home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Kárpátaljai vendégek Ludason
Tóth Tibor
2023.02.24.
LXXVIII. évf. 8. szám
Kárpátaljai vendégek Ludason

A ludasi Ludas Matyi Művelődési Egyesület meghívására az elmúlt hétvégén a kárpátaljai testvértelepülés, Téglás két néptánccsoportja és népdalkórusa vendégszerepelt az észak-bácskai faluban. A harminckét tagú kárpátaljai küldöttség ellátogatott a palicsi állatkertbe, jelmezes farsangi gyermekműsorban, majd farsangi bálban vett részt, de nem maradhatott el a vasárnap délelőtti szentmise sem, a közös ebéd után pedig színvonalas művelődési műsorral zárták a háromnapos látogatást.

A Ludas Matyi ME és a téglási kultúrház közötti kapcsolat 2009-ben Vásárhelyi Teréznek, a Ludas Matyi ME elnökének és Szikora Csillának, a téglási Csalogány népdalkórus vezetőjének a budakalászi kulturális konferencián való találkozásával indult útjára. Az együttműködés folytatásaként a két település vezetői aláírták a testvértelepülési szerződést, és azóta töretlen a barátság a két falu és a két művelődési intézmény között.

— A farsangi hétvége megszervezése gördülékeny volt, az egész falu összefogott, és nagyon sok támogató segített bennünket. Igyekszünk a Kárpát-medencei kulturális hálót szövögetni, hiszen mindannyian egy vérből valók vagyunk — mondta Vásárhelyi Teréz, a Ludas Matyi ME elnöke.

A téglási kultúrház Szürte és Téglás fiatalságát, illetve énekelni szerető idősebb korosztályát fogja össze. A fiatal és a felnőttnéptánccsoportból csak a fiatal maradt meg, a háború kitörése óta ugyanis a tizennyolc éven felüliek már nem tudnak hazajárni, és Magyarországon tanulnak tovább.


A téglási Csalogány népdalkórus

— Tagságunk megcsappant, hetvenen maradtunk, pedig kétszer ennyien is voltunk. Szeptemberben nagyon sok gyereket elveszítettünk. A háború kezdetekor az apukák egy része külföldre ment, az anyukák pedig otthon maradtak, abban bízva, hogy iskolakezdésig rendeződik a helyzet. Ez azonban sajnos nem történt meg, így a nyár végén számtalan család költözött át Magyarországra, és a gyerekek már ott kezdték az iskolát. A népdalkórussal heti egy alkalommal összejövünk, kibeszéljük magunkból a feszültséget. Nehéz időszakot élünk, de tesszük a dolgunkat, és imádkozunk a békéért. Életünket megnehezítik a tizennégy—tizenhat órás áramszünetek, ilyen körülmények között kell dolgoznunk. A tavasszal belső Ukrajnából érkezett menekültek egy része visszament, a másik csoportja külföldre települt, a segélyben részesülők szállást bérelnek, viszont van harminc szociálisan rászoruló, aki még a kultúrházban lakik, és őket is el kell látnunk — mondta Ignácz Mária, a téglási kultúrház igazgatója.

A fiatal néptáncosok élményekben gazdag napokat töltöttek Ludason, és rengeteg szép emlékkel tértek haza.

— A néptánc lényege, hogy hagyományainkat ne hagyjuk a feledés homályába veszni, és továbbítsuk az utókornak. Néptánccal öt éve foglalkozom, Vajdaságban először vagyok. Nagyon tetszett itt minden, kedvesek az emberek. Ha tehetem, jövőre visszatérek — mondta Maliska Anna Eszter, az Orchidea néptánccsoport tagja.

A színvonalas művelődési műsorban fellépett mindkét téglási néptánccsoport, a Csalogány népdalkórus, a ludasi néptáncosok, az asszonykórus, a mesemondók és a kispiaci gyermeknéptánccsoport.

További fotókat a közösségi és a weboldalunkon tekinthetnek meg.

Az Orchidea néptánccsoport 

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..