home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kormánykerék nélküli robottaxik
Apró József
2023.02.25.
LXXVIII. évf. 8. szám
Kormánykerék nélküli robottaxik

A Zoox cég taxijában nemhogy sofőrnek, de még kormánykeréknek vagy pedáloknak sincs hely. A taxi egyelőre 4. szintű önvezetéssel bír, ez annyiban különbözik az 5., vagyis a legmagasabb szinttől, hogy jelenleg még csak egy előre meghatározott útvonalon közlekedik. A céget Arthur D. Levinsonnak, az Apple elnökének a fia, Jesse Levinson alapította, majd az Amazon 2020 nyarán megvette.

A Zoox robottaxi a múlt hétvégén mutatkozott be először a közutakon, miután a vállalat megkapta az engedélyt a kaliforniai gépjármű-felügyelettől, hogy a közutakon is teszteljék az autót.

Nálunk lehet, hogy még rácsodálkoznának az emberek egy önvezető taxira, Kaliforniában azonban a Zoox csak az egyike annak a hatvankét cégnek, amely megkapta az engedélyt a DMV-től (California Department of Motor Vehicles) önvezető járművek tesztelésére a nyílt utakon. Bár a legtöbbjük az Alphabet Inc. üzleti egységének, a Waymónak az árnyékában működik, mely már egy évtizede kezdett el dolgozni a technológián.


Fotók: You Tube

A Zoox autonóm jármű egy teljesen elektromos meghajtású négykerekű, négy személynek is helyet adhat, a tető belsőjének mintázata a csillagos égboltot idézi, hogy legyen miben gyönyörködni az út során. Az ilyen autók már a jól ismert LIDAR szenzorokkal is fel vannak szerelve, plusz a mind a négy sarkán elhelyezett, 270 fokos látóterű kamerák segítségével minden irányba jól lát, és ezzel kizárták a holttereket. Az érzékelőkészlet lehetővé teszi, hogy a jármű akár 150 méterre lévő tárgyakat is lásson. Ráadásként a kocsi előre és hátra is ugyanúgy tud közlekedni, illetve mind a négy kereke kormányozható. A robottaxit egy 133 kWh-s akkumulátor hajtja, mely teljesítmény nagyobb, mint a Tesla jelenleg legerősebb járműveié. A tervek szerint ez az akkumulátor 16 órán át bírja a folyamatos használatot. A végsebessége 120 km/h, ez pedig célzás lehet arra, hogy egy napon a járműveket az autópályán is használni szeretnék.

A robottaxi kezdetben csak a Zoox alkalmazottai számára lesz elérhető, és a vállalat két főépülete közötti néhány kilométeres távon közlekedik majd a kaliforniai Foster Cityben. Igaz, a taxik maximális sebessége egyelőre nem lépheti át az 56 km/h-t, viszont az útvonalat más járművek, kerékpárosok és gyalogosok is használják. Ezzel elkezdődhet a később majd szélesebb körben is kiterjesztett szolgáltatás első éles próbája. Az előzetes teszteket már korábban elvégezték, de most már, miután a felügyelettől megkapták az engedélyt, valamivel szabadabban közlekedhetnek a járművek, bár a működési területüket és idejüket még mindig szigorú korlátok között tartják.

A Zoox természetesen csak egy része az Amazon egyre masszívabb nyomulásának a közlekedési szektorban. Az e-kereskedelmi óriás nemcsak a saját szállítási infrastruktúráját építette ki, de rengeteg pénzt fektetett a Rivian nevű híres startupba is (és a céggel együtt dolgozik egy elektromos kézbesítőautókból álló flottán). Emellett részesedése van az Aurorában, abban az autonóm járművekkel foglalkozó cégben is, amely nemrég vásárolta fel az Uber önvezető részlegét.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Home office teharautó-sofőröknek is!
2022.10.31.
LXXVII. évf. 43. szám
Eddig ha valaki sofőrként sóvárogva nézte az otthonról dolgozó tanárokat vagy informatikusokat, és arra g…
Bővebben
Iránytű
Önvezető buszok, küszöbön a jövő
2023.05.06.
LXXVIII. évf. 18. szám
Az önvezető járműveknél az egyik legfontosabb kérdés mindig az volt, ki a felelős, ha egy ilyen jármű bal…
Bővebben
Iránytű
Önvezető autók és a villamosdilemma
2022.08.01.
LXXVII. évf. 30. szám
Lassan elérkezünk oda, hogy új értelmet nyer az 1960-as évek filozófiai kérdése, az etika nagy erkölcsi d…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..