home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
A cukorbetegek világnapjára
Rencsényi Elvira
2006.11.15.
LXI. évf. 46. szám
A cukorbetegek világnapjára

Loboda Tibor, a Szabadkai Cukorbetegek Egyesületének elnökeSajnos, egyre több ember szenved világszerte a cukorbetegségtől. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jövőre kiemelt státust ad a diabétesznek, hiszen ez a betegség ma már sajnos népbetegségnek számít, és ezzel megelőzi az eddig egy...

Loboda Tibor, a Szabadkai Cukorbetegek Egyesületének elnöke

Sajnos, egyre több ember szenved világszerte a cukorbetegségtől. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jövőre kiemelt státust ad a diabétesznek, hiszen ez a betegség ma már sajnos népbetegségnek számít, és ezzel megelőzi az eddig egyik legrettegettebb kórt, az AIDS-et. A WHO ezen döntése azt jelenti, hogy 2007-től minden szinten több pénzt fordítanak majd a cukorbetegség megelőzésére, gyógyítására, kutatásokra és gyógyszerek fejlesztésére.
Régiónkban 1942-ben készült először felmérés a cukorbetegségben szenvedők számának kimutatása érdekében. Akkor a Magyarország területén élőknek mintegy 0,1 százaléka volt cukorbeteg, vagyis minden ezredik lakosra jutott egy diabéteszes. Ma már sajnos a lakosság 5 százaléka szenved ebben a betegségben. Legalábbis ekkora a nyilvántartottak száma. Emellett azonban legalább még ennyien vannak, akik már megbetegedtek, de nem jelentkeztek orvosnál, illetve azok, akik hordozzák szervezetükben a betegséget, csak még nem tudnak róla.
Százhúszmillió cukorbeteg
- A cukorbetegség sajnos népbetegségnek számít, hiszen nagyon széles néptömegeket érint - hallottuk Loboda Tibortól, a Szabadkai Cukorbetegek Egyesületének elnökétől. - Jelenleg mintegy 120 millió cukorbeteg él a világon, és az előrejelzések szerint ez a szám 2025-re akár meg is kétszereződhet. Feltevődik tehát a kérdés: mit tehetünk az ellen, hogy ez a tézis beigazolódjon? A válasz: sokat. Persze csak akkor, ha a megelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt helyezünk, illetve a már megbetegedetteket ellátjuk a kellő tudnivalókkal a betegségükkel kapcsolatban. Ezt a feladatot vállalta fel egyesületünk, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy tagjainknak a megfelelő segítséget nyújtsuk betegségük minél könnyebb elviselése érdekében. Mindemellett szakelőadásokat, kirándulásokat szervezünk számukra, ezzel is bővítve a diabétesszel kapcsolatos tapasztalataikat és ismereteiket.
A beteg néha többet tud...
- Szabadkán és környékén csaknem 15 ezer cukorbeteg él - summáz az elnök. - Ezért fontos még nagyobb hangsúlyt helyezni a megelőzésre, illetve a betegek minél pontosabb informálására. Folyóiratokat biztosítunk számukra, amelyekből sokat megtudhatnak a diabétesz elleni küzdelem legújabb vívmányairól, a kutatások állásáról, a korszerű készülékek és gyógyszerek hatékonyságáról stb. A cukorbetegség sajnos az egészen fiatalt korosztály sem kíméli. Szabadkán jelenleg ötven gyermek szenved a diabétesztől, és saját egészségük érdekében meg kell tanulniuk együtt élni e progresszív betegséggel. Tagjaink számára hetente szervezünk szakelőadásokat a legjelentősebb hazai szakorvosok tolmácsolásában, és mi, az egyesület tagjai is ellátogatunk a környező településekre, falvakba, hogy kötetlen beszélgetés formájában megpróbáljunk választ adni a cukorbetegséggel kapcsolatos kérdésekre. Talán nagyképűségnek tűnik, de mi, akik már hosszú ideje élünk a cukorbetegség fogságában - éppen a kellő informálódásnak köszönhetően - meglehetősen sokat tudunk erről a betegségről. Tesszük ezt elsősorban a saját, másodsorban a sorstársaink érdekében. Minden diabéteszesnek ismernie kell a betegség jeleit, lefolyását, megelőzését, illetve a szükséges gyógyszerek, az inzulin adagolásának módját. A legfontosabb, hogy a vércukorszintet igyekezzünk megközelítőleg arra a szintre beállítani és azon megtartani, amelyen az egészséges emberek vércukorszintje áll. Ez talán nehéz feladatnak tűnik, de nem lehetetlen. Ha a beteg kellően informálva van a betegségéről, a terápiáról, amelyet kap, nem okoz gondot a megengedett vércukorszint elérése és megtartása. Mindez gyakorlat és tájékozottság kérdése, amelyet a cukorbetegek sajnos a kezelőorvosaiktól nem minden esetben kapnak meg. Ez nem is csoda, hiszen Szabadkán a 15 ezer diabéteszesre jelen pillanatban mindössze három szakorvos jut. Magától értetődik, hogy az orvosnak nincs ideje minden beteggel külön-külön, akár órákon át elbeszélgetni, jóllehet ez a betegség megkívánja a hosszadalmas és részletekbe bocsátkozó elemzést. Ezért vállalta fel egyesületünk a tagok képzését. Nagyon hiányoljuk a beteg és az orvos közötti együttműködést. Az orvosok többsége ugyanis úgy véli, hogy a beteg nem mondhat neki semmi olyat, amit ő ne tudna. Pedig pontosan erről van szó: a cukorbetegség olyannyira személyfüggő, hogy mindenképpen meg kell hallgatni és figyelembe venni mindazt, amit a beteg önmegfigyelése során tapasztal. Ez az előfeltétele a személyre szabott terápiának is, és amennyiben az orvos nem hajlandó ily módon együttműködni a beteggel, a felírt terápia sem lesz igazán hatékony. Valahogy úgy érzem, hogy az orvosok - valószínűleg időszűkében - nem hajlandók az effajta együttműködésre. Nem érzik át a betegség súlyosságát, és presztízskérdést csinálnak az ügyből. Meglátásom szerint a klasszikus orvosi szemlélet még ma is merev, néha elutasító. Ez semmiképp sem szolgálja a gyógyulást.
Javult az ellátás
- A diabétesz jórészt örökletes betegség. Emellett természetesen a helytelen, egészségtelen táplálkozás, a mozgáshiányos életmód az, amely elősegíti a kialakulását. Mivel egy rendkívül progresszív betegségről van szó, amely idővel az erek elmeszesedését, a vesék, a szem megbetegedését, valamint agyvérzést és szívinfarktust is okoz, nagyon fontos a megfelelő terápia. Mivel a magas vércukorszint károsítja az idegeket, a beteg nem érzékeli olyan mértékben a fájdalmakat, mint az egészeges ember. Ezért előfordul, hogy akár szívinfarktusa is lehet a betegnek, mégsem tud róla, hiszen nem érzi az esetleges fájdalmat. Ezzel természetesen egyre nő az elhalálozás veszélye is a diabéteszesek körében. A betegség első fázisban elegendőnek bizonyul a gyógyszeres kezelés, később viszont elengedhetetlen az inzulin mindennapos adagolása. Erre ma már korszerű, ún. inzulintollak állnak rendelkezésre a hagyományos fecskendők helyett, és ezáltal sokkal gyorsabb, egyszerűbb és szinte fájdalommentes a napi akár többszöri inzulinadagolás. Az orvostudomány fejlődésével hozzánk is eljutottak a még hatékonyabb gyógyszerek, az újabb fajta inzulinok, és ma már igen korszerű vércukorszintmérő készülékek is megvásárolhatók. Ez év tavaszától az intenzív inzulinkezelés alatt álló cukorbetegek az Egészségügyi Biztosító terhére ingyen vércukorszint-mérő készülékre és havonta ötven darab tesztcsíkra jogosultak. Az inzulinhoz minden diabéteszes ingyen juthat hozzá, amennyiben a kezelőorvosa azt vényre felírja. Ezek a kedvezmények nagyban hozzájárulnak a cukorbetegek hatékony kezeléséhez.
Fontos a jó kapcsolat
- Egyesületünk már évek óta külső tagja a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének, melynek jóvoltából tagjaink számos rendezvényen, kiránduláson, egyesületünk gyermektagjai pedig minden évben üdülésen vehetnek részt Magyarországon. Nagyon jó kapcsolatokat ápolunk a környező országok ilyen egyesületeivel, és ez is segít bennünket abban, hogy a diabéteszben szenvedők életét valamelyest meg tudjuk könnyíteni - zárta a beszélgetést Loboda Tibor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..