home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A Facebook kispadra küldi a híreket
Apró József
2023.09.16.
LXXVIII. évf. 37. szám
A Facebook kispadra küldi a híreket

Nem is olyan régen, 2019-ben jelentette be Mark Zuckerberg, hogy a Facebookon lesz egy dedikált News fül, egy olyan hely az alkalmazáson belül, amelyet a minőségi újságírásnak szentelnek. Az volt a terv, hogy ott nemcsak algoritmusok fogják ajánlani nekünk a tartalmakat, hanem egy újságírói tapasztalattal bíró csapatot is alkalmaznak.

A tesztek először Amerikában indultak, Európa legnagyobb lapkiadójával, az Axel Springer médiacsoporttal. Ha ismerős a név, az azért lehet, mert erről a vállalatról volt szó a július 26-ai lapszámunkban, amikor felröppent a hír, hogy kétszáz újságírót cserél mesterséges intelligenciára.

Nem kell tovább várnunk, hogy hozzánk is eljusson ez az eget rengető változás, melyben a hírfolyamunk után a Hírek fület is tönkretenné, akarom mondani modernizálná a Facebook. Ki ne „örülne” neki, hogy a hírfolyamon, ahol régen az ismerőseinket láttuk, most minden harmadik vagy negyedik bejegyzés reklám, azok között pedig minden második ajánlott bejegyzés egy teljesen ismeretlen oldalról, arról nem is beszélve, hogy nemtől, kortól, érdeklődési körtől függetlenül mindenkinek ugyanazt ajánlja. De mindegy is, csak reménykedhetünk, hogy valaki a cégben véletlenül egy tíz évvel ezelőtti biztonsági mentést fog visszaállítani. Mi pedig ezután a Facebookon azt fogjuk látni, amit annak idején, amikor elkezdtük használni, vagyis az ismerőseink bejegyzéseit.

Elméletileg a napokban válik elérhetővé az a beállítás, amelyet az Európai Unió nemrégiben elfogadott törvénye, a DSA (Digital Services Act), vagyis a szolgáltatásokra vonatkozó jogszabály miatt kellett bevezetni a nagy platformoknak, így a Facebook- és az Instagram-felhasználók kikapcsolhatják a mesterségesintelligencia-alapú tartalomválogatást. Vissza a dedikált Hír fülre. Néhány napja a Meta (régi nevén Facebook) bejelentette, december elejétől kezdve a népesebb nyugat-európai országokban, mint Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság eltávolítja a Facebookról a fület, melyen eddig a híreket gyűjtötték össze. Nálunk és Magyarországon még meg sem jelent ez az újítás, kár is keresni, és úgy tűnik, már nem is fog. A közösségi óriás azt állítja, a felhasználók nem hírek és politikai tartalmak miatt látogatják a platformjukat. Szerintük a híreknek társadalmi értékük van, de gazdasági nincs. Úgy számolják, a változtatás csak korlátozott számú felhasználót érint, ami éppen olyan hiteles kijelentés tőlük, mint amikor egy ötéves gyerek azt mondja, bármennyi fagyit képes megenni.

A Meta sajtóközleményben közölte, ezzel a hírek nem tűnnek el a platformról, csak a fület távolítják el. Ettől a változástól függetlenül a hírportálok továbbra is képesek lesznek cikkeket és egyéb tartalmakat közzétenni a felhasználók számára, legalábbis az életben lévő szerződések lejártáig.

A közelmúltban az egyik neves, brit hírportáltól olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint a Meta csendben csökkentette a médiumok felé irányuló hivatkozási forgalmat. Az Egyesült Királyságban a digitális bevételek 14,5%-kal kisebbek 2023 első negyedévében, és a brit hírportál azt állította, hogy az ok „a Facebook-hírtartalmak megjelenítésének közelmúltbeli változásaiból ered, mely a hivatkozott forgalom csökkenését okozta az egész szektorban”. A hír azután jött ki, hogy a Meta júniusban blokkolta a Facebook-hírekkel kapcsolatos tartalmait Kanadában. Válaszul arra a törvényre, amelyet a kanadai kormány júniusban fogadott el, és előírja a technológiai cégeknek, hogy fizessenek a hírszolgáltatóknak a tartalmaikért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..