home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
„...több kincsed nincs neked!”
(S. T. G.)
2016.06.13.
LXXI. évf. 23. szám
„...több kincsed nincs neked!”

A Kossa János MNYEOK és az Életjel első közös műsora

„Oh jól vigyázz, mert anyád nyelvét bízták rád a századok
S azt meg kell védened. Hallgass reám. Egy láthatatlan lángolás
teremté meg e nagyvilágot és benned az lobog. Mert néked is van lángod:
Szent e nyelv! S több kincsed nincs neked!”
(Füst Milán)
 

Nem véletlenül választotta neves költőnk A magyarokhoz című költeményének idézetét a Kossa János Magyar Nyelvművelő Egyesület és Olvasóklub (MNYEOK), valamint az Életjel első közös műsoruk mottójául. Sugallat, jelzés és üzenet is egyúttal. Önmagunkhoz, valamennyiünkhöz: édes anyanyelvünkért, kultúránkért, identitásunk megőrzéséért — jövőnkért — programjaink összehangolásával, tervezésével kell cselekednünk. Kis lépésekkel, „ahogy lehet”.

„...több kincsed nincs neked!” címmel Szabadkán, a városi könyvtárban szerdán, június 9-én, 18 órakor kezdődik az MNYEOK és az Életjel közös műsora. Lovas Ildikó író az olvasásról, dr. Csordás Mihály kritikus, szerkesztő az anyanyelv identitásmegtartó szerepéről, Farkas Zsuzsa, a Kossa János MNYEOK nemrégen megválasztott elnöke, újságíró, publicista a nyelvművelésről tart előadást. Fellépnek az Életjel szavalói és Megyeri Mária hegedűművész. Az MNYEOK-nak több szempontból is fontos, hogy nagy múltú, fiatalokat mozgósító és felkaroló Életjellel együtt szervezi meg első rendezvényét, hosszabb szünet után. A nyitás és az együttműködés más, hasonló programcélú civil szervezettel feladatai egyike. A költészet napján megtartott tisztújító közgyűlésen ezt valamennyien kiemelték. S mint az egyesület megalakulása, 2010, majd bejegyzése, 2011 márciusa után, a jövőben pedig, ahogyan Zsuzsa elnök asszony mondta, még inkább az emberközpontú és nem a nyelvközpontú nyelvművelés a célja. „Munkánk során Lőrincze Lajos szellemiségéhez, nyelvművelő gyakorlatához kívánjuk tartani magunkat. Tanítása szerint nyelvművelő munkánknak fontos feladata az általános nyelvhasználatnak a jó mederben tartása, a bizonyos emberek és csoportok nyelvtudásának, anyanyelvi ismeretének magasabb szintre emelése, nyelvérzékének, nyelvi ízlésének megerősítése. A nyelvművelés nyelvi emberművelés. Az emberközpontúság azt jelenti, hogy a nyelvi jelenségeket, a nyelv életében beállt változásokat az ember szempontjából ítéljük meg: mennyiben segítik ezek az ember és ember közötti kapcsolat minél tökéletesebbé tételét, gondolataink, érzelmeink hiánytalan közlését.”

Farkas Zsuzsa elnökkel együtt héttagú elnökséget választott a közgyűlés. Tagjai: Dobranić Aranka (alelnök), dr. Csáky Sörös Piroska, Kiss Zsuzsanna, Miklós Csongor, Törőcsik Rozália és Stanyó Tóth Gizella. Az ellenőrző bizottság tagjai: Csík Mónika, Fésűs Mária és Tóth Bátori Erzsébet. Vendégeik, Simon Imréné Margitka és Deák György, a magyarországi Olvasókörök Szövetségének társelnökei köszöntőjükben kiemelték, hogy a jövőben is terveznek közös programokat egyesületünkkel.

Az MNYEOK elnöksége a közelmúltban Újvidéken, a Magyar Szó-házban megtartott első kibővített ülésén vázolta az idei programtervét. A tanév végéig a Szabadkai Városi Könyvtárban az Életjellel közösen szervezett előadás mellett még egy mesemondási programot szeretnének megvalósítani egy újvidéki óvodában.


A nyitóképen a Kossa János MNYEOK tagjai és vendégeik Fehér Ferenc költő mellszobránál, Újvidéken

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..