home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Ezüst a lányoknak, bronz a fiúknak
Tóth Tibor
2023.07.14.
LXXVIII. évf. 28. szám
Ezüst a lányoknak, bronz a fiúknak

Újjáalakulása óta a Kanizsa Kézilabdaklub minden évben egy lépcsőfokot lép előre, ami egyértelmű fejlődést mutat az egyesület életében. A nemrég véget ért bajnokságban két korosztályos csapat bejutott az alsóházi döntőbe, ahol egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyarkanizsai kézilabdázók.

Az őszi idény elég nehezen indult a magyarkanizsaiak számára, és egy előre nem látott nehézség miatt mind a négy csapat az alsóházban volt kénytelen kezdeni a versengést. Ez azonban nem szegte kedvét sem a fiataloknak, sem a klub edzőinek és vezetőinek, sőt megkettőzött erővel, bizonyítási vágytól hajtva dolgoztak tovább, ami végül kiváló eredményeket hozott.

— A 14 éven aluli fiú- és a 12 éven aluli lánycsapattal bejutottunk az alsóházi döntőbe, ahol a fiúk bronzérmesek lettek, a lányok pedig a második helyen végeztek. A fiúk az alapszakasz után csoportelsőként kerültek tovább a bácsszentiváni (prigrevicai) döntő tornára. Már az első meccsen a házigazdával kerültünk össze, és szoros mérkőzésen vereséget szenvedtünk a későbbi győztestől, a fiúk azonban összekapták magukat, és a következő mérkőzésen legyőzték a Jabuka csapatát, mely diadal a bronzérmet hozta el számunkra. Az U12-es lányokkal szintén megnyertük az alapszakaszt, és csoportelsőként jutottunk a Magyarkanizsai Gyógyfürdő sportcsarnokában megrendezett döntő tornára, ahol telt ház előtt, hatalmas biztatás közepette léphettek pályára a lányok. A Dolovo elleni mérkőzést elvesztettük, Laćarakot viszont legyőztük, és nagy örömünkre megszereztük a 2. helyet. A csapatot egy picit mintha nyomasztotta volna a hazai pálya terhe, az első találkozón egy kissé megszeppentek a lányok, a második meccsre azonban felszabadult a csapat, és könnyedén legyőztük ellenfelünket. Az eddigi legeredményesebb idényünket zártuk, hiszen korábban egyszer sem jutottunk két korosztályos csapattal döntőbe. A következő idényben elégedett lennék hasonló szerepléssel, sőt valamelyik korosztályos csapatunkkal akár még a Szuperligát is megcélozhatjuk. Erre reális esélyt látok — mondta Ivković Balázs, az említett két korosztályos csapat edzője.


Évzáróval tettek pontot a 2022/23-as idény végére

Ivković Ádám, a Kanizsa Kézilabdaklub elnöke szintén elégedett a két éremmel, hiszen mindkét együttes erős, tizenöt-tizenöt csapatot felvonultató mezőnyben érte el az említett sikereket.

— Szépen csillog az ezüst- és a bronzérem, és az is nagyon fontos, hogy játékosaink rengeteg tapasztalatot szereztek az éles mérkőzéseken, amire a jövőben építkezni tudnak. A két, érmet szerzett csapatunk mellett elégedettek vagyunk az U12-es fiú- és az U14-es lánycsapataink szereplésével is, mivel mindketten a vajdasági korosztályos bajnokság középmezőnyében foglaltak helyet. Általában minden évben teszünk egy apró lépést előre, mind anyagi háttér, mind szakmaiság terén, az elmúlt szezonban azonban ezt a lépést alaposan megnyújtottuk. Mindig reális terveket és célokat fogalmazunk meg, és így haladunk előre. A szeptemberben rajtoló őszi idényben megpróbáljuk még magasabbra tenni a lécet. Eddig csak kacérkodtunk a gondolattal, most azonban reális elképzelésnek tűnik a 16 év alatti lánycsapat indítása a bajnokságban. Így azok a lányok, akik befejezték az általános iskolát, és az U14-es csapatunkban már nem játszhatnak, pályára léphetnek az U16-os együttesünkben. Több játékosunk Magyarországra megy középiskolába, viszont továbbra is szeretne csapatunkban játszani, ahogy a Zentán, Szabadkán továbbtanuló kézilabdázóink is. Tehát 14 éves koruk után nem engedjük el a gyerekek kezét, hanem lehetőséget adunk számukra, hogy az U16-os csapatunkban folytassák pályafutásukat. Négy korosztályos csapatot biztosan indítunk a következő idényben, és nagyon úgy tűnik, hogy az ötödiket, a 16 éven aluli lánycsapatot is be tudjuk nevezni a Vajdasági Kézilabda-szövetség által szervezett versengésbe — mondta a klubelnök, majd kiemelte a szülők támogatását, akik mindig ott állnak a csapatok mögött, valamint a szponzorok, a klub vezetősége és az önkormányzat segítségét.


Az ezüstérmes U12-es lánycsapat

A városban egyre népszerűbb a kézilabda, utánpótlásszinten egyre komolyabban kell venni a magyarkanizsai csapatokat. A gyerekek méltón képviselik a klubot az iskolán belüli sporteseményeken, de a matematika-, történelem-, kémia- és anyanyelvversenyeken is. Többen atlétikával is foglalkoznak párhuzamosan, például Mészáros Zsóka súlylökésben arany-, diszkoszvetésben ezüstérmet nyert az országos bajnokságon. A kézilabdaklub szoros és gyümölcsöző együttműködést alakított ki a szintén helybeli Partizan Atlétikaklubbal, a gyerekekkel atlétikaedzők is foglalkoznak, ami meglátszik az eredményeken.

A kézilabda-iskola folyamatosan működik, az érdeklődők bármikor csatlakozhatnak a csoporthoz. A legkisebbek nagy számban vesznek részt minikézilabda-, azaz a szivacskézilabda-tornákon, a legutóbbi zentai versenyen 22-en képviselték a klub és a város színeit. A gyerekek szépen fejlődnek, és az idény közben a minikézilabda-csapatból több játékost is átirányítottak a versenycsapatokba, akik a nagyobbak és az idősebbek között sikeresen mutatkoztak be.

A csapatok jelenleg megérdemelt nyári pihenőjüket töltik, a következő idényre való felkészülést a saját szervezésű kézilabdatáborral kezdik.

— Az edzőtábor szintén nagy lépés lesz a klub történetében, mivel tábort még sosem szerveztünk. A főbb elemek már összeálltak, még csak a szakmai rész pontosítása, összeillesztése vár ránk. Augusztus elejétől hat napon át a Vajdasági Birkózóakadémián leszünk elszállásolva, az edzőtáborban egyesületünk 11 és 14 év közötti játékosai, tehát versenycsapataink tagjai vesznek részt. Az akadémia az elszállásolástól az étkeztetésig remek lehetőségeket nyújt. Napi három edzést tartunk a gyerekeknek az akadémián és a gyógyfürdő sportcsarnokában — mondta Ivković Ádám.

A magyarkanizsai kézilabdázók ezzel az edzőtáborral kezdik a 2023/24-es idényre való felkészülést, mely reményeik szerint hozzájárul ahhoz, hogy csapataik a következő bajnoki idényt a lehető legjobb helyen zárják.


A bronzérmes 14 éven aluli fiúcsapat  (Fotók: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..