home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A mesterséges intelligencia fejlődése (1.)
Apró József
2022.09.14.
LXXVII. évf. 36. szám
A mesterséges intelligencia fejlődése (1.)

A mesterséges intelligenciára gyakran csak az MI kétbetűs betűszóval hivatkozunk. A tudományág célja leegyszerűsítve intelligenciát igénylő feladatok automatizálása, rendszerezés, tervezés, tanulás, érvelés, problémamegoldás, mintafelismerés, diagnosztika és ilyen feladatok autonóm módon való elvégzése.

A mesterséges intelligencia vagy inkább csak annak gondolt automaták ötlete már az ókori görögöknél is felvetődött, ők is önműködő tálalóasztalokról és robotszolgálókról álmodoztak. A görög mondák egy önműködő és önjáró bronzóriás automatáról szólnak (neve Talósz volt), mely megvédte Kréta szigetét a támadóktól. Az érdekesség, hogy a legenda szerint ezeket a gépeket nem csak a semmiből teremtették, Héphaisztosz kovácsolta, olyan élettelen anyagokból, mint a réz vagy az arany.


Kép forrása:wikipédia - The Giant Talos armed with a stone. Silver didrachm from Phaistos, Crete (ca. 300/280-270 BC)

Egy kicsivel később, az I. század hajnalán Alexandriai Herón valóban el is árasztotta az embereket az automatizált gépéivel, mint az önjáró „autó”, automatizált színház, maguktól kinyíló templomajtók, az érmével működő szenteltvíz-adagoló vagy az éneklő aranymadár. A legtöbb szerkezet csigákkal, kötelekkel, súlyokkal, fogaskerekekkel és gőzzel működött. Ugyanebből az időből való, kétezer éves, az Antiküthéra szigetén talált fogaskerekekből álló szerkezet, mely olyan bonyolult, hogy csak a közelmúltban, több mint száz évvel a megtalálása után sikerült megfejteni, hogy mire is való. Először órának vélték, ám mostanra szinte biztosra vehetjük, hogy egy csillagászati számológép lehetett, sőt a világ legősibb analóg számítógépe.

Több száz évvel később, a XV. század vége felé pedig Leonardo da Vinci az uralkodót mechanikus oroszlánnal kápráztatta el, melynek a szerkezete inkább egy óraműre emlékeztetett, ezt az automatizált gépet kis falapokkal lehetett „programozni”, de természetesen még ez is messze elmaradt a ma ismert gépektől.

Ha jobban meg szeretnénk figyelni a mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődését a közelmúltban, elég a sakk és a go játékokban elért sikereit sorba állítanunk. 1994-ben egy gép megverte az embert dámajátékban, három évvel később, 1997-ben Garry Kasparov sakkmestert legyőzte az IBM DeepBlue nevű gépe. Majd következhetett a go nevű játék, melyet a hazájában nem is igazán játéknak tekintenek, inkább a négy alapművészet egyikének. Több mint négyezer éves, s a logika mellett intuíció és kreativitás is szükséges hozzá. A lehetséges lépések száma 10 a százhetvenedik hatványon, vagyis sokkal több mint ahány atom létezik az univerzumban, ezért még egy gépnek sem lehet minden lépést előre elemezni, átgondolni, függetlenül attól, hogy mekkora a memóriája vagy a számítási kapacitása. A gonagymesterek is a tapasztalataik és megérzéseik alapján hozzák meg a döntéseiket.

Gondolom, nem szerzek túl nagy meglepetést, ha azt mondom, 2016-ban a DeepMind MI-rendszere odáig jutott, hogy az AlphaGo 4:1-re legyőzte a világ akkori legjobb játékosát, Lee Sedolt, aki élete legnagyobb eredményének nevezte, hogy egyszer nyerni is tudott a gép ellen. Ezután vissza is vonult a profi versenyzéstől. Kétségkívül szép teljesítmény volt, azóta sem tudta egy ember sem megverni az MI-t. A második játszmájuk 37. lépése egy olyan lépés volt a géptől, amely mindenkit ámulatba ejtett, a kommentátorok először valamilyen hibának gondolták, AlphaGo ugyanis olyat lépett, amilyet emberi játékos nem tett volna. Az emberek több ezer éves tapasztalatát a játékban sikerült túlszárnyalnia, ami nem is csoda, ha azt nézzük, hogy néhány óra alatt annyi tudást képes elsajátítani, amennyihez egy embernek több százezer évnyi tanulásra lenne szüksége.

2017 májusában legyőzte a világ akkori legjobb gojátékosát, Ko Csiét, aki úgy nyilatkozott róla, hogy a gép úgy játszik, mintha a go istene volna. Csupán néhány hónappal később, 2017 októberében megjelent a fent említett AlphaGo programnak a következő, fejlettebb verziója (nem továbbfejlesztése), az Alpha Zero, mely az eredeti programot 100-ból 100 alkalommal győzte le úgy, hogy a játékszabályokon kívül mást nem tanítottak neki. Megerősítéses tanulással több millió játékot játszott le saját maga ellen, és ezekből vonta le a következtetéseket. 2019-ben pedig még ezt is lehetett fokozni, bemutatták a MuZerót, mely minden várakozást felülmúlt: úgy tudta legyőzni az elődjét, hogy még a játékszabályokat sem tanították meg neki.

2021 nyarán a Google Research Brain Team publikált egy tanulmányt, mely arról számolt be, hogy egy mesterséges intelligencia alapú algoritmus az embereknél ezerszer gyorsabban tervezett meg egy csipet. A csipgyártás egyik legbonyolultabb feladata az áramköröket tartalmazó alaplap tervezése, mely a szakemberek nyolc-kilenc hónapnyi megfeszített munkáját igényli — mivel három szempontot kell figyelembe venni: az energiahatékonyságot, a teljesítmény maximalizálását és a helykihasználást —, a gép viszont csupán 6 óra alatt fejezte be a feladatot. Nem egy előre megírt program segítségével végezte a számításokat, hanem megerősítéses tanulással, mondjuk úgy, tapasztalatból tanulta meg. Külön érdekesség, hogy a csip a mesterséges intelligenciákhoz készül, szóval ha úgy vesszük, a saját csipjét tervezte meg. Összehasonlításként a go játékban a 10 százhetvenedik hatványa a lehetséges variációk száma, a csipalaprajz esetében ez a szám meghaladja a 10 kétezer-ötszázadik hatványát.

Nem szabad összekeverni a mesterséges intelligenciát a sci-fi-filmekben látott intelligens robotokkal. Az MI jelenleg csupán egy program, egy tanuló-gondolkodó algoritmus villámgyors számítási kapacitással, viszont a humanoid intelligens robotok majd csak egy távoli jövőben fognak létezni, ha mi is úgy akarjuk.

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy az MI sok ember munkáját fogja veszélyeztetni, de nem kell félni tőle, a mi életünkben inkább még csak kiegészíti az embereket, minthogy helyettesítené. Persze lesznek munkahelyek, melyek valóban meg fognak szűnni. A PwC Magyarország kutatása szerint 2023-ra több mint 900 000 munkahelyre lesz hatással a technológiai fejlődés, viszont új állások is létrejönnek. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, ezeknek a szakmáknak a java az informatikához kapcsolódik majd. Ezért oda kell figyelnünk, milyen pályaválasztási tanácsot adunk a fiataloknak, hogy elkerüljék a közeljövőben automatizálandó szakmákat, és olyan irányba fejlesszék magukat, amely a jövőbe mutat.

Egyébként vannak szakmák, melyek már régen eltűntek, mint a lámpagyújtogatók vagy a hivatásos ébresztő emberek, illetve gondoljunk csak a kocsikerékgyártókra, a kintornásokra, a jeges emberekre, de a megszámlálhatatlan telefonközpontos kisasszonyról se feledkezzünk meg. Néhány foglalkozás kihalásának pedig még örülhetünk is, ilyen például a hivatásos sírrabló, aki friss testekkel látta el az orvostanhallgatókat, a bűnbak, akit a csintalan nemesi utód helyett vertek el, de a királyi fő székletőr állását sem sokan sírják vissza, a munkaköri leírását pedig nem hiszem, hogy részleteznem kellene…

(Folytatjuk)

Kapcsolódó cikkek
Iránytű
A mesterséges intelligencia fejlődése (3.)
2022.09.28.
LXXVII. évf. 38. szám
A mesterséges intelligenciára gyakran csak az MI kétbetűs betűszóval hivatkozunk. A tudományág célja leeg…
Bővebben
Iránytű
A mesterséges intelligencia fejlődése (2.)
2022.09.22.
LXXVII. évf. 37. szám
A mesterséges intelligenciára gyakran csak az MI kétbetűs betűszóval hivatkozunk. A tudományág célja leeg…
Bővebben
Iránytű
​​​​​​​A mesterséges intelligencia fejlődése (4.)
2022.10.06.
LXXVII. évf. 40. szám
A mesterséges intelligenciára gyakran csak az MI kétbetűs betűszóval hivatkozunk. A tudományág célja leeg…
Bővebben
Iránytű
A mesterséges intelligencia fejlődése — ChatGPT
2023.05.21.
LXXVIII. évf. 20. szám
A mesterséges intelligenciára gyakran csak az MI betűszóval hivatkozunk. A tudományág célja leegyszerűsít…
Bővebben
Iránytű
Az MI nem lassít
2024.02.17.
LXXIX. évf. 7. szám
A ChatGPT megjelenése után mindenki számára elérhetőek és kézzelfoghatóak lettek a mesterséges intelligen…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..