home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Önvezető autók és a villamosdilemma
Apró József
2022.08.01.
LXXVII. évf. 30. szám
Önvezető autók és a villamosdilemma

Lassan elérkezünk oda, hogy új értelmet nyer az 1960-as évek filozófiai kérdése, az etika nagy erkölcsi dilemmája, a villamosdilemma (angolul: trolley problem). Ez egy gondolatkísérlet, mely arról szól, hogy feláldoznál-e egy embert, hogy megments ötöt.

Nem mintha valaki megoldást keresett volna egy filozófiai kérdésre, mégis, hihetnénk azt, hogy lassan közelebb kerülünk a probléma megoldásához, hiszen a mesterséges intelligencia és az önvezető autók rohamos fejlődéséből adódóan hamarosan nagyon komoly kérdéseket kell beprogramozni a jövő autóiba. Feketén-fehéren le kell írni nekik (pontosabban egy algoritmusnak), hogy a nagyobb baleset elkerülése érdekében vajon megöljék-e a saját utasukat. Kit válasszanak, ha, tegyük fel, elromlik a fék, és az utasok meg a járókelők között kell dönteni. Viszont egyértelmű választ ezután sem fogunk kapni.

Az MIT egyetem Moral Machine nevű kérdőívét eddig 233 országból 40 millió ember töltötte ki. Egy elég jó képet ad arról, hogy a világ egyes részein kik mit tartanak fontosnak. Lényegében ez a kutatás három csoportra osztotta a világ országait: keletire, nyugatira és délire. Magyarország a déli csoportba tartozik, ahol a legtöbb katolikus dél-amerikai ország is megtalálható. Közös bennünk, hogy a magasabb szociális státuszúakat, a nőket és a gyerekeket előnyben részesítjük, ellentétben a keleti csoportba tartozókkal, ahol sem a gyerekek, sem a nők nem élveznek előnyt, viszont fontos számukra a szabályok betartása, a járókelők megóvása, különösen, ha szabályosan, a zöld lámpánál kelnek át az úton. Ebből is látszik, hogy nincs egyetértés, kultúránként teljesen eltérő, hogy ki mit tart morálisan elfogadhatónak vagy etikusnak. Könnyen lehet, hogy a jövőben egy Ázsiából érkező autónak, ha Európába igyekszik, át kell váltania az etikai beállításait, hogy az itteni preferenciákat vegye figyelembe, vagyis jobban óvja a gyerekeket és a nőket, még ha szabálytalanul közlekednek is?

Akárhogy is történik majd, az önvezető autók valószínűleg biztonságosabbak lesznek, mint az emberek által vezetettek. Amerikában évente 32 000 ember hal meg balesetben, 2 millió sérül meg, és az esetek 90%-ában az ember a felelős a tragédiáért, legyen az oka gyorshajtás, figyelmetlenség, fáradtság vagy alkoholos befolyásoltság. Persze az önvezető autók hibájából is adódhatnak balesetek, de addig, amíg nem terjednek el nagyobb számban, csak megbecsülni tudjuk, hogy ezek közül mennyit okoznak a kerékpárt toló gyalogost vagy a megkülönböztető fényjelzést fel nem ismerő autók. Akár tetszik ez nekünk, akár nem, lassan be fognak illeszkedni a társadalomba. Szakértők számításai szerint azonban több százmillió mérföldet kell vezetniük ahhoz, hogy szignifikáns eredményt kapjunk.

Napjaink példái bebizonyították, hogy amíg a kormánykerék és a pedálok rendelkezésre állnak egy autóban, és amíg a sofőr megakadályozhatna egy balesetet, addig a felelősség is az övé. Viszont az a nagy kérdés, hogy ki lesz majd a felelős, ha egy kormánykerék nélküli önvezető autó okoz balesetet. A gyártó, a programozó, a tulajdonos vagy az állam?

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
Önvezető buszok, küszöbön a jövő
2023.05.06.
LXXVIII. évf. 18. szám
Az önvezető járműveknél az egyik legfontosabb kérdés mindig az volt, ki a felelős, ha egy ilyen jármű bal…
Bővebben
Iránytű
Home office teharautó-sofőröknek is!
2022.10.31.
LXXVII. évf. 43. szám
Eddig ha valaki sofőrként sóvárogva nézte az otthonról dolgozó tanárokat vagy informatikusokat, és arra g…
Bővebben
Iránytű
Kormánykerék nélküli robottaxik
2023.02.25.
LXXVIII. évf. 8. szám
A Zoox cég taxijában nemhogy sofőrnek, de még kormánykeréknek vagy pedáloknak sincs hely. A taxi egyelőre…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..