home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Fesztiválozás közel s távol
Bús Viola
2024.07.20.
LXXIX. évf. 29. szám
Fesztiválozás közel s távol

Javában zajlanak a fesztiválok Vajdaság-szerte s az egész világon. Annak jártunk utána, hogy a vajdasági fiatalokat mely koncertek, előadók érdeklik, illetve milyen tapasztalatokat és élményeket szereznek egy nyári kikapcsolódás során. 

Harmat Kristóf a nagyobb fesztiválok rajongója, de a kisebb, családiasabb rendezvények is közel állnak hozzá.

— Zenei fesztiválra, gasztronómiai rendezvényre vagy borfesztiválra látogatok el legszívesebben. Elsősorban a zenei rendezvények érdekelnek, azokon belül az elektronikusak. Az idén másodszorra sikerül majd eljutnom a Belgiumban megrendezett Tomorrowlandre, mely a világ egyik legnagyobb fesztiválja. Mindig is szerepelt a bakancslistámon egy nagyobb kaliberű esemény. Egy ilyen fesztiválra csak sorsolás útján lehet bejutni, és az összes jegyet öt percen belül elkapkodják. Tavaly szerencsénk volt, mert minket is kisorsoltak. Nem is tudom, hogy a boldogság vagy a meglepettség volt-e nagyobb. Ezenkívül a kisebb fesztiválokra is szívesen elmegyek. A szegedi és a kanizsai bornapok minden évben kihagyhatatlan események számomra. Ezek a kis rendezvények különlegesek, mert összehozzák a társaságot, még a külföldön dolgozó barátokat is hazavonzzák, és így igazi élménnyé teszik az eseményt. Számos csodálatos fesztiválos emlékem van. Az elsők között szerepel egy nyolc évvel ezelőtti szegedi fesztivál, amikor már délután 6 körül belekezdett a Dubioza kolektiv együttes, és a társaságunk önfeledten őrjöngött, mintha az lett volna az utolsó napunk. Mindenekfelett kiemelném azt a pillanatot is, amikor tavaly megérkeztünk Belgiumba a Tomorrowlandre, és először láttuk a nagyszínpadot. Egyikünk sem hitte el, hogy ott vagyunk. Percekig csak álltunk, és bámultuk a körülöttünk lévő dolgokat. Még álmainkban sem gondoltuk, hogy eljön ez a pillanat, melyet átélhetünk. Nem egy rólam szóló történet jutott eszembe, de igazán tanulságos sztori. 2019-ben elutaztunk Horvátországba nyaralni, és ezt egy fesztivállal kötöttük össze. Az egyik buliban a barátunk finoman szólva túl sok alkoholt fogyasztott. Elvettük tőle a pénztárcáját és a telefonját, nehogy elveszítse. Amikor jött értünk a busz, ő éppen lemaradt, és az ajtó becsukódott előtte. Szerencsétlen kénytelen volt visszagyalogolni a szállásig több órán keresztül. Egy életre megtanulta, hogy ne bízza másra az értékeit. Kiemelném az egyik kedvenc előadómat, aki nem más, mint Tiesto. Számomra ő képviseli a zenei világ csúcsát. Amikor egy régebbi számát játszotta, olyan leírhatatlan élményben volt részem, amely teljesen egyedülálló életérzéssel töltött el, a zenéje érzelmeket és emlékeket ébreszt, melyek mélyen hatnak rám. Képes visszarepíteni a múltba, felidézve olyan boldog emlékeket, amelyek kedvesek számomra, de mindeközben a jelen pillanatot is meg tudom élni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy tegyen félre mindent, és látogasson el a kedvenc előadójának egyik fellépésére, mert az ilyen pillanatok felbecsülhetetlenek.

Gracza Sóti Szofi mostanában kevésbé vallja magát a fesztiválok megszállottjának.

— Az elmúlt években nem igazan jártam fesztiválokra, ha mégis betévedtem, akkor az pop tech house volt. A tengeren szervezik a Revelin fesztivált, mely nem sátrazós ugyan, de több napon át tartó bulisorozat. Mivel a legtöbb időm ott töltöm, ezért erre látogatok el leginkább. A legszebb emlékem az volt, amikor a szóban forgó fesztiválon Afrojack felhívott a barátnőimmel együtt a backstage-be, majd a buli végén vele és a csapatával együtt aftereztünk. Szerencsére negatív tapasztalatokkal nem igazán találkoztam, ha vigyáz magára az ember, akkor lényegében csak jó élményekkel térhet haza. A jó oldala még a fesztiválozásnak az, hogy rengeteg új kapcsolat kialakítására ad lehetőséget, és ezek éveken át végigkísérhetnek.

Huszák Hédinél színes a paletta, legyen szó modern zenéről vagy népi hagyományokról.

— Nagyon széles skálán mozog az érdeklődési köröm, ezért a zeneitől a gasztronómiai fesztiválig bárhova örömmel megyek. Ami a zenét illeti, szeretem az új, modern szervezésűeket, de szívesen veszek részt hagyományos, népi fesztiválokon is, mert a magyar népi kultúra közel áll a szívemhez. Nincs olyan fesztivál, amelyre minden évben visszajárok, ha tehetem, szeretek újakat felfedezni. A legjobb élményekkel talán a budapesti Sziget Fesztiválról tértem haza. Az egyik kedvenc fellépőm, Macklemore koncertjén tudtam részt venni, és ez számomra örök élmény maradt. Ez az a hely, ahol mindenki megtalálja a saját zenei stílusát. A sok különböző kultúra találkozása, rengeteg program, látvány. Ott valóban mindenki szeretettel fordul a másik felé, egy kicsit mintha más világba csöppenne az ember. Nagyon rossz élményem nincs. Az egyik fesztiválon a barátnőm megbotlott és elesett, én pedig azonnal kerékpárral vittem be őt a mentőállomásra, mint kiderült, jól is tettem, hiszen eltört a keze. Viszont már aznap gipsszel a kezén folytattuk a bulizást, és utólag már csak nevetünk rajta. Ott nincsenek gátlások, teljes szabadságérzet van mindenkiben, az emberek teszik a dolgukat, ahogy éppen kedvük tartja. Jólesik kiszakadni a rohanó hétköznapokból, és magam mögött hagyni a gondokat. Jó, hogy ezeken az eseményeken tudok találkozni a rég nem látott barátokkal, és új élményeket gyűjthetünk együtt.

Almási Bence rendszeres fesztivállátogató, s ilyenkor mindig feltöltődik pozitív energiával.

— Magyarország- és Szerbia-szerte a nagyobb zenei fesztiválokra, a főzéssel-sütéssel, illetve a különféle alkoholos italokkal kapcsolatos fesztiválokra szoktam évente járni, mint a BBQ-, hurka-kolbász, halászléfőző, palacsinta-, bor-, illetve a sörfesztivál, továbbá a sportesemények rendezvényeire is, mint a sárkányhajó- vagy a MEFOB Fesztivál. A zenei események kapcsán az alapján döntök, hogy fellép-e olyan előadó, akit szívesen meghallgatnék. A többinél úgy választok, hogy a társaságom részt vesz-e rajta, vagy sem, illetve a sportfesztiválok során mindig az edzőm szabja meg a részvételt. A zenei fesztiválok közül az oromi Malomfesztiválra, illetve a szegedi SZIN-re járok már évek óta vissza, de a szegedi, illetve a magyarkanizsai borfesztivál is kötelező program számomra minden évben. Olykor előfordul, hogy a következő évben azért nem megyek vissza egy, a szívemhez közel álló zenei fesztiválra, mert a jegyek vagy bérletek ára óriásit emelkedett az előző évhez képest, míg a fellépők vagy a színpadok száma csökkent, vagy kevésbé változatos lett. A 2022-ben megtartott VIII. Malomfesztiválról származik a legszebb emlékem, amikor a barátaimmal anélkül mentünk egy koncertre, hogy ismertük volna a fellépő bandát, mely nem más volt, mint a Tudósok. Életem egyik legszórakoztatóbb koncertje volt, nagyon jól éreztük magunkat, majd néhány perccel a fellépés után megjelent a színpad mögül egy négytagú „trubácszenekar”, bármilyen előzetes bejelentés nélkül. A fesztiválon tartózkodó összes ember a tűz körül táncolt, mindenki jól érezte magát, és ebben a pillanatban döbbentem rá arra, miért is jó vajdaságinak lenni. A valaha volt legviccesebb emlékem tavalyi, és úgyszintén a Malomfesztiválhoz kötődik, ahol az egyik nagyon jó barátom eléggé ittas állapotban úgy gondolta, hogy megcsillogtatja a néptánctudását a zenekar előtt. Tudni kell róla, hogy nincs semmilyen néptáncosháttere, így amikor egymaga táncolt cirka száz ember előtt úgy, hogy ezt mindenki végignézte és levideózta, ez volt talán a legviccesebb dolog, melyet valaha láttam egy fesztiválon. Szeretem, ha az emberek jól érzik magukat, és az ilyen alkalmakon látszik meg legjobban, hogy mennyire tudják egymást szeretni, ha van közös érdeklődésük, lehet az zene, étel, ital vagy akár sport. Ilyenkor, egy kicsit kimozdulva a szürke hétköznapokból, feltöltődhetünk egymás társaságában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..