home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Önvezető buszok, küszöbön a jövő
Apró József
2023.05.06.
LXXVIII. évf. 18. szám
Önvezető buszok, küszöbön a jövő

Az önvezető járműveknél az egyik legfontosabb kérdés mindig az volt, ki a felelős, ha egy ilyen jármű balesetet okoz. Talán a sofőr, aki nem vette vissza elég gyorsan az irányítást, a jármű gyártója, a programozó, aki a járművet programozta, vagy a kormány, mely engedélyezte?

Akárcsak a többi törvény, úgy ez is minden országban egy kicsit eltér majd, az erkölcsi normákhoz igazodva. Az Egyesült Királyság kormánya a múlt évben állást foglalt ebben a sarkalatos témában. Ott a gyártó lesz a felelős, ha egy jármű önvezető módban balesetet okoz, vagyis az emberi sofőr nem lesz felelősségre vonható az olyan eseményekért, amelyek ekkor történnek.

Ez azért is érdekes, mert Amerikában 2018-ban az Uber, 2019-ben pedig a Tesla esetében is a jármű vezetőjét okolták, amiért nem vette vissza az irányítást a járműtől, a gyártó felelőssége ott fel sem merült. Szóval a gyártók elérkeztek ahhoz a ponthoz, amikor meg kell oldaniuk az erkölcsi villamosdilemmát, vagyis feketén-fehéren meg kell mondani az önvezető autónak, hogy egy elkerülhetetlen balesetben feláldozzon-e egy embert, hogy megmentsen ötöt.

Az Egyesült Királyságban jelenleg a teljesen vezető nélküli autók jogilag még nem engedélyezettek, és minden autonóm járműben, minden esetben szükség van biztonsági vezetőre is, aki vissza tudja venni az irányítást, ha a jármű ezt kéri. A kormány már dolgozik a jogi és a biztonsági szabályok frissítésén, melyek a biztonságot helyezik előtérbe. 2025-re tervezik az AV-k (autonóm járművek) elterjedését. Ezt felgyorsítandó a múlt év augusztusában az önvezető járművekre vonatkozó elképzelést összesen 100 millió fonttal támogatták, ebből 34 milliót a biztonsági fejlesztéseket elősegítő és a részletesebb jogszabályokat megalapozó kutatásokra fordítottak.

Néhány önvezető funkcióval bíró jármű — személygépkocsik, autóbuszok és teherautók — bizonyos körülmények között (például előre meghatározott útvonalon) már az idén közlekedhet az utakon, de a múlt évi tervek, melyeket közlekedési forradalomként is emlegetnek, olyan új jogszabályokat határoztak meg, amelyek 2025-re lehetővé teszik az önvezető járművek biztonságos és szélesebb körű elterjedését. Hogy mennyire komolyan gondolják, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az SAE-szabvány szerinti 4. szintű önvezetéssel bíró buszok május 15-én kezdik meg az utasok szállítását, ami még náluk is technológiailag jelentős mérföldkőnek számít. Május közepétől 5 busz fogja bejárni a 22 kilométeres útvonalat Kelet-Skóciában, melyek hetente akár 10 000 utast is szállíthatnak. A járművek 80 km/h-s sebességgel is közlekedhetnek az előre kijelölt útvonalon, és továbbra is két alkalmazottnak kell tartózkodnia rajtuk. Egy biztonsági vezető ül a vezetőülésben, aki felügyeli a technológiát, és szükség esetén átveheti az irányítást, egy másik pedig például a jegyvásárlásban segít az utasoknak.  

A brit kormány szerint ez lesz a világon az első ilyen projektum, mely teljes méretű flottával rendszeresen közlekedő önvezető tömegközlekedési járatokat indít. Más országokban is voltak már hasonló kezdeményezések, például Spanyolországban már két éve megkezdődött az önvezető buszok tesztje, 60 ember szállítására alkalmas önvezető járatot indítottak a kikötő és a belváros között, napi több alkalommal. Svédországban pedig az SEA-szabvány szerinti 4. szintű önvezető kamionok indultak útnak. Közelebbi példát hozva: igaz, hogy kötött pályán, de Budapesten a 4-es metró 2016 óta teljesen önvezető szerelvényekkel közlekedik.

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Kormánykerék nélküli robottaxik
2023.02.25.
LXXVIII. évf. 8. szám
A Zoox cég taxijában nemhogy sofőrnek, de még kormánykeréknek vagy pedáloknak sincs hely. A taxi egyelőre…
Bővebben
Iránytű
Home office teharautó-sofőröknek is!
2022.10.31.
LXXVII. évf. 43. szám
Eddig ha valaki sofőrként sóvárogva nézte az otthonról dolgozó tanárokat vagy informatikusokat, és arra g…
Bővebben
Iránytű
Önvezető autók és a villamosdilemma
2022.08.01.
LXXVII. évf. 30. szám
Lassan elérkezünk oda, hogy új értelmet nyer az 1960-as évek filozófiai kérdése, az etika nagy erkölcsi d…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..