home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Kiért a MÁÉRT?
NAGY Nándor
2006.02.15.
LXI. évf. 7. szám

Ha így folytatjuk, rövidesen megtartjuk a vajdasági magyarok világértekezletét, esetleg egy újabb daytoni konferencián teszünk pontot egymásra. Legalábbis erre lehetne következtetni vajdasági magyar pártjaink levelezéséből és üzengetéseiből. Maguk a pártvezérek is egyelőre a süketek párbeszédének ne...

Ha így folytatjuk, rövidesen megtartjuk a vajdasági magyarok világértekezletét, esetleg egy újabb daytoni konferencián teszünk pontot egymásra. Legalábbis erre lehetne következtetni vajdasági magyar pártjaink levelezéséből és üzengetéseiből. Maguk a pártvezérek is egyelőre a süketek párbeszédének nevezik ezt. Végtelenül hálásak vagyunk nekik, hogy nem nekünk, választópolgároknak kellett ezt kimondani, mert mi talán még erősebben fogalmaztunk volna. Viszont reméljük, hogy ha sor kerül a vajdasági magyar politikusok megbeszélésére - a hivatalos nyelv a magyar lesz. A legújabb ötlet, hogy meg kellene tartani a vajdasági magyarok mini MÁÉRT értekezletét. Azt még nem tudni, hogy nemzetközi közvetítők segítségével-e vagy nélkülük. Viszont javasolni szeretnénk, hogy ezt a vajdasági MÁÉRT-et feltétlenül kerek asztal mellett tartsák meg, több okból kifolyólag. Például senki sem ülhetne az asztalfőre, de maguk a pártvezérek is könnyebben kergethetnék egymást egy kerek asztal körül.
Úgy tűnik viszont, hogy magyar partjainknak levelezéséből egyelőre csak a postának van haszna, meg a pravoszláv egyháznak - ha ragasztanak rá templomépítő pótbélyeget is. A témánál maradva egy kissé aggódva emlékeztetek arra, hogy egyik magyar pártvezérünk erélyesen bírálta a pravoszláv egyházat a pótbélyeg miatt. Még akkor is, ha igaza van, nem tarthatnánk túlságosan okos lépésnek, ha egy magyar kisebbség száll szembe azzal a pravoszláv egyházzal, amellyel nemhogy a kormányfő s a köztársasági elnök, hanem még a radikálisok sem mernek ujjat húzni. Mi pedig egy párdináros pótbélyeg miatt nyilvánosan vádoljuk. Ezt nem is nevezhetnénk még bátorságnak sem, hanem inkább meggondolatlanságnak, abban pedig biztosak vagyunk, hogy a vajdasági magyarság számára nem ez a pótbélyeg a legnagyobb probléma.
A probléma bennünk van: választópolgárokban és azokban, akiket megválasztottunk. És ezen még a mini MÁÉRT sem segít. Inkább egy HOLNAP-ért aggódó tanácskozást kellene összehívni. Vagy maradjunk abban, hogy amíg tart a süketek párbeszéde, a néma vajdasági magyaroknak az anyaország sem érti a szavát?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..