home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
A Da Vinci-kód és ami mögötte van
KOVÁCS Nándor
2006.06.21.
LXI. évf. 25. szám

Bármely közösség, így a nemzeti közösség szétforgácsolásának, megsemmisítésének is egyik lehetősége, ha a közösséget összefogó kultúra hajszálgyökereit feldúlják, összezavarják szokásvilágát, megfosszák őket múltjuktól, nyelvüktől, hitüktől, épített örökségüket lerombolják, vagy akár védetté nyilván...

Bármely közösség, így a nemzeti közösség szétforgácsolásának, megsemmisítésének is egyik lehetősége, ha a közösséget összefogó kultúra hajszálgyökereit feldúlják, összezavarják szokásvilágát, megfosszák őket múltjuktól, nyelvüktől, hitüktől, épített örökségüket lerombolják, vagy akár védetté nyilvánítva is hagyják megsemmisülni. Nekünk, magyaroknak Dózsa Györgytől errefelé, de különösen a XX. században jutott ki a nemzetmegsemmisítő munkásmozgalminak mondott baloldali és bal-liberális eszmeviharokból. A mozgalmak olykor körmönfont, másszor nyílt diktatórikus fellépésével olyannyira szétzilálták a keresztény nemzeti értékrendet, hogy a század végére a nemzet tagjainak nagy része már nemcsak önmagában, vagy közösségében kételkedett, hanem Istenhez is csak elvétve, lelkének zugában, a szívpitvara félhomályának takarásából fohászkodott. Őseink több mint ezer éven át felhalmozott isteni kegyelme, magyar szentjeink imája, elődeink hite annyira bőségesnek bizonyult, hogy évszázadokon keresztül az állandó támadásoknak, megtorlásoknak hatására sem tudott teljes egészében valóra válni a herderi jóslat, miszerint a magyarság fölött összecsapódnak a szláv tenger habjai. Elődeink mélységes istenhitének következtében azonban a tenger ketté vált, és a nemzetben, hitben maradottak száraz lábbal kelhettek át rajta. Bennünk, kései utódokban azonban nemcsak az emlékezet, hanem a hit is fogyatkozni kezdett. Erre bőségesen rájátszanak a liberalizmus köpönyegébe bújt nemzetirtók, akik az áltudományosság vonalán próbálják a még megmaradt krisztuskövetők lába alól kirántani a talajt. Szabadkán újabban a magyar osztályok tanulóinak figyelmét a szerb tanárok igyekeznek felhívni a ponyvairodalomból népszerű könyvvé előléptetett da Vinci-kódra.
- A könyvben fény derül arra, hogy a Katolikus Egyház részese annak az összeesküvésnek, amellyel a Jézus Krisztusról szóló igazságot eltitkolják. A Vatikán hazugságra alapozta tevékenységét, és hatalma megőrzése érdekében nem ismeri el a könyvben felsorolt tényeket. A bírálók a könyvet állítólagos történelmi tévedései miatt marasztalják el - mondja az olvasásra buzdító szerb ,,intelligencia'. Nem maradnak el mellettük azonban a magyar ,,felvilágosultak' sem. A Svetozar Markoviæ Gináziumban a matematikusok találkozójára csalogatták a közönséget azzal az álságos hitegetéssel, hogy tudományos választ kapnak a da Vinci-kód titkára. A tanácskozáson persze már teljesen mellékes szerepet kapott a csalétekül bedobott ,,kód', de sajnos az sem hangzott el, hogy a könyv, a da Vinci-kód minden tudományos és valóságalapot nélkülöz.
A könyv szerint a megfejtéshez a Leonardo da Vinci képeiben elrejtett kódok vezetnek. Például az Utolsó vacsora című festményén a Jézus mellett ülő figura nem férfi, hanem nő, mégpedig Jézus felesége (!), Mária Magdolna. Az alapmotívumot követően az író, Brown összevegyíti a mítoszokat a valósággal, a titkos rendeket, Jézus és Mária Magdolna kapcsolatát, a Szent Grált és mai korunk mindennapjait, a tudományt, a matematikát. A könyv, bár fikció, az ember hajlamos ennél többet is beleképzelni, valóságos leleplezésként megélni. A bűnügyi regény szerint a Szent Grál maga Mária Magdolna, aki gyermeket szült Jézusnak. Utódaik a mai napig köztünk élnek.
A római katolikus kereszténységre mért csapások mellett a krimi az Opus Deivel, a hagyományokhoz szigorúan ragaszkodó, a keresztény értékeket a mindennapi munkában is megélő világi hívek csoportosulását támadja. Amennyiben írói vénája és igénye engedné, ezen az érintkezési ponton akár Umberto Eco olasz íróval is összehasonlítható lehetne, akinek irodalmi világhírét A rózsa neve című regény hozta meg. Ez a könyv is látszólag a titokzatosnak vélt egyház belső világáról rántja le a leplet. Eco azonban műalkotását nem akarta dokumentumregényként kezelni, és amikor megírásának motivációiról kérdezték, nyíltan kimondta: ,,Meg akartam ölni egy szerzetest.' Ezzel szemben Brown a dänikeni tudományosság módszerével sorjázza fel kiötlött ,,dokumentumait', amelyekkel, úgy tűnik, az értékektől elrugaszkodott embertömegek körében visszhangra talált. A megasztárkultúra szintjére züllesztett korunk értékrombolói, a kommunista párt kiötlötte államalakulat összeomlásával talaját vesztett bal-liberálisok most agresszív támadással lendültek bele minden téren a nemzeti és keresztény értékek eltiprásába. A legképtelenebb hazugságokat is tényként tálalják, mint teszik azt a kumroveci pártiskola szellemiségén nevelkedett délvidéki magyar újságírók, és értelmiségiek is, akik a ,,leleplezés' szándékától megrészegülten Júdást, az árulót evangéliumíróként mutattak be. Tetteikben egyetlen cél hajtja őket, hogy a keresztet kitépjék, és fordítva döfjék a földbe, mert csak a nemzeti hovatartozás érzésétől és hitétől, a kereszttől megfosztott ember válik kiszolgáltatottá, manipulálhatóvá annyira, hogy érdekeiket szolgálja.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..