home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Emlékest Gomboson, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján
b. i.
2006.11.22.
LXI. évf. 47. szám

Október végén a gombosiak az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára emlékeztek. A művelődési otthon nagytermében Klenancz József, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület alelnöke üdvözölte a vendégeket: Tápi Lajost, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulját és Ha...

Október végén a gombosiak az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára emlékeztek. A művelődési otthon nagytermében Klenancz József, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület alelnöke üdvözölte a vendégeket: Tápi Lajost, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulját és Hajnal Jenőt, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóját, majd Klenancz József a gombosi művelődési egyesület nevében átvette az ajándékba hozott könyvadományt. Tápi Lajos vezető konzul ismertette a hallgatósággal gyermekkori emlékeit a forradalom napjairól. A tépelődés, hogy szeretett szülőföldjüket elhagyják-e, sok családban mindennapos téma volt 1956 őszén. A vezető konzul úr csendes meghatottsággal mondta el a jelenlevőknek, hogy szülei az átbeszélgetett éjszakák után végül úgy határoztak, nem hagyják el Magyarországot. Ma, ötven év távlatából, az emlékek arra tanítják a magyar anyanyelvet beszélő embereket, hogy értékeljék és becsüljék azokat a bátor elődöket, akik nem törődtek bele a zsarnokságba, és életüket áldozták szülőföldjük szabadságáért. A Magyarországon élő emberek sokat vártak arra a napra, amikor szabadon élhetnek, de az országhatár nem lehet akadály abban, hogy minden magyar anyanyelvű ember hazájának tekintse Magyarországot. A vízumrendszert szabályozó előírásokat sokan áthidalhatatlan korlátnak tekintik, viszont a jövőbeli események előrevetítik, hogy a közlekedési hálózat fejlesztése felélénkíti majd a személyi ás az áruforgalmat, illetve az információk áramlását Magyarország és a szomszédos országok között. Tápi úr elmondta, hogy a Szabadkai Főkonzulátus ügyfélbarát rendszerének köszönhetően Vajdaság egyes helységeiben is megszervezik a nemzeti vízum és a más típusú vízumok iránti kérelmek átadásának lehetőségét, lakossági fórumok keretében, ha igény mutatkozik a szolgáltatásra. Hangsúlyozta, hogy a forradalom részvevőinek szabadságszeretete és küzdelme a későbbi nemzedékeknek értékes örökség, amely csak akkor lehet teljes, ha a mai nemzedékek is bátorsággal és kimért fellépéssel küzdenek a szabadságért az élet minden területén. Tápi úr előadása után Vicsek Károly Deák Ferenc műve alapján készült játékfilmjét, a Bolygótűz címűt láthatták a jelenlevők. 1956 októberétől számtalan Magyarországról érkezett ember keresett ideiglenes menedéket Szabadkán és környékén. Egy házigazda család fájdalmas életébe nyújt betekintést a játékfilm: a határon túlról érkezett, otthonukat, szeretteiket elhagyó emberek küzdelmes életébe, valamint az eleinte a megszokottsághoz ragaszkodó, majd az ideiglenes vendégeket elfogadó házigazda család kapcsolatának a világába.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..