÁN A GAZDASÁG KULCSSZEREPLŐIVEL TÁRGYALT. Az Index információi szerint száz külföldi és magyar üzletembert, bankárt és gazdasági szakértőt hívott meg a Fidesz elnöke az Aquincum Hotelbe, hogy előttük vezesse elő a államreform finanszírozására vonatkozó tervét.
A LIBERÁLISOK ÖNKORREKCIÓRA KÉRIK A MINISZTERELNÖKÖT. A szabad demokraták egységesen kiállnak a miniszterelnök mellett, ám szerdán kritikákat is megfogalmaztak az SZDSZ tanácskozásán megjelenő miniszterelnökkel szemben. A liberálisok felvetették, hogy önkorrekciót és egy-egy erős retorikai gesztust várnak Gyurcsány Ferenctől, aki erre reagálva közölte, magától is valami hasonlóra készült a pénteki szavazás előtti beszédében. A frakcióülésen Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy bizalomvesztést okozott a zárt körben, csak a szocialista frakció tagjainak szánt balatonöszödi szónoklatának nyilvánosságra kerülése. Aljasság, hogy azt a beszédet - mint mondta -, ,,amellyel csak jót akartam, felhasználták ellenem".
FORRONGÓ MSZP. Nyilatkozási moratóriumot, tilalmat hirdetett frakciótársai részére a képviselőcsoportot érintő ügyekben Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke, a párt frissen megválasztott fővárosi frakcióvezetője - tudta meg az MTI magukat megnevezni nem kívánó szocialista képviselőktől csütörtökön. Az MTI információi szerint az MSZP szerdai alakuló ülése, melyet formabontó módon az MSZP Köztársaság téri székházában tartottak, éles viták közepette zajlott. Elégedetlen az MSZP-ben köztudomásúan Gyurcsány-ellenes társadalompolitikai tagozat is. Újabb, az MSZP-frakció és a kormány álláspontjával ellentétes nyilatkozatot tett közzé az MSZP társadalompolitikai tagozata, amely az elkúrtukbotrány óta már egyszer - egyedüliként a baloldalon - jelezte: jobbnak látná, ha Gyurcsány Ferenc lemondana kormányfői tisztségéről. Meg kell szüntetni az MSZP egyarcúságát, azt, hogy egy ,,szűk market-hatékony csapat" vezesse a pártot - közölte csütörtök este az MSZP társadalompolitikai tagozata, amely nem először hangoztatja, hogy alkalmatlannak tartja Gyurcsány Ferencet. Az MSZP társadalompolitikai tagozata szerint a szocialista pártnak vissza kell térnie azokhoz a demokratikus hagyományokhoz, amelyek a pártot korábban is jellemezték, a tagozat ügyvivőinek nyilatkozatát csütörtök este juttatták el az MTI-hez. ,,A platformok, a tagozatok, az áramlatok és a több kérdésben másképp gondolkodó egyéniségek pártját nem válthatja fel a gyorsan hadra fogható, felülről vezérelt szűk marketing-hatékony csapat" - olvasható a nyilatkozatban. A tagozat szerint az MSZP ,,egyarcúság"-ának megszüntetésével vissza kell térni a párt demokratikus hagyományaihoz. A tagozat ügyvivői annak a véleményüknek adnak hangot, hogy ,,egyetlen ember és többnyire ismeretlen segítői nem vihetik tartósan sikerre azt az értékrendet, amely elsősorban csak a munkájából és tehetségéből élő, sokszor kiszolgáltatott emberek szolgálatára hivatott".
GYURCSÁNY BOCSÁNATOT KÉRT. ,,Egyszerű kérdésekre őszinte válaszokat kell adni" - kezdte expozéját a bizalmi szavazás végett összehívott parlamenti ülésen a miniszterelnök, és bocsánatot kért az öszödi beszéd vulgáris hangneme miatt. Átszavazás nélkül, a kormánypárti képviselők támogató, és az ellenzékiek nem szavazatával zárult pénteken a bizalmi szavazás a parlamentben. A kormányfő végül 207:165 szavazataránnyal kapott többséget, a 209 kormánypárti képviselő közül csak a két nem szavazó, az ülést vezető Világosi Gábor és Toller László (aki balesete miatt kórházban fekszik, ezért nem szavazhatott) részéről nem nyert támogatást a kormányfő. Hiányzott a szocialista Hunvald György is, a független Gyenesei István viszont igennel voksolt. Gyurcsány is igennel szavazott önmagára.
A FIDESZ A KOSSUTH TÉREN. Pénteken a miniszterelnökről szóló bizalmi szavazás után a Fidesz százezres tömeg előtt tartotta meg demonstrációját. Az erkölcsi rend helyreállításának érdekében a polgári demokratikus ellenzék hívei útjára indították az ,,Igen, Magyarország" Chartát - jelentette be Orbán Viktor Kossuth téri beszédében. A Fidesz Kossuth téri demonstráció-sorozatának második napján Áder János mondott beszédet. A politikus bejelentette: közérdekű adatok visszatartásának és meghamisításának gyanúja miatt büntetőjogi eljárást kezdeményeznek a miniszterelnök ellen.
A KÖZVÉLEMÉNY GYUCSÁNY-ELLENES. A megkérdezettek 49 százaléka szerint a választási eredmények tükrében Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania, 45 százalékuk szerint viszont folytatnia kéne. A Fidesz szavazóinak a 90 százaléka lemondatná, az MSZP szavazóinak pedig a 93 százaléka megtartaná Gyurcsányt. A bizonytalanok 46 százaléka a távozás, 40 százaléka a folytatás mellett van.
ÚJABB BOTRÁNYOS BESZÉD SZIVÁRGOTT KI. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a vasárnap nyilvánosságra került hangfelvételen az MSZP választmányi ülésén nyugtatni próbálja párttársait, és cáfolja azokat a sajtóhíreket, melyek szerint ,,mostantól a Fidesz fogja osztani a pénzt” a regionális fejlesztésekre. ,,Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz” - érvel Lamperth.
(A HÉT NAP hírösszefoglalója)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..