home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Hat évtized igézetében...
MOLNÁR Cs. Attila
2006.04.04.
LXI. évf. 14. szám

Bő 37 évvel ezelőtt, 1969 decemberében kerültem az akkor még egyetlen, és igen jó hírnévnek örvendő 7 Naphoz. Igaz, már korábban is mint afféle ,,töltőtoll koptató szegény legény” úgy-ahogy ismertem a betűk varázsát, ismertem a szép és igaz szó teremtő erejét, láttató képességét, hittem az any...

Bő 37 évvel ezelőtt, 1969 decemberében kerültem az akkor még egyetlen, és igen jó hírnévnek örvendő 7 Naphoz. Igaz, már korábban is mint afféle ,,töltőtoll koptató szegény legény” úgy-ahogy ismertem a betűk varázsát, ismertem a szép és igaz szó teremtő erejét, láttató képességét, hittem az anyanyelv, a szentséges anyanyelv mágnesességében, éltető delejében, mindenre képes, szókimondó hitelében.
Hogyan is történt a kezdetekben?
Az immár megboldogult, szép emlékű Mészáros Zakariás, a Zaki bácsi, mindannyiunk Zaki bácsija (lehetett vagy 40 éves!) szilvakék köpönyeget öltvén magára elvitt-elvezetett bennünket, reményteli jelentkezőket a Zorka Műtrágyagyár behemót, valóságos labirintusnak tűnő, igen-igen cúgos épületébe helyszíni riport megíratása céljából. Jegeces esőtől áztatott, havas-lucskos latyakban csúszkáltunk mi kiválasztottak a térséges, ,,szagos” gyárudvaron; előbb fülünket, majd később pennánkat hegyezvén az ,,érdekfeszítő” adott téma megírásához.
Elmer Annának és nékem sikerült átmenő jegyet kiérdemelni.
Ekkor kezdődött el inaskodásom a NAP-nál ama bizonyos palota félemeletén lévő szerkesztőségben. Reggelenként fölkapaszkodtam a grádicson a tetthelyre, a takarítónő vagy én megfőztük a kávét; úgy 9 óra körül kezdtek szállingózni a többiek is. Akkortájt utazgattam be még naponta szép Tisza-parti kisvárosomból, ebből a tündéri fészekből hajnalonta az otrombának tűnő idegen nagyfaluba.
Egy alkalommal ama redakcióban ráncolt homlokú főszerkesztőm megparancsolta: ,,Öcsi, most már ideje, hogy valami életes tárcát írjál! Ne nekem, ne magadnak, hanem az olvasóinknak!” - biztatott eréllyel Petkovics Kálmán.
Megtenni meg is tettem annak rendje-módja szerint, a hajnali élményeimről írtam, a kisvárosi állomás családmelegéről, aztán a szépségesnek tűnő utazgatásokról, az álmos emberekről, a pirkadati szerkesztőségi kávékról...
Azután naponta, szinte pontosan 9 órakor Kolozsi Tibor testes alakja jelent meg az ajtókeretben, sötétkék kabátban, galambszürke kalapban látom magam előtt még ma is, s hallom, vagy hallani vélem szavainak muzsikáját: ,,Te csak szólítsál nyugodtan Tibi bácsinak, és mellé tegeződjünk is, hiszen immár kollégák lettünk, nemdebár?”
A későbbiekben egy-egy alkalommal addig-addig sétálgatott a hátam mögött, amíg meg nem ,,szültem” kínkeservesen, és le nem zongoráztam a rozoga-roggyant írógépen a vezércikket. Ő meg azután elvonult hátra a kártyaszobába a Kopeczkyval, a Miskolczival meg a Brennerrel zsugázni. Midőn elkészültem irományommal, félve kérdeztem: ,,Megfelel-e vajon, Tibi bácsi?” ,,Jó, jó, csak egy kicsit papírízű” - döbbentett rá a valóságra jóakarattal. Mégis, megjelent az első oldalon vezércikk formájában! Zöldfülű létemre igen-igen büszke voltam rá!
A következő főszerkesztőm a szelídnek hitt, ám vaskezű szücske-ember volt, aki tűzzel-vassal-rábeszéléssel valamiféle falupolitikust szeretett volna fabrikálni belőlem. Elzavart a boszniai hegyek közé, furtonfurt egzecíroztatott, ám mégsem bírt megtörni...
A következőkben színesnek nevezett írásokat, életes tárcákat írogattam szinte hetente, terepi riportokra szálltam ki akár gyalogszerrel, s akár autóstoppal.
- Hát ugyan hogy ityeg a fityeg, kiskolléga? - kérdezgette időnként a mosolyszemű, örökké kedélyes Zaki bácsi, és fölrakatta vélem a sakktábla kajla, megkopott figuráit, de csak azért, hogy jól kezdődjön az a napunk is... Ő volt a szőrös karú, kreolbőrű pecamester.
Ott volt még a ma már ezüsthajú, harmatlelkületű Burkus Vali, aki a fokhagymára volt allergiás, pedig hát az éppen népi, ősidőktől fogva valóságos medicinának számít...
S azután kezdődött a tündöklő munka, az avítt írógépek féktelen csattogtatása, e földöntúli muzsika, a lótás-futás, az ingerült-ideges mozdulatok és fintorok sorozata.
Egyszóval megéledett-föltámadott az egész redakció, olykor pálinka-, avagy konyakolajjal megkenegetve, máskor keserű kávékkal megfűszerezve...
Kurírunk, az ügyes kezű, fürgén-fürge Főző Jóska hordta, egyre csak hordta a nyomdából a frissen kinyomtatott ,,kutyanyelv"-eket korrigálás, betű- és helyesírási hibák vadászása céljából, én pedig szorgalommal adjusztáltam a szöveget, javítgattam legjobb tudásom szerint a belétévedt kivetnivalót. A papíroszlopok gyöngybetűin egyre-másra villogott az ébenszínű, jellegzetes illatú nyomdafesték - még ma is orromban érzem.
- Vajon a seggedben van-e már a nyomdafesték szaga? - kérdezgette olykor egyik-másik hétpróbás, minden hájjal megkent nyomdászmester, amire azt feleltem, hogy úgy érzem, már-már igen...
Főszerkesztők, igazgatók, ilyen-olyan fullajtárok, hintáslegények jöttek-mentek, ám én kitartóan megmaradtam. Jól emlékszem, a Népszínház oszlopainak előterében télidőkben eleredt a december végi, karácsonyt ígérő, galambtollas havazás. Bőséggel és léleknyugtatóan...
Nyilván kirepedt az ég dunnája a város fölött valahol a nagyon nagy magasságokban, s belőle, akár a télmadarak kövérkés pihéi, bátor, hancúrozó angyalkák tündéri tollai zuhogtak alá csodacsillagocskákként...
Arcomon éreztem-érzem híves leheletüket, simításukat...
- Mert akinek nincsen a seggében a nyomdafesték szaga, az nem is lehet életében vérbeli, szívbéli újságíró - mondogatták a ,,vének”.
S mennyire igazuk volt!
Íme, most, eme újfent varázslatos-delejes időegységben, majd négy kemény évtized után ismét lepereg előttem a múlt Idő elvárásokkal, szívbéli kívánságokkal, búzazöld reményekkel elegy élménydús filmje.
Mert szívszorítóan lélekabajgató a hat évtized varázslatának igézete...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..