home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Önfeledten, szívvel-lélekkel
Kónya-Kovács Otília
2023.06.23.
LXXVIII. évf. 25. szám
Önfeledten, szívvel-lélekkel

Muzslyán tartották meg a XXIII. Suliszínház Fesztivál gálaműsorát

Telt ház előtt mutatták be az előadásokat Muzslyán, ahol első alkalommal szervezték meg a Suliszínház Fesztivál gálaműsorát. Erre az alkalomra már csak a legjobbak jutnak el, akik a zsűri és a közönség előtt mutatják be a produkcióikat.  

A XXIII. Suliszínház Fesztivál gáláján hat előadást láthattak a nézők és a bírálóbizottság — Jódal Rózsa, Kávai Bozsó Ildikó és Takarics Róbert.

A csonoplyai anyanyelvápolók a Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című műve alapján készített darabot mutatták be, a diákokkal Krizsán Valéria anyanyelvápoló tanítónő dolgozott. A horgosi Kárász Karolina Általános Iskola hetedikesei és nyolcadikosai a Kőmíves Kelemenné című erdélyi balladát adták elő, a csoportot Harmath Hajnalka készítette fel. Az ürményházi diákokkal Móricz Elvira foglalkozott, ők Az éhes farkas című előadást vitték színre. A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola elsősei, Tóth-Lendvai Heléna tanítónő jóvoltából A három kismalac című népmesét dolgozták fel, míg a muzslyai iskola negyedikesei Lukács Gabriella tanítónőjük istápolásával A Csizmás kandúr című darabot játszották. Volt egy vendégelőadás is, Vukelity Csilla tanítónő vezetésével, a csantavéri színjátszó csoport a Nevelési szabályok című előadást hozta el. 

Jódal Rózsa író összegzésében elmondta, ebben az esztendőben összesen 440 gyerekszínész és anyanyelvápoló vett részt a Suliszínház Fesztiválon, a gálán pedig 89 fiatal lépett színpadra.

— Elégedettek vagyunk, hogy most, amikor sokan kivándorolnak, kevés a pénz és a gyerek is, ilyen szép előadásokat hoztak. Hat gyereket jutalmaztunk a jó játékáért, az összjátékért és a jelmezért két-két díjat osztottunk, a díszletért, a rendezésért és a koreográfiáért egy-egy díjat ítéltünk oda. Továbbá valamennyi felkészítő és részt vevő gyerek balatoni nyaralást kap.

Kávai Bozsó Ildikó kispiaci magyar szakos tanárnő kifejtette, a továbbjutott előadások nagyon sokat fejlődtek.

— Látszott, hogy érlelődött a fiatalokban a darab, magukénak érezték a játékot. Minden csapatnak szívből gratulálok, mert az, amit idevarázsoltak, szép élmény volt, és ünneppé vált ez a nap. A Kire ütött ez a gyerek? című előadásnál nagyon izgalmas volt, ahogyan a gyerekek földolgozták, magukévá tették ezt a szöveget, a gitárkíséret pedig külön színt adott neki. A Kőmíves Kelemenné ballada nagyon dinamikus volt a horgosi csapat feldolgozásában, az ősi elementáris erő és a mai értelmezés ugyanis együttesen jelentkezett. Az éhes farkas című darabban szintén újragondolták a szöveget, emellett ötletesek voltak a jelmezek és a díszlet is. A három kismalac népmese történetét a korosztályuknak megfelelően értelmezték a gyerekek, szép volt az összeálló kép, valamint a jelmezük és a játékuk. A Csizmás kandúrban élvezetes volt a jelmez, ahogyan átváltozott a Csizmás kandúr. Olyan mese került színpadra, amelyet mindenki ismer, mégis láttunk benne újítást, kreativitást, izgalmat. A Nevelési alapszabályok című produkcióban Nógrádi Gábor szövegeit írták át, igazították a gyerekekhez, ami szintén nagyon izgalmas volt.

Lukács Gabriella, a Suliszínház Fesztivált szervező Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnök asszonya a gála kapcsán megjegyezte, valószínűleg mindegyik csoport pozitív élménnyel tér haza.

— A gyerekek csodálatos élményt nyújtottak nekünk, mert önfeledten, szívvel-lélekkel, beleéléssel játszottak. Olyan témákat is feldolgoztak, amelyeket a saját életükből merítettek, és voltak, akik a mesékhez nyúltak. Persze tudni kell, hogy az anyanyelvápoló tanítók, tanárok nem hivatásos rendezők, mégis nagyon jó alkotásokat mutattak be. Azt szeretném, ha minél többen foglalkoznának színjátszással, mert ez, amit elő tudnak varázsolni a játékkal a gyerekek, példaértékű dolog. Nem is a díj a fontos, hanem a folyamat. Az, hogy ezeken a próbákon mennyire összekovácsolódik a csapat, és mennyire más lesz az osztályközösség egy színdarab után. Ez a lényege a színjátszásnak. Bátorítok minden pedagógust, hogy merjen dramatizálni szövegeket, foglalkozzon a gyerekekkel, mert megéri! Az a szeretet, jókedv, mosoly, amely sugárzik a gyerekekből, amit kapunk tőlük, azt nem lehet szavakkal elmondani, érezni kell.

A gyerekek nagyon örültek a jutalmaknak, mert ez volt a munkájukért járó ajándék. Természetesen mindannyian nagyon várják a balatoni nyaralást is.

Az eseményen a jelenlévők önkéntes adománnyal járulhattak hozzá Páger Anita műtétjéhez.

Fényképezte: Lukács Áron

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..