home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Egy asszony illata
Szakáll Laura
2024.06.16.
LXXIX. évf. 24. szám
Egy asszony illata

Christian Dior szerint egy nő parfümje többet mond róla, mint a kézírása. Bár a férfiak is használnak illatszereket, a hölgyek számára különösen fontos, hogy megtalálják a hozzájuk leginkább illő parfümöt.

Egy jó parfüm öltöztet, kiegészíti a megjelenést, valamint a rólunk alkotott vélemény kialakításához is hozzájárul, hiszen a viselője jelleméről is árulkodik, hogy könnyed, lágy, citrusos vagy édesebb, keleties fűszerezésű illatot használ-e.

Vannak, akik egyetlen illathoz ragaszkodnak, ezt évekig, évtizedekig viselik, míg mások rendszeresen váltogatják a parfümöket az évszakok vagy éppen a hangulatuk szerint. Sokan a tavaszi-nyári hónapokban a könnyedebb parfümök vagy kölnik mellett döntenek, míg a hideg évszakokban a fűszeres, édes aromákat részesítik előnyben.

A tökéletes illat megtalálásához nem kell feltétlenül a luxusmárkák kínálatából választani. A világhírű parfümőrök ma már nemcsak a legnevesebb divatházak számára kevernek illatot, hanem a megfizethető, a többség számára is elérhető termékeket gyártó cégekkel is együttműködnek, így mindenki megtalálhatja a kedvencét.

 

A parfüm története

Ahogy sok más, a parfüm története is az ókori Egyiptomba nyúlik vissza, de Görögországban és Rómában is szívesen használtak illatos olajokat, kenőcsöket és aromás permeteket. A középkorban Arábia számított az illatszerek hazájának. Európában Velence kezdett elsőként parfümöt gyártani. Az olasz város évszázadokon át volt a távol-keleti kereskedelem központja. Ide érkeztek a legritkább és legkülönlegesebb alapanyagok a Perzsa Birodalomtól egészen Kínáig. XV. Lajos francia király udvarában rengeteg illatanyagot használtak. Ennek elsősorban praktikus okai voltak, hiszen akkoriban nem tisztálkodtak rendszeresen és alaposan, az olajokkal és más termékekkel a kellemetlen testszagot igyekeztek elfedni. A modern parfümgyártást a XVI. században Grasse-ban kezdték meg a franciák.

 

A parfümök alapanyagai

Növényi eredetű illatanyagok:

Virágok — levendula, kamilla, szalmavirág, jázmin, rózsa, narancsvirág stb.

Levelek, növényszárak — fekete üröm, bazsalikom, citromfű, menta, mirtusz, eukaliptusz, muskátli stb.

Déligyümölcsök héja — bergamott, mandarin, narancs, citrom stb.

Fák, kérgek, ágak — rózsafa, nyírfa, fahéj, cédrusfa stb.

Gumifélék és gyanták — mirha, tömjén, Herkules-gyökér stb.

Mohák, zuzmók — tölgyfazuzmó.

Gyökerek és rizómák — gyömbér, írisz stb.

Magok — ánizs, bors, szerecsendió, vaníliahüvely stb.

Állati eredetű illatanyagok:

Szürke ámbra — a nagy ámbráscet emésztőrendszeréből nyerik ki.

Pézsma — a hím pézsmaszarvas nemi mirigyeiben termelődő anyag.

Cibet vagy civet — a cibetmacskák végbéltáji mirigyeiből származik.

Kasztoreum vagy hódzsír — a hódok belső elválasztású mirigyeiből származik.

 

EdT, EdP és EdC — mi a különbség?

Bár minden illatszert parfümnek nevezünk a hétköznapokban, ez téves, hiszen ezeknek a termékeknek is több kategóriája létezik. A drogériákban vásárolt vagy a kozmetikai katalógusokból rendelt termékeken feltüntetik az EdT, az EdP vagy az EdC megnevezést, aminek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. A különbség elsősorban az illatok tartósságában rejlik. A rövidítések az alkoholban található illatanyag mennyiségét jelölik. Minél több az illatanyag, annál tovább érezhetjük kedvenc arománkat magunkon a nap folyamán.

Az EdP (Eau de Parfum) tartalmazza a legmagasabb illóolaj-koncentrátumot, tehát tartós termékről van szó. Ezekben az üvegekben 15 százaléknyi az illatanyag. Ha tartós, egész napon át érezhető illatra vágyunk, az EdP feliratos illatszerek közül válasszunk. Ezeket úgy tervezték, hogy csak keveset kelljen belőlük a pulzáló pontokra fújni a kívánt hatás elérése érdekében.

Az EdT (Eau de Toilette) kisebb arányú illatanyagot tartalmaz, nagyjából 10 százaléknyit. Ezeket elsősorban a hétköznapokra, az ügyek intézésére, a munkahelyre vagy szabadtéri programokra ajánlják a szakemberek.

Az EdC (Eau de Cologne) a kölnivíz. Ez tartalmaz legkevesebb illatanyagot, így a legkevésbé tartós. Körülbelül 5 százaléknyi illóolaj kerül ezekbe a termékekbe. Otthoni használatra tökéletes választásnak bizonyulnak. Amíg a parfümök elsősorban a nők számára készülnek, a kölniket többnyire a férfiaknak szánják, akik nem szeretnének túl intenzív illatot árasztani.

 

Illatok évszakok szerint

Tavaszi illatok: Az ébredő természettel a hangulatunk is vidámabb lesz. A minket körülvevő virágok illatát pedig a bőrünkön is érezni szeretnénk. Ebben az évszakban olyan termékeket érdemes választani, amelyekben a virágok friss illata keveredik a gyümölcsök üde aromájával. Ilyenkor a könnyed illatoké a főszerep.

Nyári illatok: A forróságban a könnyed, friss, citrusos illatok bizonyulnak megfelelő választásnak. Ezekben a termékekben a nyári virágok és a vizes jegyek is megjelennek az egzotikusabb hatás érdekében.

Őszi illatok: A hűvös beköszöntével mindenkinek jólesik egy aromás, forró tea vagy egy fűszeres sütemény. Így van ez a parfümök terén is. Az őszhöz a pikánsabb, fűszeresebb, keleties illatok illenek. Erőteljesebb, érzékibb, melegséget árasztó parfüm, toalettvíz vagy kölni javasolt ebben az évszakban.

Téli illatok: A leghidegebb hónapokban is a fűszeres, aromás illatok hódítanak. A keleties illatjegyek is illenek az évszakhoz. A téli parfümök sokszor különleges esszenciákat is tartalmaznak, hogy még inkább hangsúlyozzák a téli, illetve az ünnepek aromáit. Ilyen a narancs, a vanília, a kávé, a fekete ribizli, a csokoládé vagy a praliné. Ezeket az illatokat az őszi parfümökhöz hasonlóan a melegség jellemzi.

 

Hogyan épül fel az illatpiramis?

Fej — Az illat felső tónusa, felső rétege. Az első illat, melyet érzékelünk, miután magunkra fújjuk a terméket.

Szív — Középtónus, középső réteg, mely a fej visszhangjaként jelenik meg, negyedórával a felvitel után érzékelhető. Hatása nagyjából 2-3 órán át tart.

Alap — Alsó tónus, alsó réteg, mely több órán át érezhető. Sok esetben már a fújás pillanatában is felismerhető az alapillat.

 

Érdekességek

Az első ismert parfümkészítő, Tapputi nevét egy Kr. e. 1200 körüli, mezopotámiai ékírásos tábla őrizte meg.

Az egyiptomiak egyes mágikus illatú balzsamokat Ré napisten verejtékének nevezték.

A világhírű francia parfümkészítő, Jean Carles (1892—1966) anozmiában szenvedett, azaz egyáltalán nem érzékelte az illatokat.

A világ első mesterségesen előállított parfümje a No. 5 nevet kapta, az északi sarkkörön túli világ ihlette, több mint 80 összetevő felhasználásával készült. Hamarosan rendkívül népszerű lett, a mai napig sokat eladnak az ikonikus illatszerből.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..