home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ének- és citeraszótól zengett a táj
Tóth Tibor
2023.07.27.
LXXVIII. évf. 30. szám
Ének- és citeraszótól zengett a táj

Fülbemászó ének- és citeraszó hallatszott az elmúlt héten az Alsó-ludasi Általános Iskola és a Kosztolányi Ház környékéről, a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület ugyanis hetedik alkalommal rendezte meg a Ludasi Népzenei Tábort. A négynapos foglalkozáson 34 padéi, gunarasi, törökkanizsai, kanizsamonostori, zentai, kispiaci, palicsi, kishegyesi, szabadkai, magyarkanizsai, királyhalmi, mórahalmi és ludasi általános és középiskolás fiatal vett részt.

A szabadkai Góli Zsuzsanna népi énekeket tanult a nagyobb csoportban, a táborban negyedik alkalommal vett részt.

— Néptánccal foglalkozom, emellett sokat énekelek, a táborban pedig alkalmam nyílik a fejlődésre. Nagyon szeretek énekelni, és nagyon jó itt a társaság, talán e két okból szeretek annyira visszajárni ide. Még sokáig szeretném folytatni a népdaléneklést, szerintem mellékhobbiként még sokáig foglalkozom vele — mondta Zsuzsanna.

A szintén szabadkai Simonyi Emese a citeracsoport munkájában vett részt. Nem számít teljesen kezdőnek, hiszen majdnem egy éve zenél ezen a csodálatos hangszeren.


A tábor résztvevői az oktatókkal, szervezőkkel

— Nagyon szeretek citerán játszani, mert mindig újabbnál újabb dalokat tanulunk, és egyre több új, nagyon szép dalt megismerek. Főleg a társaság és a citera vonz vissza évről évre a táborba. A citerázást Torok Orsolyánál kezdtem, itt a táborban pedig Mihók Attilával dolgozom — mondta Emese.

A csókai Mihók Attila és a zentai Hézső Zsolt mellett a citerán játszókkal a topolyai Kelemen Zsolt foglalkozik.

— Az idén két csoporttal, a teljesen kezdőkkel és a haladókkal foglalkozom. A haladó csoportnak technikai gyakorlatként gyimesi muzsikát tanítok a Kárpát-medence keleti részéről, ahol nem annyira elterjedt a citerazene, a kezdőkkel pedig az alapoktól indulunk — mondta az oktató.

Fábián Mónika, a tábor szervezője az első napon elmondta, hogy a citerások az idén tudásszintjükhöz mérten három csoportban dolgoznak, a népi énekesekkel pedig a padéi Komáromi Lepár Krisztina és a budaörsi Kovács Kata Krisztina két csoportban foglalkozik.

— Nagyon kellemes, családias a hangulat. Célunk továbbra is a színvonalas oktatás és a gyerekek fejlődési lehetőségének megteremtése. Az egyetlen olyan tábor vagyunk, amely célirányosan a népi ének és a citera iránt érdeklődő fiatalokkal foglalkozik — mondta a tábor szervezője.


Mihók Attila foglalkozást tart

A jelenlévők a foglalkozások mellett különféle tevékenységeken (nemezelés, mézeskalács-készítés, élménypedagógiai foglalkozás, íjászat, csónakázás) vehettek részt. Az esti koncerteken fellépett az óbecsei Csermely zenekar, a táborban oktatók is adtak egy népzenei koncertet, a táborzáró koncertet pedig a szegedi Csergő Banda tartotta, ebbe a tábor lakói is bekapcsolódtak.

A VII. Ludasi Népzenei Tábor a Csoóri Sándor Alap, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a környékbeli közvállalatok és magánszemélyek támogatásának köszönhetően valósult meg.  

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..