home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Magyarok Vajdaságban?
BURÁNYI Nándor
2006.09.06.
LXI. évf. 36. szám

Hiába, csak elfásul az ember, valamiféle védekezési reflex lehet ez is, talán. Ez magyarázhatja, ha kell, hogy immár különösebb meglepetés, meghökkenés nélkül egykedvűen hallgatom a rádióban a szegedi toleranciatáborral foglalkozó jelentést, illetve az ott elhangzott, első hallásra...

Hiába, csak elfásul az ember, valamiféle védekezési reflex lehet ez is, talán. Ez magyarázhatja, ha kell, hogy immár különösebb meglepetés, meghökkenés nélkül egykedvűen hallgatom a rádióban a szegedi toleranciatáborral foglalkozó jelentést, illetve az ott elhangzott, első hallásra mégiscsak megdöbbentő, akár elkeserítő kijelentéseket. Fiatalok voltak jelen, szerbek, magyarok Szegedről, Budapestről, Belgrádból és más helyekről. A belgrádi szerbek között talán voltak olyanok, akik csodálkoztak azon, hogy Vajdaságban magyarok is élnek, egyesek szerint ezek az utóbbi évtizedekben költöztek át ide. A magyarországi fiatalok némelyike úgy vélte, hogy mi valójában szerbek vagyunk, csak jól beszélünk magyarul...
Hogy a fiatalok ennyire tájékozatlanok, ezért nem őket kell okolni. Ha az okokat akarnánk keresni, s ha hinnénk a helyzet megváltoztatására irányuló szándék őszinteségében, akkor mindenképpen az iskolai oktatáshoz, neveléshez, elsősorban a történelem tanításához kell visszatérnünk, az itteni feladatokat számba vennünk.
Nem először emlékeztetünk rá, hogy az Újvidék történetével foglalkozó itteni munkák általában a török utáni időkkel, vagyis a szerbek tömegesebb betelepedésének leírásával kezdődnek. Hogy előtte mi volt itt, a Mohács előtti ötszáz éves magyar államiságról, a péterváradi vár évszázadairól általában szót sem ejtenek. Végeredményben tehát természetes, hogy a fiatalok, az itteni szerbek s az ottani magyarok nem sokat tudnak rólunk, nem tudják, mióta élünk itt, hogyan kerültünk ide. Ez viszont nagy baj, bizonyos kritikus esetekben a nemtudás vagy a téves ismeretek hatására egyesek, egyes csoportok reagálása akár tragikus következményekkel is járhat. Már ezért is mindent el kellene követni a helyzet megváltoztatása érdekében. Elsősorban a fiatalok között van lehetőség erre.
A toleranciatáborokon kívül más lehetőség is kínálkozik, tényleges jó szándék mellett az iskola a leghatékonyabb eszközöket kínálja ehhez.
Pár évvel ezelőtt az Újvidéki Városi Múzeum a várban álló kiállítótermében bemutatta Pétervárad múltját. Nagyszerű vállalkozás. Az 50 000-60 000 évvel ezelőtti, vagyis a korai kőkorszak idejéből találtak használati tárgyakat, tehát azóta lakott hely a péterváradi vár környéke. Ekkor bemutatásra kerültek a magyar királyság idején, talán a 13. században alakult bélakúti cisztercita apátságban talált használati tárgyak is. (Bebizonyosodott, hogy a középkorban itt valóban állt egy cisztercita kolostor - mondta nemrég egy szerb történész, amihez hozzátehetjük, hogy ez bebizonyosodott már régen, s kétséges csak azok számára volt, akik nacionalista vagy más ideológiai elvakultságukban nem akartak hinni a korabeli írott dokumentumoknak.)
A kiállított tárgyak között nézelődve nem lehetett nem gondolni arra, hogy íme a lehetőség, egyelőre biztosan a legkiválóbb, hogy megmutassuk a fiataloknak, hogy akár magyarázat nélkül is megértessük velük, hogyan kerültek ide, s mióta élnek itt a magyarok, utalva akár arra is, hány száz évig ontották vérüket a török elleni harcban. Ám nemcsak vérük folyt, de évszázadokon át verejtékük is, amíg nehéz munkával művelték ezt a földet, minek köszönhetően ma megtermi nekünk is a kenyérnekvalót.
Azt hittem, maguk az illetékes pedagógusok, közoktatási szervek is hasonlóan gondolkoznak, s legalább ajánlják majd az iskoláknak a kiállítás szervezett látogatását, s ezt a lehetőséget a pedagógusok - kiknek fontos tanulóik pontos tájékoztatása - maradéktalanul és örömmel ki is használják.
Ábrándok, illúziók? Nem tudok belenyugodni, hogy javíthatatlanul idealista vagyok. Az emberek lassan, nehezen változnak, de ami késik, nem múlik. Igaz, a késésnek tragikus következményei lehetnek, ami nem messze tőlünk a közelmúltban történt, éppen elég bizonyíték. S egyben cselekvést sürgető figyelmeztetés is. Mindannyiunk számára. Egyedül, önmagában itt senki se menne sokra, hát próbálkozni is csak összefogva érdemes.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..