home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Isten áldja, Doktor Úr
DUDÁS Károly
2006.04.11.
LXI. évf. 15. szám
Isten áldja, Doktor Úr

Dehogy merevít meg a delelésmég romlatlan madár a májamgyöngy még bennem az elrendeléshogy a bolondok útját járjamamíg a vérem kereke jára szél amíg számat csiszoljalesz a veszett ügynek bolondjabékákkal tüzdelt kalap alatt...(Nagy László: Dr. Béres Józsefnek)Akkor ment el a Doktor Úr, a Bé...

Dehogy merevít meg a delelés
még romlatlan madár a májam
gyöngy még bennem az elrendelés
hogy a bolondok útját járjam
amíg a vérem kereke jár
a szél amíg számat csiszolja
lesz a veszett ügynek bolondja
békákkal tüzdelt kalap alatt...
(Nagy László: Dr. Béres Józsefnek)

Akkor ment el a Doktor Úr, a Béres csepp világhírű atyja, amikor hetilapunk 60. születésnapjára készülődtünk, megsárgult lapú régi példányokban búvárkodtunk. Amelyek hasábjain lépten-nyomon rábukkantunk a róla készített írásokra, fényképekre. A Hét Nap barátja volt ő is, többször vendégünk itt Szabadkán, Zantán, szíves vendéglátónk Kisvárdán, amikor igazán bajban voltunk, önzetlen támogatónk.
E búcsúsorok írója annak idején a határokon túl elsőként közölt riportsorozatot a Béres-jelenségről az akkori 7 Napban, kisvárdai exkluzív interjút az akkor még mindenünnen kiátkozott Béres Józseffel, aztán Kósa Ferenc filmrendezővel, Az utolsó szó jogán címmel róla készült, hatalmas hullámverést kiváltó dokumentumfilm rendezőjével, megszólaltatta a Béres csepp támogatóit és ellenzőit, a gyógyult vagy még csak reménykedő betegeket, az orvosokat, a helyszínről adott hírt a Béres Csepp Plusz megszületéséről, később nagy sikerű szabadkai és zentai előadása alkalmával vendéglátója volt dr. Béres Józsefnek... Nem kis büszkeséggel mondhatja itt el, hogy küzdelmeiről írva sikerült baráti közelségbe kerülnie e nagyszerű emberrel és tudóssal.
A riportsorozatot annak idején óriási érdeklődés fogadta, hetilapunk példányszáma növekedett, a szerkesztőségbe kilószámra érkeztek a levelek, csörögtek a telefonok a 7 Napban és a riportsorozat szerzőjének lakásán. Mert az élet és a halál örök küzdelme volt abban a riportsorozatban megírva.
Józsi bácsi szerével reménységet adott korunk legpusztítóbb betegségével, a rákkal elkeseredett küzdelmet folytató emberek számára. És mégis: a hivatalos Magyarország és az orvostársadalom jéghidegen fogadta a világraszóló találmányt, a tudós kutatót pedig kuruzslás vádjával hajszál híján börtönbe csukatta. Dr. Béres József kálváriája másfél évtizeden át tartott, amikor is a Magyarországon tapasztalható nyitás és oldódás, majd maga a rendszerváltozás végre lehetővé tette, hogy a világszerte nagy megbecsülésnek örvendő Béres csepp otthon is eljusson az őt megillető helyre: a gyógyszertárak polcaira. Előbb csak gyógyhatású készítményként, később gyógyszerként.
,,A legsúlyosabb betegségben szenvedő ember számára is van remény a gyógyulásra', mondta egy alkalommal dr. Béres, ,,ha még itt van az innenső parton, nem került át a halálos oldalra.'
Béres József 86 éves korában most átkerült a túlsó partra. Szomorú szívvel gyászoljuk, ugyanakkor hálatelt szívvel gondolunk arra a sok jóra, amit értünk tett. Értünk délvidéki magyar emberekért is.
Isten áldja meg érte, Doktor Úr.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..