home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Egy vihar utóélete
2006.08.30.
LXI. évf. 35. szám
Egy vihar utóélete

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az augusztus 20-ai tömegszerencsétlenség okainak kivizsgálására -- jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője múlt vasárnap. A Fidesz szándékai szerint a parlamenti bizottság vizsgálná azt is, hogy az ilyen rendez...

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az augusztus 20-ai tömegszerencsétlenség okainak kivizsgálására -- jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője múlt vasárnap. A Fidesz szándékai szerint a parlamenti bizottság vizsgálná azt is, hogy az ilyen rendezvények megszervezésére vonatkozó jogszabályok alapján kinek milyen felelőssége, kötelezettsége van; megfelelőek-e a vonatkozó jogszabályok. A parlamenti bizottság áttekintené azt is, hogy a miniszterelnöki hivatalban folytatott vizsgálat hogyan hozta az ismert eredményt.
Időközben a miniszterelnök sajtófőnöke tagadta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Gyurcsány Ferenc augusztus 20-án külföldön tartózkodott. László Boglár az MTI-nek ugyancsak vasárnap elmondta: a miniszterelnök augusztus 20-án részt vett a délelőtti állami ünnepségen, majd a családjával a Balatonra utazott, és együtt nézték a Balaton partján egymást követő tűzijátékokat.
Péntek délben egy percre megállt az élet a fővárosban a vasárnapi viharban életét vesztett öt ember emlékére. Leállt a tömegközlekedés, a Parlament és a Főpolgármesteri Hivatal épületére gyászlobogót tűztek. A déli harangszó megszólalásával egyidejűleg a fővárosban egy percre szinte minden megállt, hogy így fejezzék ki részvétüket és együttérzésüket a vasárnapi természeti katasztrófa áldozatai és sérültjei iránt.
Egy nappal előtte, csütörtökön, holttestet találtak egy elsüllyedt csónakban a Duna budapesti szakaszán, a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38-as állóhajónál. Az elsüllyedt csónak, amelyben a holttestre bukkantak, a szórakozóhelyként működő hajót rögzítő horgony kötelébe akadt bele. A rendőrség azonosította a holttestet. Az ötvenéves román állampolgárságú férfi a múlt vasárnapi tűzijáték alatt kitört viharban tűnt el. Az augusztus 20-i tragédiában két ember a vihar által kidöntött fa alatt lelte halálát, egy idősebb asszony, vélhetően a pániktól, szívinfarktust kapott, ketten eltűntek. Közülük az egyiknek, egy román állampolgárságú nőnek a holttestét kedden Ercsinél húzták ki a Dunából. A nő férjéé volt a csütörtökön talált holttest.
Felelősségre vonások
Az ügyeletes meteorológust, a katasztrófavédelmért felelőst és a Miniszterelnöki Hivatal szerződéskötő osztályvezetőjét találta hibásnak a kancelláriaminiszter az általa levezényelt vizsgálatban az augusztus 20-i tűzijáték alatt történt katasztrófa miatt. Szilvásy György különösen az Országos Meteorológiai Intézet passzivitását bírálta. A miniszter szerint a szolgálat ügyletese többek között abban hibázott, hogy nem győződött meg arról, hogy a közép-magyarországi régióra kiadott riasztása eljutott-e az illetékesekhez. Ezért az ügyeletes ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett, de az OMSZ elnökének, Dunkel Zoltánnak a felelősségét is felvetette. Szilvásy szerint ugyanis valójában nem működik olyan kommunikációs rendszer, amely akár másfél millió ember testi épségének veszélyeztetése esetén működésbe lépne. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy állítása szerint az előrejelzés csak 80-90 km/h-s szélre figyelmeztetett, ezzel szemben óránként 120-130 km-s sebességűvel érkező vihar csapott le Budapestre. Szerinte a meteorológusok a vihar utáni nyilatkozataikkal félrevezették a nyilvánosságot, mert a döntéshozók számára valójában ,,nem állt kellő szintű információ rendelkezésre." Nyugdíjazták az augusztus 20-i katasztrófa harmadik felelősének kikiáltott Demeter Istvánt is, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vészhelyzet-kezelési főosztályának vezetőjét. Az OKF főigazgatója kitart amellett, hogy a katasztrófa idején szabadságon lévő munkatársa volt a főnöke a meteorológiai riasztást nem továbbító, már kirúgott ügyeletesnek.
Nagy kérdés, hogy az októberi önkormányzati választásokon, a főpolgármesteri székért újra esélyesként induló Demszky Gábor tevékenységét hogyan ítélik meg az üggyel kapcsolatban a választópolgárok. Ismeretes, a legutolsó spanyolországi választások előtt a jobboldal fölényesen vezetett egészen a madridi terrorcselekmények bekövetkeztéig. A szomorú eset elegendő volt arra, hogy végül a baloldal nyerje meg a megmérettetést.
(Összeállításunk az Index és az MTI nyomán)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..