home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Egy akaratán kívül függetlenedett állam: Szerbia
o. i.
2006.05.31.
LXI. évf. 22. szám

SZÉGYEN. Szerbiában voltak, vannak politikai pártok, amelyek már évekkel ezelőtt azt vallották, hogy Szerbiának független, önálló államként van jövője. Vannak, akik kitartottak álláspontjuk mellett. S vannak - mint a nemrég leköszönt szerbiai kormányfő-helyettes, Miroljub Labus - aki a hatalmi pozíc...

SZÉGYEN. Szerbiában voltak, vannak politikai pártok, amelyek már évekkel ezelőtt azt vallották, hogy Szerbiának független, önálló államként van jövője. Vannak, akik kitartottak álláspontjuk mellett. S vannak - mint a nemrég leköszönt szerbiai kormányfő-helyettes, Miroljub Labus - aki a hatalmi pozíció miatt felhagyott ennek az emlegetésével. Nos, a montenegrói népszavazás után Szerbia akarva-akaratlanul is független lett. Az, ahogyan ez megesett, bizony enyhén szólva is szégyen. Egy nálánál tizenhétszer kisebb tagköztársaság polgárainak az akaratából történt ez így, s mindössze néhány ezer szavazat (!) döntötte el, hogy Szerbia mehet a maga útjára, mert Montenegró nem akar vele egy fedél alatt élni. A hitetlenkedés, a tehetetlen düh, a lebénulás jellemzi egy hét után is Belgrádot. Belgrád még nem kész elgondolkodni azon a csöppet sem költői kérdésen: miért van az, hogy senki sem akar együtt élni a szerbekkel, miért van az, hogy mindenki menekül, amint teheti? Márpedig addig, míg Szerbia politikai elitje nem néz önmagába, aligha tudja levonni a tanulságokat. Aligha lesz képes levetkőzni azt a régi gúnyát, amelynek márkaneve: Milošević után is Milošević.
Montenegró 88 év után (akkor olvadt be Jugoszláviába) ismét független állam. Állampolgárai akaratából történt ez így. ,,Sajnos, két kellemetlen kísérőjelensége volt ennek a történelmi fordulatnak. Az egyik a montenegrói unionisták elvakult akadékoskodása, illetve képtelensége arra, hogy a vereséget elismerjék és elviseljék. A másik a szerbiai politikai elit sokkoltsága és sértődöttsége az elképzelhetetlennek tartott, de durva realitásként nyakába szakadt függetlenség miatt, ami alól Szerbia számára nincs kibúvó' - írja elemzésében Major Nándor. Nos, az unionisták annyira képtelenek beletörődni a vereségbe, hogy az óvásoknak lapzártáig (hétfő délelőtt) se látszott a vége. A köztársasági referendumbizottság elutasította a montenegrói ellenzék által benyújtott óvások egy részét, Ðukanović kormányfő pedig azzal vádolja az ellenzéket, hogy az Belgrád utasításait követi, miközben mindenki a hivatalos végeredményre vár. Filip Vujanović, Montenegró elnöke optimista: annak a véleményének adott hangot, hogy még ezen a héten kikiáltják Crna Gora függetlenségét, s mielőbb megkezdik a szétválásról szóló tárgyalásokat Szerbiával.
TADIć MONTENEGRÓBAN. A hétvégén Montenegróban járt Szerbia elnöke, Boris Tadić, és Filip Vujanović montenegrói elnökkel és Milo Ðukanović kormányfővel folytatott megbeszélése után megerősítette: Szerbia tiszteletben fogja tartani a montenegrói polgároknak a népszavazáson hozott döntését, és síkraszállt a Podgorica és Belgrád közötti ,,lehető legjobb viszonyok"-ért. Elmondta: ,,teljes felelősséggel állítja', hogy az, amit majd az EU referendumbizottságbeli tagja végeredményként közöl, azt Szerbia állami intézményei el fogják fogadni. Filip Vujanović, Montenegró elnöke azt mondta: a földgolyón nincs két olyan állam, amely olyan közel állhat egymáshoz, mint Montenegró és Szerbia. Ehhez nyitott határok szükségesek, polgárainak a korábbiakban megszokott jogokat kell biztosítani - kivéve a választási jogot - mondta a vendéglátó montenegrói elnök.
SZIKICS ELVÁRÁSAI. A Kishegyes községhez tartozó Szikicsen (Lovćenac) élő, többségében függetlenségpárti montenegróiak megünnepelték a Crna Gorában tartott népszavazáson aratott győzelmet. Vlado Popović, a montenegróiak egyesületének, a Krstašnak a tagja azt mondja: hozzálátnak a Montenegrói Nemzeti Tanács megalakítása előkészületeihez, s ebben nagy segítséget kaptak már eddig is magyar polgártársaiktól. Popović szerint Montenegrónak Szikicsen kellene konzulátust nyitnia, hiszen a település lakóinak politikai kiállása s Lovćenac földrajzi helyzete ideális ehhez.
NŐ LESZ a SZERBIAI KORMÁNYFŐ-HELYETTES? A G17 Plusz párt Ivana Dulić-Markovićot javasolja Vojslav Koštunica helyettesévé - a posztot, mint ismeretes, lemondásáig Miroljub Labus töltötte be. A jelenlegi mezőgazdasági miniszter asszony kormányfő-helyettesi kinevezése jócskán kérdéses, mert a szocialisták máris kijelentették: nem támogatják ezt a megoldást, a radikálisoknak pedig szinte mondaniuk sem kell, hogy ,,horvát nemzetisége' és korábbi kijelentései miatt szóba se jöhet a kinevezése.
TARTOMÁNYI JELÖLTEK. A Tartományi Képviselőház kinevezte a Vajdasági Műsorszórási Intézetbe jelölt tagjait. A tartományi jelöltek között három szerb, két magyar és egy ruszin nemzetiségű van. Név szerint: Ðura Muèenski, Milan Micić és Siniša Kojić (DP), dr. Tóth Tivadar és Bús Ottó (VMSZ), valamint Maja Sedlarević (VSZL). A tartományi parlament egyébként múlt heti ülésén levette napirendről a vajdasági zászló és címer alapszabályba iktatásának kérdését. Bojan Kostreš, a képviselőház elnöke rendkívüli sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta: szerették volna elkerülni azt, hogy Montenegró függetlenné válása után az országban uralkodó kényes szituációban egyes képviselői csoportok politikai manipulációra használják fel a zászló és a címer legalizálásának a kérdését. Emlékeztetőül: a Szerbiai Alkotmánybíróság május 29-éig szabott határidőt arra, hogy a zászló miatt a tartományi parlament megindítsa statútumának a módosítását. Kostreš szerint ez megtörtét: az alapszabály módosítása az említett határidőig eljárásba került.
Földrengés Jáva szigetén
Helyi idő szerint szombaton reggel erős földrengés rázta meg az indonéziai Jáva szigetét. A katasztrófa epicentruma a turisták által kedvelt egykori királyi várostól, Yogyakartától 30 kilométerre délre, a tengerfenék alatt volt. Az áldozatok száma legalább négyezerre tehető, a sérülteké pedig (a Vöröskereszt becslése szerint) elérheti a húszezret is. Az utórengésektől tartva tízezrek töltötték szabadban az éjszakát. Az utórezgéseknél is jobban féltek a cunamitól - a földmozgás, szerencsére, ezúttal nem okozott szökőárt. Mint emlékezetes, a 2004 decemberében történt szökőár következtében mintegy 170 000 ember tűnt el Indonéziában.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..