home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Így van ez falun, városon…
Tóth Péter
2019.11.26.
LXXIV. évf. 47. szám
Így van ez falun, városon…

Egy Lengyelországban végzett vizsgálat eredményei szerint a városi méz egészségesebb annál, mint amelyet a falvakban és a vidéki térségben elhelyezett kaptár lakói gyűjtenek. Ez meglepő lehet, hiszen sokakban él az a valószínűleg sok pontjában téves hiedelem, hogy falun élni egészségesebb. Számos vizsgálat eredménye azt mutatja azonban, hogy éppen ellenkezőleg.

A népi és az urbánus életfelfogás egymásnak feszülése immáron több évszázados múltra vezethető vissza. A két világ közt számos ideológiai, filozófiai, értékrendbeli eltérés tapasztalható.

A nem is olyan távoli középkorban a népesség túlnyomó többsége még közvetlenül kötődött a mezőgazdasághoz, a vidéki létforma volt a meghatározó. Az ipari forradalom rengeteg újítást vont maga után, de még sokáig a falusi romantika dominált. A jelentősebb változást a legutóbbi kor hozta meg. Még 1950-ben is a világ lakosságának mindössze alig 3 százaléka mondhatta magát városlakónak, mára ez az arány eléri az 55 százalékot. De nem biztos, hogy sokat kell filozofálni: a városi bérek magasabbak a falusi fizetéseknél, ami önmagában is azt eredményezi, hogy a lakosság a falvakból a városok felé orientálódik.

A falusi létforma előnyeinek tartják a természetközelséget, a jó levegőt. Pedig lehet, hogy ezek valójában éppen a hátrányai. A lengyel méhek gyűjtötte méz is ezt tükrözi. Az egyik legdurvábban allergén gyomnövény, a parlagfű pollenkoncentrációja például főszezonban is alacsony a városokban, miközben vidéken elképesztően magas. A növényvédőszer-maradványok ma már szintén vidéken vannak jelen nagyobb koncentrációban. Azt hihetnénk, hogy az egészséges táplálkozás feltételei jobbak a falvakban. A megdöbbentő valóság, hogy a nagyvárosokban az egészséges élelmiszereknek ma már sokkal szélesebb kínálata érhető el.

Az ember nem csak kenyérrel él, ezt régóta tudjuk. Az irodalmi művekben általában a városi elidegenedésről olvashatunk, holott a valóság egészen más. A kutatások nem erősítik meg azt a széles körben elterjedt nézetet, hogy a városokban sok a magányos ember. A Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének 2016-ban készült felmérése szerint nem a városokban, hanem a falvakban gyakoribb a kitaszítottság érzete. A versengést és az ellenségeskedést is inkább a vidéken élők tartják jellemzőnek.

Az evolúciós pszichológiával foglalkozó kutatások szerint az ősi közösségek kicsik és elszigeteltek voltak, létszámuk 100 és 150 fő között mozoghatott. Ebből azt a hibás következtetést vonhatnánk le, hogy ma is ekkorának kellene lennie az optimális településméretnek. Tény ugyan, hogy a kutatások szerint az emberek mintegy 150 társukkal képesek közvetlen kapcsolatot fenntartani, de senki sem állítja, hogy ekkora egy ideális élettér. Tömbházakon, városrészeken belül is kialakulhatnak ilyen létszámú közösségek.

Nem csak a méz vagy a környezet tisztasága van hatással arra, hogy hol érezzük magunkat jobban. Az Eurostat egy korábbi felméréséből kiderült, hogy Magyarországon, Spanyolországban és Olaszországban a városiak boldogabbak, de például Ausztriában, Németországban vagy Franciaországban a falusiak elégedettebbek az életükkel. Nem egyértelmű ugyan egy ilyen összefüggés, de úgy tűnik, minél gazdagabb egy ország, ott annál nagyobb a boldogság a vidékiek körében. Ha így van, mi még várhatunk rá, hogy (ismét) a falun élők legyenek boldogabbak…

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..