home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Íjászkodjunk!
Tóth Tibor
2024.04.05.
LXXIX. évf. 14. szám
Íjászkodjunk!

A szabadkai Veterán Paraíjász-egyesület a 2011-beli megalakulásakor mozgássérült íjászokkal foglalkozott, de már több éve bárki csatlakozhat, aki szeretne megismerkedni ezzel a sportággal. Az elmúlt évben a szabadkai íjászok számos versenyen vettek részt, és a pioníroktól a veteránokig több érmet nyertek.

A sportágnak három válfaja ismert, mégpedig a pálya-, a 3D-s és a terepíjászat. Az olimpiai játékokon szereplő pályaíjászatban meghatározott számú vesszőt kell kilőni a céltáblára, a 3D-s íjászat gumiállatokat vesz célba, a terepíjászat pedig hasonlít a pályaíjászathoz azzal a különbséggel, hogy itt a célokat különböző távolságokra helyezik ki. A pályaíjászat terem- és szabadtéri íjászatra osztható fel. Teremíjászat alkalmával a versenyzők a csigás íjjal 18 méter távolságról úgynevezett szemaforokba lőnek, melyek legkisebb, 10 pontot érő átmérője mindössze 2 centiméter. Az íjász az első és a második körben is tízszer három lövést ad le, az elért pontok összeadódnak, és ez alapján születik eredmény. A szabadtéri íjászatban a csigás íjászok 50 méterről lőnek a 40 centiméteres lőlapra. A sportágat fel lehet még osztani irányzékos és irányzék nélküli kategóriára, de van egy hagyományos ága is, az örömíjászat.


Pataki Zoltán (a szerző felvétele)

Az egyesületben minden íjfajta jelen van. A fiatalok olimpiai íjjal sajátítják el a sportág alapjait és technikáját, akik pedig már mindezt megtették, több íjfajta közül választhatnak.

— A tradicionális, azaz hagyományos íjat modern anyagokból gyártják, pusztai íj formájú, és fa-, valamint üveglapok rétegeiből készül. A longbow egy kicsit modernebb reflexíj, szintén fából és üveglapok rétegeiből áll. A vadászreflexíj hasonló, mint a longbow, de valamennyivel rövidebb, és a karjai nagyobb reflexívben hajlanak. A barebow az olimpiai íj lebutított változata, mivel nincs rajta irányzék és hosszú stabilizátor sem. Célzásra az irányzék helyett a vessző hegyét használják, húzókezüket pedig az idegen sétáltatják, ezzel szabályozzák azt a szöget, ahogy a vessző kirepül az íjból, így tudnak célozni minden távolságra. Az olimpiai játékokon látható olimpiai íjnak hosszú karjai vannak, irányzékkal, stabilizátorral, kifutóval és profi vesszőkkel, többnyire alumínium-karbon ötvözetű vesszőkkel használják. A csigás íj, mellyel én is lövök, egy kicsit rövidebb, mint az olimpiai íj, azzal, hogy a karok végén két csiga található, mely kihúzásnál könnyíti az íjat és meghatározza a pontos húzáshosszt. Irányzék és stabilizátor is van rajta. A csigás íjnak két fajtája van, a vadász- és a pályacsigás íj. Utóbbinál az irányzékon csak egy pont található, mellyel célzunk, előbbinél 4-5 pontos lehet, mely pontok be vannak állítva például 5 és 50 méter közötti találati pontosságra — avatott be az íjfajták rejtelmeibe Pataki Zoltán, a Veterán Paraíjász-egyesület edzője és versenyzője.

A szabadtéri országos bajnokságon a szabadkai íjászok több aranyérmet nyertek. Aleksandar Žepinić mozgássérültként az ép íjászok között országos bajnoki címet szerzett olimpiai íjjal a felnőttek mezőnyében, Varjú Deján pedig 3D-s ben lett országos bajnok, valamint a terepversenyeken is több alkalommal végzett az 1. helyen. A teremversenyeken Gazdag László barebow kategóriában a felnőttek és a veteránok között is országos bajnoki címet szerzett, valamint a veteráncsapatban is 1. lett. A csigás íjászok közül Veselin Uzelac ezüstérmet, Pataki Zoltán pedig bronzérmet nyert az országos bajnokságon. Ebben a kategóriában teljes volt a szabadkai dominancia, a dobogó harmadik fokára ugyanis Varjú Deján állhatott fel. A szerbiai kupában Gazdag László a veteránok között barebow kategóriában az 1. helyen végzett, Konkoly Róbert pedig szintén a veteránok között olimpiai íjjal ezüstérmet nyert. A fiatalok közül Tóth Hunor az országos bajnokságon a pionírok között 2. lett, a szerbiai kupát azonban elhódította, míg Tóth Kiss Bence olimpiai íjjal a serdülők között bronzérmet nyert az országos bajnokságon. A nemzetközi eredményekkel kapcsolatban Veselin Uzelacot kell megemlíteni, aki részt vett az Európa- és a világbajnokságon is. Az edző elégedett a teljesítménnyel, viszont kiemelte, hogy a klubban nagyon kevés a fiatal versenyző, az ifjúság valamiért nem hajlandó íjászattal foglalkozni, és észrevételei szerint az egyéni sportágak Szabadkán egy kissé el vannak felejtve.


Tóth Hunor (balról) a dobogó második fokán (forrás: Facebook)

— Egyesületünkben a fiatalok jönnek-mennek. Részt vesznek egy-két edzésen, majd meggondolják magukat. Jelen pillanatban öt állandó fiatal íjászom van, ebből hárman versenyeznek, míg a többiek még próbálják elsajátítani a sportág fortélyait. Az íjászat eléggé összetett sportág. A kezdőkkel természetesen az alapoktól indítjuk a munkát. Első lépésként mesélek nekik az íjászatról, ismertetem velük a szabályokat, elmondom, mit szabad és mit nem, hiszen az íj a fegyverek — igaz, nem az engedélykötelesek — közé tartozik. A fiatalok megtanulják az alapállást, a megfelelő testtartást, a mozdulatokat, ezen a későbbiekben tovább finomítunk. A kezdők általában másfél-két év után indulhatnak versenyen. Ez elég hosszú idő, és a fiataloknak többnyire nincs türelmük ezt kivárni. Megpróbálom érdekessé tenni számukra a foglalkozásokat, így közös edzést tartunk más egyesületekkel, házi bajnokságokat szervezünk, ahol valamiféle versenyhelyzetben is kipróbálhatják magukat — mondta Pataki.

A szabadtéri idényben a városi lőtéren edzenek az íjászok, a teremszezonban pedig a régi Sonja Marinković Általános Iskola pincéjében készülnek a megméretésekre. Az idei első, saját rendezésű versenyt április 7-én Topolyán tartják.

— Tavaly Szabadkán három versenyt rendeztünk, az idén azonban úgy döntöttünk, hogy a viadalt Topolyára, a művésztelep melletti erdős részre helyezzük át. Szabadkán már egy kicsit unalmassá váltak a versenyek, főleg úgy, hogy a lőtér körüli erdős részt kivágták. Több topolyai íjászunk segítségével bonyolítjuk le a Szerb Íjászszövetség által támogatott 3D-s versenyt, melyre mintegy száz íjászt várunk Szerbiából, Szlovéniából és Magyarországról — mondta az edző, majd az idei szezonra vonatkozó tervekre is rátért. — Tovább fejlesztenénk a fiatalokkal való edzéseket, több személyt vinnénk versenyekre. Alapcsapatunktól azt várom, hogy az idén is hasonlóan jól szerepeljen, mint az elmúlt évben. A Szerb Íjászszövetség új vezetősége prioritásként kezeli a fiatalokkal való foglalkozást, nagy hangsúlyt helyez a velük való munkára, és megnyitotta előttük a válogatott kapuját. A szerb és a ciprusi szövetség együttműködésének köszönhetően a szerb válogatott Cipruson, a ciprusi pedig Szerbiában edzőtáborozott öt napot. Klubunkból Žepinić vett részt az edzőtáborokban. Bízom benne, hogy egyesületünkből az idén többen bekerülnek a válogatottba — mondta Pataki, hozzátéve, hogy bízik a szerbiai íjászat fejlődésében, hiszen az új vezetőség teljesen másként áll a sportághoz, mert a fiatalokkal való elmélyültebb munka mellett az edzők és a versenyzők számára különféle képzéseket szerveznek. Az első eredmények már megszülettek, hiszen a női és a férfiválogatott is bronzérmet nyert barebow kategóriában a varasdi Európa-bajnokságon.

Az íjászkodás iránt érdeklődők a klub Facebook-oldalán (PSK Veteran) jelentkezhetnek, de Pataki Zoltánt is hívhatják (060/602-13-02), akitől minden szükséges információt megkapnak.

A Veterán Paraíjász-egyesület tagjai a Temerinben megtartott országos teremíjász-bajnokságon (forrás: Facebook)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..