home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
A csúcstartó
Tóth Tibor
2019.06.11.
LXXIV. évf. 23. szám
A csúcstartó

A Global Swim Series (GSS) égisze alatt lebonyolított nyílt vízi maraton-úszóversenyek nem mindennapi sikerekkel értek véget a szerbiai úszók számára.

A négy évvel ezelőtt megalakult úszószervezet 37 országban 102 futamot rendezett. Svédországhoz, Olaszországhoz, Indonéziához, Bosznia-Hercegovinához, Romániához, Hollandiához és Franciaországhoz hasonlóan Szerbia először kapcsolódott be a versenysorozatba.

Abszolút kategóriában Dragan Mirkov (nagybecskereki Proleter) a 4., Dragan Živković (topolyai Marathon) az 5., Filip Zavišić (szabadkai Spartacus) a 7., Balogh Kornél (Magyarkanizsa) a 9., Aleksa Duduković (zombori Feniks) a 10. helyet szerezte meg, saját kategóriájában pedig Zavišić (19 éven aluliak), Priboj István (Spartacus, 70—79 éves korosztály) és Mészáros Etelka (Magyarkanizsa, 60—69 éves korosztály) bizonyult a legjobbnak.

A 2018 májusától 2019 májusáig tartó idényre szívesen emlékszik vissza a szabadkai nyugalmazott testnevelő tanár, Priboj István, hiszen amellett, hogy saját korosztályban a világ legjobbjának bizonyult, a legtöbb gyűjtött pont is az ő nevéhez fűződik.

Az idén hetvenhét éves tanár gazdag sportpályafutást tudhat maga mögött. Versenyszerűen úszott — és úszik még ma is —, vízilabdázott, jégkorongozott, könnyűbúvárkodott, illetve nem volt idegen tőle a síelés sem, sőt, sportpályafutása befejezése után az említett sportágakban, plusz még a labdarúgásban, bíráskodott is. Két évvel ezelőtt a balatonfüredi masters-úszóvilágbajnokságon saját korosztályában 54 induló között 3 km-en a 13. helyen ért célba, a Szlovéniában tavaly megtartott masters-kontinensviadalon pedig három egyéni számban és a maratonon is vízbe ugrott, utóbbin a 8. helyen végzett.

— Meglepődtem, mivel nem gondoltam volna, hogy 37 ország 104 versenyzője között korosztályomban a legjobb leszek. Kizárólag szerbiai futamokon indultam, melyeket a szerbiai hosszútávúszó-liga keretében is pontoztak, ahol ugyancsak a legjobb lettem. Külföldi versenyekre nem nagyon gondolhatunk, hiszen mindent a saját zsebünkből pénzelünk, támogatást sehonnan sem kapunk. A GSS-sorozatban elért első hely és pontrekord további erőt ad az edzésekhez. Az előttünk álló idényben megpróbálok újra a legjobb lenni. A következő masters-világbajnokságot Dél-Koreában tartják meg, de nincs lehetőségem olyan messze elutazni, így a 2020. évi magyarországi Európa-bajnokságra összpontosítok. Addig vár rám az országos hosszútávúszó-kupa, mely júniusban kezdődik — emelte ki Priboj.

Az úszást kortól függetlenül mindenkinek javasolja, hiszen a vízben való mozgás által nincs megterhelve a szervezet, a rendszeres edzésnek egészségmegőrző szerepe van. Az úszáson kívül egy hosszú séta, kocogás és kerékpározás is jó hatással van a szervezetre, a lényeg, hogy mindenki rendszeresen mozogjon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..