home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Megújulnak a Raichle-palota erkélyei
Szakáll Laura
2024.05.02.
LXXIX. évf. 17. szám
Megújulnak a Raichle-palota erkélyei

A százhúsz éves Szabadka arculatának egyik meghatározó eleme a Raichle-palota, melyet Raichle Ferenc tervezett a családja számára. A város szívében található épület a magyar szecesszió kivételes alkotása.

Az épületet oly módon tervezték, hogy kiszolgálja egy gazdag társadalmi életet élő jómódú polgár, illetve család igényeit. A tágas belterek nagyobb fogadások megtartására is lehetőséget nyújtottak.

A Raichle család egykori otthonában a Szabadkai Kortárs Galéria, korábbi nevén a Képzőművészeti Találkozó tevékenykedik már 1969 óta. Az intézmény fontosnak tartja, hogy folyamatosan gondját viselje az objektumnak, hiszen a tárlatok és egyéb programok mellett maga az épület is vonzza a helyi érdeklődőket és az idelátogató turistákat. A jubileum jegyében egész évben szerveznek programokat, de a karbantartásra is ügyelnek. Most a homlokzati erkélyek újulnak meg. A részletekről Szalma Viktória, az intézmény igazgatója számolt be.

— A Szabadkai Kortárs Galéria, korábbi nevén Képzőművészeti Találkozó 1962-ben alakult, 1969 óta bérlője ennek a csodálatos szecessziós épületnek. Igyekszünk jó lakók lenni, ezért folyamatosan gondoskodunk az épületről, renováljuk, próbáljuk a lehetőségeinkhez mérten a lehető legjobb módon karbantartani. Minden évben fordítunk egy összeget erre a célra a galéria költségvetéséből is, például termeket meszelünk, vagy tavaly az összes ablakot szigeteltük.

* Jelenleg a két homlokzati erkély újul meg.

— Ennek nagyon örülünk, az idén százhúsz éves a palota, és nemcsak a programokkal ünnepelünk, hanem az épülettel is megemlékezünk a jeles évfordulóról. A homlokzaton lévő két erkélyen több mint húsz éve nem végeztek munkálatokat, az idő kikezdte őket, a faszerkezet jó része elkorhadt. Az esztétikai hiányosságok mellett biztonsági szempontból is veszélyessé vált. A felújítás körülbelül 3 millió dinárba kerül, ezt Szabadka Város folyósítja a galéria számára a Vajdasági Magyar Szövetség hathatós támogatásával, illetve indítványozására.

* Ebben az évben a tartalmakkal, rendezvényekkel is a jubileumra fókuszálnak. Mi minden várható?

— Már a tavalyi év végén elkezdtük a programokat, amikor megjelent a Ha a palota mesélni tudna című képeskönyv. Az épület születésnapja december 28-án van, arra az időpontra került az érdeklődőkhöz a kiadvány külön-külön szerb és magyar nyelven. Két szálon fut a történet, az egyik Nóra és Ilma, Raichle Ferenc két kislánya, ők mutatják be a kis játékaik által az összes termét a palotának. Ez ugyanis családi ház volt. A Raichle család tagjai négy évig itt éltek. A másik szál informatív jellegű, az objektumról, az építészről, illetve a palota utóéletéről kapunk hasznos információkat. A fotódokumentáció is a segítségünkre van, hogy minél pontosabb képünk legyen arról az időszakról, amelyet itt töltött a család. A folytatásban az év végéig folyamatosan lesznek rendezvényeink, a jubileum jegyében. Minden hónapban egy-egy programmal emlékezünk meg erről a jeles évfordulóról. Az idén első alkalommal szervezünk gyermektábort, mely tematikus lesz. A résztvevők megismerkednek az épülettel és a kurátorok munkájával is. Tervezünk továbbá koncerteket, előadásokat, majd decemberben, amikor elérkezik a születésnap, egy nagyszabású záróünnepséggel készülünk.

* Említsük meg az aktuális tárlatokat is.

— Nemrég nyílt meg az 1400 nap elnevezésű kiállításunk, mely azt a négy évet mutatja be, amelyet a Raichle család itt töltött. A következő az otthon tematikájú összeállításunk, mely a galéria gyűjteményéből származó tárgyakból áll. Kollégáink azokat a műveket válogatták ki, amelyek különböző aspektusokból vizsgálják az otthont. Ez egy interaktív kiállítás, melybe a nézőket és a látogatókat is bekapcsoljuk, megkérjük őket, írják le, számukra mi az otthon.

* Maga az épület is látványos, sokakat vonz, bizonyára a külföldi turisták is érdeklődnek iránta. Mennyire él Raichle Ferenc kultusza a városban, ismerik-e a helyiek a történetét?

— Ez egy műemlék, mely önmagában is gyönyörű. Mi mindig kettő az egyben kínáljuk a kiállítást és magát az épületet is. Nagyon szeretik a látogatók. Van egy állandó tárlatunk is, a Raichle Ferenc-emlékszoba, ahol bővebb információkkal szolgálunk magáról a palotáról, illetve megtekinthetőek azok a tárgyak, amelyek fennmaradtak az ő idejéből. A turisták szemszögéből ez egy állandó célpont, melyet mindig meglátogatnak az ideérkező csoportok. Emellett a város több pontjára is elmennek, hiszen Raichle Ferenc nevéhez nemcsak ez a gyönyörű épület kötődik, hanem a könyvtár is az ő tervei alapján készült, és másik bérpalotát is tervezett. Mindezek tudatában kijelenthetem, hogy Raichle Ferenc kultusza él.

* Önkénteseket is fogad az intézmény.

— A tavalyi évben a Napsugaras Ősz rendezvény idején hirdettük meg a hatvan évnél idősebbeknek szóló önkéntes programunkat, a 60+ klubot. Jelenleg 28 nyugdíjas önkéntesünk van, illetve néhány nem nyugdíjas is, aki ilyen módon szeretett volna bekapcsolódni a galéria életébe. Nagyon hálásak vagyunk nekik. Ők minden programunkon részt vesznek, fogadják a látogatókat, körbevezetik őket az épületben. Minden egyes kiállítás előtt képzésben részesülnek, megismerik a tárlatot, hogy bővebb információkkal szolgálhassanak a látogatóknak. Azért cserébe, hogy a szabadidejüket velünk töltik, hálából egyéb programokat is kínálunk nekik.

Raichle Ferenc (Apatin, 1869 — Budapest, 1960)

A magyar építész a XIX—XX. század fordulója művészetének meghatározó képviselője volt. Kifinomult ízlésű műgyűjtő, építési vállalkozó is egyúttal. Sokan vakmerő üzletembernek tartották. A saját családja számára tervezett és kivitelezett palota mellett több szabadkai, vajdasági, illetve magyarországi épület kötődik a nevéhez. Több pályázaton vett részt. 1906-ban harmadik helyezett lett a szabadkai városháza megtervezésére kiírt pályázaton. Első szabadkai munkája a Koczka Géza tervei alapján épült Nemzeti Szálloda homlokzatának felújítása volt. Több európai nagyvárosban járt, hogy elsajátítsa a legújabb építészeti irányzatot. Legjelentősebb helyi épülete a saját családi háza, a Raichle-palota.

Fényképezte: Szalai Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..