home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
A közösség értékeinek megismerése, átörökítése
Szakáll Laura
2024.09.20.
LXXIX. évf. 38. szám
A közösség értékeinek megismerése, átörökítése

Tartalmas programok Palicson

2022 februárjában otthonra talált a Palics Magyar Művelődési Egyesület. Akkor adták át rendeltetésének azt a korszerű hang- és fénytechnikával felszerelt objektumot, amely a határon átnyúló együttműködési program részeként valósult meg. Az épületet azóta belakta az intézmény.

Változatos programokkal várják az érdeklődőket, a család minden tagja megtalálja a neki leginkább tetsző lehetőséget. A Palics MME 2006-ban kezdte meg tevékenységét, korábban a helyi közösség épületében tartották a próbákat. A tagság másfél évtizedes álma valósult meg a költözéssel. Az új évadról Szalai Andreát, az egyesület ügyvezetőjét kérdeztük.


A Szederinda népdalkör a Durindón

* Megújult vezetőséggel működik az intézmény. Beszéljünk a személyi változásokról!

— Még általános iskolás koromban kapcsolódtam be a művelődési programokba, bár akkor még csak az alapító, a Szederinda népdalkör tevékenykedett. Tapasztaltam, hogy az évek során bekövetkezett változások mindig csak hozzátettek, építették ezt a történetet, hogy egy közösen formált értékteremtő és -őrző közösséggé szilárduljon — reményeink szerint ez most sem lesz másképp. Tavaszi „megújuláson” esett át az egyesület, 2024 márciusától személyi és strukturális változások történtek. Öttagú elnökséget, az elnökség elnökét és egy jogi képviselőt/ügyvezetőt választottunk. Felállt egy új, különböző területeken aktív, de továbbra is a közösségre és a kultúrára fókuszáló csapat, melynek tagjai szakértelmükkel, tapasztalataikkal és kapcsolataikkal igyekeznek segíteni az egyesület munkáját. Az öttagú elnökség tagjai: Bata Péter Brigitta óvodapedagógus, az MNT munkatársa, Berényi Emőke tanár, irodalomterapeuta, mentálhigiénés szakember, Vörös Zsana vállalkozó, Mezei Zoltán színművész, az elnökség elnöke pedig Dobó Márta, a Palics Helyi Közösség tanácselnöke és a Palics—Ludas Közvállalat igazgatója. Az egyesület jogi képviselője jómagam vagyok. A mindennapi feladatok gördülékenységét továbbra is Kosányi Valéria és Lőkös Szilárd segítik, önkéntesekkel karöltve, akiknek a tavalyi évad végén nyilvánosan is köszönetet mondtunk. Embert próbáló időszakon vagyunk/leszünk túl, hiszen az év közbeni változások mindig megnehezítik a szervezetekben, intézményekben folyó munkát, a mindennapi operatív és jogi esetektől kezdve a már lebeszélt projektumok megvalósításán át egészen az új ötletekig. Hálásak lehetünk, hiszen rengeteg segítséget és támogatást kapunk minden szinten képviselőinktől és tisztségviselőinktől, az önkormányzattól, az MNT-től, a VMMSZ-től, a VMSZ helyi és szabadkai szervezetétől, Palics Helyi Közösségétől, a médiától és attól az összeszokott palicsi csapattól, amely évek óta egymást segítve igyekszik tartalmat varázsolni a palicsi és környékbeli közösség számára.

* Hány szakosztály működik az egyesületben, és várják-e az új jelentkezőket?

— Vannak saját, hagyományos szakosztályaink (dráma, kis és vegyes kórus, néptánc, irodalmi, kézimunka), közösségi kérésre elindított programjaink (nyelvi kurzusok, gyermektorna stb.) és befogadott programjaink. Nagy örömünkre szolgál, hogy az idén új tagokat is toborozhatunk a citeraszakosztályunkba, hogy meglegyen a kellő népzenei utánpótlás. Megközelítőleg 150 tagunk van, de frissíteni szeretnénk a taglistát, hogy minden új embert beregisztráljunk az egyesületi nyilvántartásba. Fontosnak tartjuk, hogy minden esetben a közösség javát szolgálja az általunk szervezett program, egyúttal igyekszünk társak lenni az új ötletek megvalósításában, és nyitottak vagyunk a közösségi indítványozásokra — természetesen mindezt lehetőségeinkhez mérten. Hamarosan meghirdetjük hagyományos és újonnan induló szakosztályainkat is, és természetesen szeretettel várjuk az új tagokat, akik szeretnének a palicsi közösségi élet részévé válni. Ez év folyamán bővíteni fogjuk a szakosztályok repertoárját, ezért (is) érdemes követni a Palics MME oldalát.


Orchidea kézimunka-szakosztály

* Mi a Palics Magyar Művelődési Egyesület küldetése?

— Küldetést nehéz pontosan megfogalmazni, hiszen a közösség és annak igényei is folyamatosan változnak — ehhez igyekszünk alkalmazkodni —, de a fő célunkat sosem tévesztjük szem elől: ez pedig közösségünk (kulturális) értékeinek megismerése, átörökítése és megőrzése. Erre törekszünk minden erőnkkel, illetve arra, hogy a Palics Magyar Művelődési Központ közösségi tér legyen, ne csak egy helyszín.


Palicsi Színjátszó Grund

* Melyek a legjelentősebb programok?

— A programjaink általában valamilyen megfogalmazódott igény alapján jönnek létre. Az egyik legrégebbi és legsikeresebb a Palicsi Nyári Napközi, mely évente négy héten át nyújt szórakozási, barátkozási és tanulási lehetőséget a gyermekeknek. A különböző korosztályok nem klikkesedve vesznek részt a foglalkozásokon, hanem az idősebbek a fiatalabbakat segítve kapcsolódnak be a munkába. Mindez a foglalkozásvezető pedagógusoknak és fiatal segítőiknek köszönhető, hiszen ők ezt nem kötelezettségként fogják fel. Hálásak vagyunk a szülőknek, hogy évek óta és évről évre gondjainkra bízzák a gyermekeiket. Emellett egy tagunk ötlete alapján elindítottuk a batyubáljainkat, melyekre általában két nap alatt betelnek a helyek. Igénylik az emberek a minőségi és közösségi szórakozást.


Csoportkép a Palicsi Nyári Napköziből

* Milyen lesz az új évad, és mikor kezdődik?

— A név kötelez — a Palics Magyar Művelődési Központ közösségi ház, alapjait a népművészeti szakosztályok munkája adja, de nem kizárólag művelődési programok kapnak itt helyet. Igény mutatkozott különféle mozgásformákra, melyek gyermekek és felnőttek számára is elérhetőek, képzőművészeti és nyelvi kurzusokra, irodalomterápiás beszélgetésekre és kézműves-foglalkozásokra is. Reményeink szerint az idén több alkalmi és tartós programmal bővítjük majd a kínálatot. Egyértelmű, hogy ma Vajdaságban a művelődési egyesületek munkája a gyermekek és a szépkorúak kézfogásán alapszik, mégis szeretnénk a szülők felé is nyitni, ők az a korosztály, amelynek a legkevesebb ideje és legtöbb feladata van. Szeretnénk, ha ők is részeseivé válnának ennek a közösségnek, ha számukra is tudnánk minőségi tartalmat nyújtani. Ezért tervezünk Szülők Kávéháza néven néha tematikus, de inkább kötetlen (az igényekhez alkalmazkodó) beszélgetéssorozattal kísért műhelyt kialakítani, mely a gyermekek foglalkozásai közben lesz, és melynek keretében a szülők egy kávé mellett egymással és szakemberekkel tudnak beszélgetni az őket érdeklő témákról, legyen az a nevelés, a magyar osztályba/csoportba íratás vagy mindennapi adminisztratív/gyakorlati kérdés. Emellett ifjúsági batyubállal, nótaesttel és még sok újdonsággal készülünk, érdemes követni az oldalunkat, illetve a Palics Magyar Művelődési Egyesület tagjának lenni, mert közösséget alkotni és közösségben működni jó!

Fotók: A Palics Magyar Művelődési Egyesület Facebook-oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..