home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
A közszolgálat mérföldköve
K. N.
2006.09.13.
LXI. évf. 37. szám
A közszolgálat mérföldköve

Az Emlékszoba megnyitása és felszenteléseA Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében jeles esztéták, irodalomtörténészek, néprajzosok, levéltárosok, valamint növényvédelmi szakemberek és egyházi méltóságok részvételével tartottak szeptember 9-én tanácskozást Szabadkán a Szent Teréz-székesegy...

Az Emlékszoba megnyitása és felszentelése

A Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében jeles esztéták, irodalomtörténészek, néprajzosok, levéltárosok, valamint növényvédelmi szakemberek és egyházi méltóságok részvételével tartottak szeptember 9-én tanácskozást Szabadkán a Szent Teréz-székesegyház egykori káplánjáról és plébánosáról.
- Köszönet illeti a szervezőket, hogy olyan magyar embert állítottak ma a figyelem középpontjába, akiről sajnos nem sokat tudunk, pedig a köz érdekében kifejtett tevékenysége sokkal nagyobb méretű, mint amilyennek a hiányos feljegyzésekből kitűnik. Pap volt, oktatott, a gyümölcsfa-telepítés szorgalmazója, a Honunk Állapota címen általa szerkesztett hetilappal a magyar újságírás megalapozója és elindítója a Délvidéken, mindemellett pedig lelkes támogatója és résztvevője az 1848-as szabadságharcnak - mondta a tanácskozás üdvözlőbeszédében NAGY Ferenc, a szabadkai Magyar Főkonzulátus főkonzulja.
A Kalocsai Levéltár adattára szerint Szép Ferencz 1809. július 3-án született szegény sorsú családban. Pappá szentelése után Nádudvaron, Csávolyon, Szentfülöpön, Paripáson, Ráczmiliticsen, Futakon, Temerinben, Csantavéren dolgozott, Szabadkára 1841-ben kerül vissza. A Rókus- és Teréz-templom segédlelkésze, majd 1854-től korai haláláig, 1856. szeptember 10-éig a Szent Teréz-templom plébánosa.
Szerteágazó népnevelő munkásságával bebizonyította: kevés pénzből is sokat lehet tenni a közösségért. A tanácskozáson nemcsak az örökébe lépő paptestvérei szóltak lelkipásztori tevékenységéről, hanem művelődéstörténészek, történészek és egyetemi tanárok elemezték munkásságának egy-egy mozzanatát. Az előadók között volt Németh Ferenc művelődéstörténet-kutató, dr. Lakatos Andor, a Kalocsai Érseki Levéltár vezetője, dr. Gerold László, dr. Hózsa Éva és dr. Jung Károly egyetemi tanárok, mgr. Beszédes Valéria néprajzkutató, Mészáros Zoltán és Vass Géza történészek, mgr. Sóti István, növényvédő mérnök, Gerhard Rudolf levéltáros, valamint ft. Utcai Róbert és Stjepan Beretiæ plébános. A tanácskozáson röviden bemutatott tanulmányokat az Agapé kiadó az ősz folyamán kötetben jelenteti meg.
A tanácskozás után a résztvevők a Hét Nap szerkesztőségébe mentek, ahol DUDÁS Károly megnyitotta, ft. UTCAI Róbert pedig felszentelte a Szép Ferencz emlékszobát, melynek anyagát Korhecz Zsuzsanna válogatta össze.
Szeptember 10-én a Szent Teréz-székesegyházban szentmisét mutattak be Szép Ferencz emlékére, majd a felszentelés idejére a templom bejáratával szembeni parkban felállították SZARAPKA Tibor alkotását, az imára kulcsolt kezet ábrázoló szobrot, amelyet KUCSERA Géza polgármester leplezett le. Az emlékszobor most ANTAL Mihály öntőmester műhelyében várja azt a pillanatot, amikor majd engedélyezik, hogy a szabadkai magyar közösség örök emléket emelhessen az cselekvésre buzdító kezek számára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..