home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Június 14-e
Martinek Imre
2024.06.14.
LXXIX.. évf. 24. szám
Június 14-e

Ezen a napon született 1829-ben Pesten Laky Adolf magyar ötvösművész, mecénás.


Budapest, Zugló / XIV. kerület, Herminamező/ — 2023. április 14.

Részt vett az 1848—49-es szabadságharcban, melynek leverése után Párizsban élt. 1855-ben átvette apja üzletét szülővárosában, s — a korabeli krónikák bejegyzésére hivatkozva — ő volt az, aki az 1867. évi koronázást megelőzően kijavította a Szent Koronát, illetve készítette el a koronázási ajándék díszszekrényeit.

„Bár gazdag ember volt, puritán módon élt, nemes egyszerűségben. A világi hívságok távol álltak tőle, de üzlete a kiválóságok, a nemzet vezetőinek kedvelt találkozóhelyévé vált. Kitüntetést nem fogadott el, feltűnés nélkül osztotta szét vagyonát. Jótékony, hazafias célra legalább egymillió koronát adott, és így adott egyházi célokra is közel egymillió koronát. Többek között 1908. április 25-én névtelenül 300 ezer koronát adományozott a fasori református templom* építésére. Napjainkban Zuglóban utca viseli nevét.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Laky Adolf 1910. október 6-án hunyt el Budapesten.

*A templom alaprajza görögkereszt alakú, melynek száraiban kétszintes karzatsor kapott helyet. A homlokzatot a magyar népművészet ihlette majolikalapok díszítik, amelyek a pécsi Zsolnay gyárból érkeztek. A belső tér a homlokzatnál és a keresztszálaknál elhelyezett három hatalmas, kapu formájú festett üvegablakon keresztül kapja a fényt. A főablak a századforduló legjelentősebb üvegművészének, Róth Miksának a műhelyéből került ki. Ám a többi üvegablak is legalább ilyen szép mestermunka, ezek, csakúgy mint a kinti majolikák, a faragott padsorok vagy a hímzésszerű tömörséggel növényi motívumokból megkomponált falfestmények, Árkay Aladár műépítész munkái. A hatalmas, áttört díszű bronzcsillár, szintén Árkay tervei szerint Miákits Károly műiparos cizellőr alkotása. A méretek impozánsak, a belső teret, amely mintegy ezer hívő befogadására képes, a tiszteletet ébresztő óriás boltívek fölött húsz méter magas és 13,7 méter átmérőjű kupola zárja le. A bejárattal szemben az építész a fő falon — „a középen” — fogta össze a református egyházi szertartás lényeges elemeit, a két oldalról félköríves lépcsővel megközelíthető szószéket, és előtte az Úr asztalát. „Az egész templom, a protestáns beszélő templom egy új típusát akarja bemutatni, hol a hívek a lelkészt minden helyről egyformán láthatják s közelről hallgathatják.” (Fasori Harangszó 1938) A szószék fölötti, modern vonalú orgona mintegy megkoronázza az egész együttest, 2016-tól kibővülve, teljesen megújulva folytatja szolgálatát. Minden nemes anyagból készült: márványból, bronzból, kerámiából, fából és üvegből. A forma és az anyag harmóniája áhítatot sugároz. A templomot betöltő Magyar Örökség díjas gyülekezeti közösség szeretettel vár minden érdeklődőt!

A budapest-fasori református templomot bemutató fotógalériánk képkockái 2015. január 4-én és 2024. február 2-án készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..