home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A húsfogyasztás jelentősége az étkezésben (2.)
dr. Könyves Tibor
2024.02.20.
LXXIX. évf. 7. szám
A húsfogyasztás jelentősége az étkezésben (2.)

A fehér és a vörös húsok állati eredetű fehérjék, melyek egyedi ízekkel és egészségügyi előnyökkel bírnak. A szakértők szerint vörös hús bármely állati fehérje, melyet emlősből nyernek.

Vörös húsok

A marha, a sertés, a bárány, a kecske, a vadhúsok többsége a népszerű vöröshús-fajták közé tartoznak. Ezek a fehérjeforrások nyers állapotban gyakran vörös színűek a vérben található fehérje, a mioglobin magas jelenlétének köszönhetően, és főzéskor mélyebb vörös vagy sötétbarna színűvé válnak.

Minél magasabb a hús mioglobintartalma, annál pigmentáltabb, azaz a hús annál sötétebb színt vesz fel. A mioglobintartalom az állat életstílusával függ össze. Az izomzat esetében minél nagyobb kitartásra van szüksége egy állatnak, annál több tárolt energiát igényel, melyet az izomrostokban raktároz. A hosszú energiaellátással magas mioglobinszint párosul. Idesorolható még a vadliba, a fácán és a vadkacsa húsa is.

A vörös hús mérsékelt fogyasztása hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez. Bár magas a telítettzsír-tartalma, a nyers vörös hús nagy mennyiségben tartalmaz esszenciális fehérjét, zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, például D-, B12-, B6-vitamint és cinket. A közegészségügyi szakértők azonban összefüggésbe hozták a vörös húsok (különösen az iparilag feldolgozott hústermékek, például a kolbász, a húsból készült töltelékek, a szalámi) túlzott fogyasztását számos egészségügyi kockázati tényezővel, beleértve a megnövekedett vérnyomást és a koszorúér-betegség kialakulását. Szerintük a vöröshús-készítmények feldolgozása gyakran túl sok pácsó, ízesítő vagy tartósítószer (például nitrátok) hozzáadásával jár, melyek kölcsönhatásba léphetnek más vegyületekkel, és káros hatást fejtenek ki az emberi egészségre. Ezeknek az adalékoknak a használata azt segíti elő, hogy a nagy mennyiségben, ipari feldolgozás folyamatában készített hústermékek megőrizzék eltarthatóságukat vagy színüket. Sajnos se szeri, se száma azoknak az E betűvel és számokkal megjelölt adalékoknak, amelyeket az emberi fogyasztásra szánt húskészítményekbe tesznek. Itt van például a nátrium-nitrit (E250). Főként a felvágottakban található meg: konzerválóanyag, és a friss rózsaszín színért felelős. Az allergiásoknak, az asztmában szenvedőknek és azoknak, akik hajlamosak a migrénre, óvatosnak kell lenniük ezzel az anyaggal! Magas hőmérséklet hatására a nitrit nitróz-aminná alakul át, mely rákkeltő.

Sertéshús: Alacsony ára és magas fehérjetartalma miatt a sertéshús az egyik legnépszerűbb húsfajta a világon. A legtöbb húshoz hasonlóan a tápanyagtartalma a vágás és az elkészítés típusának függvényében változik.

Marhahús, borjúhús: Szintén ismert vöröshús-fajta. Különböző típusú sztékekhez különböző marhahússzeleteket használnak, a darált marhahúsból pogácsákat állítanak elő (hamburger), a marhahúsdarabokból pedig különféle ételek készíthetőek. Bizonyos típusú marhasztékek, például a szűzpecsenye, a legpuhább húsdarabok csoportjába tartoznak.

Birka és bárány: Sokak szerint az egyik legegészségesebb vöröshús-fajta. Az összes esszenciális aminosav és a kiváló minőségű fehérje fontos forrása. Azért tartják egészségesnek, mert a jószágot természetes viszonyok között, legelőn nevelik, és takarmánya nagyon kevés adalékanyagot tartalmaz.

Vadhúsok: Idetartozik a szarvas, őz, vaddisznó, vadkacsa, vadliba, vadnyúl, fácán. Ezek is nagyon egészségesek, a sovány vörös húsok közé sorolandóak. Ízviláguk gazdag, és nagyon alacsony zsírtartalmúak.

 

Mik a fehér húsok?

Ezek olyan húsok, amelyek nyersen is fehérek, és a feldolgozás után is fehérek maradnak. Idetartoznak a különféle baromfifajták (csirke, pulyka, kacsa, liba), a házinyúl, az édesvízi halak nagy része. A fehér hús kevesebb mioglobint tartalmaz, mint a vörös, így a színe világos, és sokkal alacsonyabb a telítettzsír-tartalma.

Csirkehús: Sokoldalúsága, megfizethető ára és alacsony zsírtartalma miatt közkedvelt. Az egyik legnépszerűbb fehérhús-fajta a világon.

Pulyka: Egy kissé sötétebb, mint a csirkehús, és kevésbé népszerű is, de kevesebb kalóriát tartalmaz. A pulykahús, különösen a mell, szárazabb, mint a csirke. Mindazonáltal mindkét baromfi kiváló soványfehérje-forrás.

Házikacsa: A kacsahús magas fehérjetartalmú, ízanyagban gazdag, rendkívül kalóriadús étel. Mint minden szárnyasé, a kacsa zsírja is telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Jól illenek a kacsához a gyümölcsös (málnás, áfonyás, körtés stb.) köretek.

Házilúd: Zsírsavakban gazdag, de ezek általában a bőrén vagy alatta halmozódnak fel. Húsa porhanyós és nagyon ízletes.

Halak: Húsuk nagyon egészséges, az előnyöket hosszasan lehetne sorolni. Például tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, értékes zsírsavakkal, nem utolsósorban pedig teljes értékű fehérjeforrásként tartjuk őket számon. Aminosav-összetételük igen kedvező. Sokkal könnyebben emészthetőek, mint a meleg vérű állatok rostosabb, inasabb és zsírosabb húsa.

A húsok tehát magas fehérjetartalmú élelmiszerek, így nagyon sok pozitív hatásuk van a szervezetre. Amellett, hogy csökkentik az étvágyat, felgyorsítják az anyagcserét, hiszen a magas fehérjetartalmú étrend teltségérzetet ad. Segítik megőrizni az izomtömeget, hiszen támogatják az izomszövet gyarapodását. A húsfogyasztás emellett képes erősíteni a csontokat, hiszen ehhez fehérjére is szükség van. A fehérjetartalmú ételek kedvező hatással vannak a csontrendszerre, emellett csökkentik a törések kialakulásának lehetőségét. De fontos a mértékletesség! És mindig igyekezzünk egészséges húsalapanyagot beszerezni.

Kapcsolódó cikkek
Környezet és egészség
A húsfogyasztás jelentősége az étkezésben (1.)
dr. Könyves Tibor
2024.02.13.
LXXIX. évf. 6. szám
A hús az egyik legértékesebb fehérjeforrás, emellett zsírokban, A-, B- és D-vitaminban, vasban, cinkben é…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..