home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Különleges hangzás- és látványvilág
Tóth Lívia
2024.05.25.
LXXIX. évf. 21. szám
Különleges hangzás- és látványvilág

A Szekeres László Alapítvány Csütörtök Esték elnevezésű programsorozatának részeként május 30-án Szabadkán vendégszerepel a csaknem öt évtizedes múltra visszatekintő, nemzetközileg elismert hévízi Musica Antiqua Együttes. Pályafutása során Európa-szerte adott nagy sikerű koncerteket, számos szakmai díjban részesült. 

A Musica Antiqua Együttes 1977-ben alakult Hévízen Adorján József karnagy úr vezetésével az Illyés Gyula Általános Iskola tanulóiból, és elsősorban a régi zene előadását tűzte ki célul.

A kamarazenekar jellegzetes, egyedi hangzását a furulyák és a vonós hangszerek hangszíneinek különleges összhangja határozza meg. A hangversenyeken alaprepertoár a reneszánsz és a barokk zene, de emellett klasszikus, illetve a zenekar számára íródott XX. századi zenét is tolmácsol az együttes, mely korhű, reneszánsz kosztümökben lép fel, vizuálisan is igazodva az előadott zene hangulatához — olvasható a honlapon (www.musicaheviz.hu).


A horvátországi Klanjecban 2021-ben

1997 óta a zenekar művészeti vezetője és karnagya a szabadkai származású Varga Endre fuvolaművész, pedagógus. Irányításával számos nagyszabású, egész estés, tematikus előadás, koncertsorozat valósult meg, tíz CD-t adtak ki.

— Jelenleg is ugyanazt csináljuk, amit az elmúlt időszakban, haladunk azon az úton, amelyet Adorján József karnagy úr megálmodott, valamint folyamatosan dolgozunk az utánpótlás nevelésén. Jelenleg sok fiatal van a zenekarban, tizenkét-tizenhárom évesek is, valamint felnőttek, közöttük művésztanárok, akik a jelenlétükkel hozzájárulnak, hogy még magasabb színvonalon szólaljon meg a muzsikánk. A fiataloknak a szabadkai hangverseny lesz az első külföldi fellépésük, én pedig annak örülök, hogy a zenekar tagjainak megmutathatom a szülővárosomat, Szabadkát. Régen jártunk arrafelé, éppen ezért jóleső érzéssel fogadtuk a koncertfelkérést — mondta Varga Endre, akit a vajdasági vendégszereplés apropójából kerestem meg.


Fellépés a borfesztiválon

A Musica Antiqua Együttes legutóbb 2018-ban járt vidékünkön, amikor Újvidéken láthatta a közönség, majd Valjevóban és Belgrádban fogadták.

— Különleges est várható, hiszen a hangzás- és a látványvilág visszarepíti a hallgatóságot a reneszánsz és a barokk korba, ami remélem, mindenkinek nagy élmény lesz. Nemrégiben indult egy előadás-sorozat 500 év zenéje címmel, ennek részeként a reneszánsz és a barokk kor legszebb dallamait mutattuk be egy kis narrációval és történetmeséléssel kiegészítve. Azon gondolkodom, hogy Szabadkán is beszélhetnénk egy kicsit arról a korról, amikor ezek a zenék születtek, illetve azokról a szerzőkről, szerzeményekről, amelyeket előadunk. A legfiatalabb tehetségeink is alkalmat kapnak a bemutatkozásra, a leendő művészeink, illetve a zenekar szólistája, Vasas Rebeka, aki országos furulyaversenyt nyert Magyarországon a korosztályában.


Az együttes hivatalos plakátfotója

* Mennyire közkedvelt ez a fajta zene, amelyet ti játszotok?

— Ahol eddig felléptünk, mindenütt nagyon jól fogadták, habár a nézők közül sokan talán nem is tudták, hogy mire számítsanak. Tavaly például a Keszthelyi Borfesztivál nyitónapján léptünk fel, ahol általában a pop-, esetleg a népzene a megszokott. Elmondhatom, hogy nagy sikerünk volt, a jelenlévők rendkívül jól viszonyultak hozzánk. A mi műsorunk üde foltként hatott abban a közegben és zenei kínálatban. Vallom, hogy a minőségi zenének van közönsége, és akik hallgatnak bennünket, azok nem mindennapi élményt kapnak, mely emlékezetes marad számukra. A Musica Antiqua egyébként is audiovizuális különlegesség, ilyen együttes nincs még egy Magyarországon, Vajdaságban vagy Szerbiában. Az a cél, hogy a régi zenét minél autentikusabban interpretáljuk, de annak ellenére sem lehetünk teljesen korhűek, hogy reneszánsz öltözékben reneszánsz és barokk típusú hangszereket szólaltatunk meg, mert abban a korban nem volt jellemző a kamarazenekari felállás, ami viszont nekünk lehetővé teszi, hogy a programunk sokkal változatosabb legyen.

* Hány fellépésetek van évente?

— Általában évi 30, de korábban 50-60 is előfordult. Az utóbbit már nem győznénk, hiszen mindenkinek számos elfoglaltsága van, de ezzel a fiatal generációval több helyre és koncertre szeretnénk eljutni. A célom az, hogy 2027-ig, a zenekar 50. évfordulójáig mindent megtegyek az együttes népszerűségének növeléséért. Azt hiszem, az 50 éves jubileumi koncertünk már egy olyan esemény lesz, amikorra én is megtalálom az utódomat, aki mindezt folytatni tudja. 1997-től, vagyis huszonhét éve vezetem a zenekart. Amikor idekerültem, az volt a feladatom, hogy átvegyem és továbbvigyem ezt a hagyományt. Furulyázni a Szabadkai Zeneiskolában kezdtem, mielőtt a fuvolára váltottam volna. A hangszer és a barokk zene világa is közel állt hozzám, ebben kellett egy kicsit elmélyedni. Az együttes Hévíz kulturális büszkesége, bekerült Hévíz város értéktárába, egyebek között Zala Megye Príma díját is megkapta. Korábban rendszeresen koncerteztünk külföldön, Európa számos országában, nagyvárosában megfordultunk, de a régi zene ápolása mellett kiemelt célunk a tehetséggondozás, megadni a fiataloknak a lehetőséget, hogy zenekarban játsszanak, vagy akár szólistaként is érvényesüljenek, koncertezzenek, tapasztalatot, rutint szerezzenek — hallottam Endrétől, aki a beszélgetés végén hangsúlyozta, mindenkit szeretettel várnak a szabadkai koncertre.

„Fellépéseiket különösen vonzóvá teszi a muzsika szépségének mély megértése, őszinte átélése, és az a varázslatos belső (és külső!) elegancia, amivel belevonják közönségüket mindeme titkos gyönyörűségek élvezetébe és megértésébe” (Petrovics Emil zeneszerző).

A Musica Antiqua Együttes május 30-án, csütörtökön, 19 órai kezdettel a Kosztolányi Dezső Színházban mutatkozik be. Belépődíj nincs, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a 024/672-110-es telefonszámon, a szla.pr@szla.org.rs e-mail-címen vagy üzenetben a Szekeres László Alapítvány Facebook-oldalán lehet.

Fotók forrása: A Musica Antiqua Együttes Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek
Szabadkai Napló
Szabadkán koncertezett a Musica Antiqua Együttes
2024.05.31.
LXXIX. évf. 22. szám
A Szekeres László Alapítvány Csütörtök Esték elnevezésű programsorozatának vendégeként Szabadkán, a Koszt…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..