home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Elhunyt Fehér Márta (1976–2024) újságíró
2024.04.22.
LXXIX. évf. 16. szám
Elhunyt Fehér Márta (1976–2024) újságíró

Rövid, súlyos betegség után, életének 48. évében elhunyt Fehér Márta (1976—2024), a Hét Nap újságírója.

2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte tíz évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

A hetilapunk honlapján lévő életrajzában így vallott magáról: „Nem volna teljes az életem, ha nem volnék anya s persze gyerek, testvér, szomszéd, szabadkai, ha nem biciklizhetnék, olvashatnék, úszhatnék, s ha nem lakhatnék messze a város zajától, rengeteg fa között.”

Egy szorgalmas, segítőkész, szókimondó és életvidám kollégát vesztettünk el, aki jókedvével, humorával mindig mosolyt csalt az arcunkra. Hétről hétre érdekes és izgalmas témák sorával jelentkezett, melyeknek a feldolgozását színes, jó stílusú, magas szakmai színvonalú riportok, interjúk formájában valósította meg. A munkabírása csodálatra méltó, megbízhatósága és pontossága példaértékű volt.

Nagyon szerette az embereket, az utazást, a szép tájakat, de elsősorban a saját régiónk, Vajdaság kincseit kívánta megmutatni. A legszívesebben arról írt, hogy milyen szép a mi vidékünk, mennyire sokoldalú emberek lakják Vajdaságot, milyen változatos a táj és az élővilág, és minden egyes közösségben van valami értékes. Úgy gondolta, a legnagyobb élményekhez nem pénz kell, hanem kíváncsiság, kalandvágy, jó hátizsák és vízhatlan cipő. Mert elsősorban a lakóhelyünket, az itt élő embereket kell felfedeznünk, megismernünk. Nagy szerelme volt az autóvezetés is, mely segített neki, hogy örökmozgóként eljusson az áhított helyszínekre.

Fehér Márta néhány éve Szabadkáról Tóthfaluba költözött, ahol később a családjával létrehozták a Boldog Birtokot. Nagy tervei voltak, sokat mesélt nekünk a birtok állatseregletéről, mi pedig örültünk a lendületének és a boldogságának.

Interjúkötete Vajdaság, én így szeretlek címmel 2019-ben jelent meg a Hét Nap Lapkiadó Kft. gondozásában. Ebben Fehér Márta olyan emberekkel beszélgetett, akik ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, itthon boldogulnak. Az interjúalanyok különböző nemzeti közösségekhez tartoznak, más-más területeken tevékenykednek. A könyv 2020-ban szerb nyelven is napvilágot látott.

2023-ban a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete neki ítélte oda az Év Újságírója díjat írott sajtó kategóriában.

Minden az ember lelkében és életkedvében dől el, én imádok élni” — mondta abban az interjúban, amely a díj kapcsán készült vele. A beszélgetés címe Megállíthatatlan kíváncsiság volt. Az alattomos, orvul támadó betegség sajnos nemcsak megállította, hanem le is győzte Mártát, méghozzá olyan gyorsan, hogy küzdeni sem tudott ellene. Pedig megpróbálta, mert nem tartozott a tulajdonságai közé, hogy valamit könnyen feladjon.  

Nagyon nehéz elhinni és elfogadni, hogy ilyen korán és hirtelen kellett távoznia közülünk! Fehér Mártát a Hét Nap Lapkiadó Kft. saját halottjának tekinti.

Isten veled, kedves kolléganőnk! Nyugodj békében, legyen neked könnyű az a vajdasági föld, amelyet annyira szerettél!

A Hét Nap szerkesztősége

(Bíró Tímea felvétele)   

Kolléganőnk, Fehér Márta temetése 2024. április 24-én, szerdán, 14 órakor lesz Szabadkán, a Rókusi temető kápolnájából. 2024. április 24-én, szerdán, 12 órakor gyászülést tartunk Szabadkán, a Magyar Médiaház földszinti tanácstermében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..